2009-07-02

Kristdemokraterna är Alliansens orosmoln

Kristdemokraterna balanserar nu kring fyraprocentstrecket och är den största risken för de borgerliga att förlora valet 2010. En del kristdemokratiska gräsrötter hoppas att partiet kan stärkas genom att framhävda en värdekonservativ inriktning.

Men problemet för Kristdemokraterna är att oppositionen har en ganska enkel uppgift att skjuta Kristdemokraterna i sank. För oss som hörde Göran Hägglund i Almedalen 2006 och förvånades över att han på populistiskt vis krävde sänkta bensinskatter är det uppenbart. Karlen genomförde det största sveket i en svensk valrörelse. Småningom hamnade han i en regering som förde en mer ansvarsfull politik och var tvungen att glömma sina egendomliga vallöften.

Men vad Kristdemokraterna har emot sig är alla Kristdemokratiska bloggar som 2006 okritiskt applåderade sin partiledare. Det lär bli svårt för Kristdemokraterna att lägga sveket åt sidan. Inte ens öppenhjärtiga uttalanden från den sympatiske kristdemokratiske politikern Ella Bohlin om bensinsskattsänkarlöftet som ett pinsamt misstag kan reparera skadan av Göran Hägglunds vämjeliga excellererande i populism.

Sätter så oppositionen in artilleriet och granskar Kristdemokraternas politik för jämställdhet, läs familjepolitik, är det inte heller otroligt att stora kvinnogrupper väljer att lägga sina röster på Moderaterna framför Kristdemokraterna.

SvD, DN

Bloggar om ,

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Ja inte är Du Kristdemokrat!
Men nog tyckte jag han har spottat upp sig. Men som sagt ibland är det de kristna de hänger på.
Han kanske skall vända sig till Svenska Kyrkan och få med sig vänstern också.

Per Westberg sa...

Eller så är jag Kristdemokrat. :)