2009-07-16

Aprilskämt i Ystad

Så otroligt pinsamt för Ystad kommun att man har en turistchef som skrivit till kulturministern och bett om ny nationalsång. Man får hoppas att det är Charlotta Blom Rudolv som privatperson som skriver till regeringen. Särskilt eftersom Sverige inte har någon juridiskt fastställd nationalsång. En ickefråga för kulturministern alltså. (Senast behandlat i Konstitutionsutskottets betänkande 2008/09:KU 06)

– Många svenskar, såväl gamla som nya, kan inte identifiera sig med "Du gamla, du fria". Den är för gammalmodig och jag tolkar den som att den antyder att det var bättre förr, när Sverige var en ockupationsmakt. En bra nationalsång ska väcka stolthet, bidra till att skapa samhörighet och gemensam identitet, säger Blom Rudolv till Sydsvenskan.

Så kan man ju tycka men frågan är om hon kan texten. Förvisso kan några stycken verka ålderdomliga men första versen är väl klockren och rätt odiskutabel:
Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.
Inte ens jag är odelat positiv till inledningen i fjärde versen men det finns nog anledning att sätta saker i sitt sammanhang och inte göra sig löjlig.
Med Gud skall jag kämpa, för hem och för härd,för Sverige, den kära fosterjorden.

Undrar om turistchefen i Ystad ska plocka bort Ales stenar. Det är ju ändå ingen som vet varför de står där. Och Tornväktaren i S:ta Maria kyrka det är väl ända lite löjligt nu när man ringer 112 för att larma räddningstjänsten eller aktivera kommissarie Wallanders kollegor.

Men det sker många bra saker i Ystads kommun. Igår var till exempel överste Bo Pellnäs på Hammarskjölds Backåkra. Han talde om Ryssland (Ystads Allehanda).

Kulturchefens problematiserande av nationalsången faller bara historielösa och okunniga rasister i saken. Jag passerade Lützen i förrgår och ser det endast som en historisk plats. Inte en tid som vi påminns om i nationalsången.

Sydsvenskan, Kulturchef vill ha ny nationalsång

6 kommentarer:

kyrksyster sa...

Och hur ofta sjunger man fjärde versen... jag har bara fått lära mig två...?

Per Westberg sa...

Precis
Två verser kan man och de handlar på det stora hela om natur och är inkluderande.

Anonym sa...

Du gamla, du fria ... är en vacker sång vars melodi får det att krypa i ryggen på mig - jag andas in, blir rak i ryggen och känner mig stolt över de gröna ängder som turisterna älskar lika mycket som jag ... vi.

Jag undrar vad kulturchefen har i beredskap som är bättre på att "bidra till att skapa samhörighet och gemensam identitet" i Sverige. Gemensam identitet, förresten, skulle inte Sverige bli multikulturellt enligt planerna? Något haltar.

Suzanne

Anonym sa...

Håller nog med Charlotta... Dammig är ordet... och inte ens juridiskt fastställd. Dags för något fräschare. Härligt med en stad som har en kulturchef som tycker något!
Och vad Tornväktaren beträffar så har han väl lika stort berättigande som kungen. Eller?

Anonym sa...

Favoritbok: Gösta Berlings saga....
Ja, då förstår jag genast varför Ystadtjejens förslag var i djärvaste laget....!

Per Westberg sa...

Det är naturligtvis bra att tycka saker men lite pinsamt att skriva till regeringen. Som kommunaltjänsteman som agerar i tjänsten måste man ha lite koll på vem som bestämmer vad.

Och Gösta Berlings saga är väl kul. Nils Holgersson också för den delen och han skrotade inte långt från Ystad.