2012-09-17

Nu tänkte Magdalena Ribbing fel

Vett- och etikettexperten Magdalena Ribbing tillhör mina favoriter. Det är bra med någon som vet besked och kan berätta att det är okej att skeda upp ärtorna på tallriken. Men idag blev jag besviken när hon kommenterade jippot att man via ett engelsk företag för några hundralappar kan köpa sig titeln lord eller lady. Till Aftonbladet säger hon att det är sorgligt och patetiskt och att det är totalt meningslöst med en sådan införskaffad titel. -Man blir ju inte fin, säger Ribbing.

Adelstitlar och förläningar är spännande men inte kan väl Magdalena att man genom blodsband eller kungligt dekret blir "fin. Lyckligtvis hittar jag en gammal text från henne som går i motsatt riktning. För några år sedan skrev hon om begreppet överklass och gav en känga till bratsen på Stureplan, Båstad och San Tropez. Ribbings skrev:
Men visst vore det bra att slippa dessa klassbegrepp. De saknar rimlig betydelse. Många som kommer från ett hem utan överflöd kan uppföra sig avsevärt bättre än många som fötts med den inte längre betydelsefulla silverskeden i munnen.
Lite rolig är hon.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hon menar förmodligen att klass inte kan köpas - antingen har man det eller så har man det inte, oavsett klasstillhörighet. Köpa en titel känns lite som att vinna på fusk. Man ska förlänas en titel, för god gärning eller troget arbete, dvs förtjäna den. Då kan man bära den med stolthet. Hälsningar från grevinnan i Kungstorp. ;-)