2009-07-30

Normen som Pride glömt bort


Pridefestivalen håller på att bli ett enda stort ölparty. Grejen att det ska drickas är verkligen en exkluderande och onyttig norm som Prideledningen borde ta en funderare över. Men sannolikt är de ekonomiska intressena så stora att sexuell läggning och missbruk aldrig kommer att bli ett tema på Pride.
Jag skriver detta vid lunchtid och jag vet att många deltagare på Pridefestivalen nu börjar dricka för att "ladda upp" inför kvällens stora begivenhet - Schlagerkvällen på Pride.

En stor applåd till Felix König, förbundsordförande på RFSL Ungdom som tar bladet från mun och uttalar:

Stockholm Pride stänger ute personer som inte gillar alkohol. Det märks bland annat genom hur Pride Park, som är ett av de största verksamhetsområdena och som har flest besökare, under eftermiddag och kväll förvandlas till en enda stor ölservering, där personer som inte kan, får eller vill dricka alkohol ganska fort tröttnar på det stora antal fulla människor – och man går och gör något annat istället.
De som kämpar för HBT-personers rättigheter gör en stor insats när de lyfter fram hur den förbannade normen exkluderar och kränker människor. Men det är inte bara när det gäller likabehandling på grund av etnicitet, religion, kön, sexuell läggning och könsöverskridande identitet som normen måste lyftas fram och ifrågasättas.

Det är helt sanslöst att Pride i likhet med Stockholmsveckan i Visby och många andra mer eller mindre angenäma sociala sammanhang får likhetstecken med supande. Det är bedrövligt att Pride upplevs som ett ölparty. Och vad värst är att det bara blir mer. Så har jag upplevt det under de år jag besökt Prideparken.

Någon kommer att säga: -Det är fest!

Javisst. Och på fester ska man stänga ute människor?

SvD, Pride stänger ut nykterister, Dagen, SvD

Bloggar om , ,

2 kommentarer:

vänstra stranden sa...

Jag tycker det är så tråkigt att en manifestation för mänskliga rättigheter skall göras till "fest" och därmed till "supa". Och det värsta är precis som du och König skriver - att ingen tycks ifrågasätta det!

Sedan tycker jag att Pride borde ta sig en funderare på vilka normer om sexualitet och kön som styr på den egna arenan. Det mesta tycks vara som på vilket heteroparty som helst, bara med skillnaden att man går hem med någon som är skapt på samma vis. Vart tog alternativa sätt att umgås med andra människor vägen?

Anonym sa...

Tendensiöst strunt. Hur överlever den här killen resten av året när han utan att ha priden att skylla på -går förbi alkoholserveringsställen varje dag?

Vill man inte ha så är det väl bara att låts bli att ta upp plånboken och köpa? Eller?