2009-07-23

Dags att vara stolta över insatsen i Isaf


Eva Franchell skriver ledare i Aftonbladet om den svenska missionen i Afghanistan under den självklara rubriken "Varför måste de riskera sina liv". Eva Franchell skriver:
Riksdag, regering och försvarsmakt måste ta utlandsuppdragen på mer allvar än så [Tolgfors har lovat mer samarbete med amerikanarna]. Det är en stor och svår sak att skicka unga medborgare på livsfarligt uppdrag. Det skärpta läget i Afghanistan måste leda till en debatt om varför de svenska soldaterna är där. Och varför de måste riskera sina liv.
Man borde kunna förvänta sig att ledarskribenten skrev vad hon tyckte. Men icke. I stället blir det lite allmän klagan och underförstådd skepsis över insatsen. Inte minst någon form av insinuation att soldaterna lockas i egenskap av stridspotens. Men i själva verket handlar insatsen i huvudsak om dialog i olika former för att bygga förtroenden och säkerhet.

Det är bedrövlig att väldigt få känner till missionens uppdrag och betydelse. Härmed visar vi inte respekt och uppskattning till de som deltar i detta uppdrag och här är media i högsta grad medansvarig.

Att Sverige deltar i internationella missioner är en del i vår säkerhetspolitik och ett försvar av vårt land. Isaf, International Security Assistance Force i Afghanistan är inte någon imperalistisk aktion dikterad av USA och NATO. De svenska soldaterna arbetar under mandat av FN:s säkerhetsråd och det finns ett avtal mellan Isaf-styrkan och den afghanska regeringen.

Det handlar ytterst om demokrati, frihet och ett liv utan våldsam död och plågor för civilbefolkningen.
DN, SvD

Bloggar om

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är tur att du vet besserwisser Man kan inte bomba fram fred bara underkastelse men det gäller inte Afghaner se Brittiska och Sovjetiska imperiernas "Framgång

Akademiker sa...

Anonym:

Nyanserat. Den paralellen är oerhört naiv. Att skapa ett någorlunda fridfullt land utan några utländska trupper i Afghanistan beror på så fruktansvärt många faktorer att det blir fullständigt meningslöst att hävda ISAF's nederlag baserat på Sovjetiska och Brittiska försök.

ISAF handlar INTE om att bomba fram någonting. Jag vill uppmuntra dig till att läsa och ta del av fakta innan du ger dig i kast med att fördöma.

Dessutom får dina inlägg en betydligt större trovärdighet om du inte är anonym.

Anonym sa...

Som gammal legoknekt vill jag förkasta svenskens medverkande i afghanistan.