2009-07-24

Har vi fått ett skuggkabinett


I Sverige är det som bekant statsministern som utser regering och det är väl ganska troligt att oppositionen innan ett val funderar över vilka personer som kan komma ifråga som statsråd i en framtida regering. Men jag har aldrig hört att sådant basunerats ut offentligt. Mina öron spetsades därför igår när vice ordföranden i riksdagens utrikesutskott, Urban Ahlin (s), yttrade sig a propos Carl Bildts besked om nedläggning av ett antal ambassader och konsulat. På Ekots fråga om det är ett vallöfte från socialdemokraterna att öppna generalkonsulatet i New York svarade han:
– Ja, om jag får styra utrikesdepartementet efter valet så kommer jag att se till att de futtiga miljoner det kostar att ha ett generalkonsulat i New York ska Sverige ha råd med.
Att Ahlin nämnts som namn på en kommande utrikesminister har skett tidigare. Men att den som i en framtida regering ska röra sig med diplomatins codex är så öppenhjärtig förvånar. Eller så är det ett första tecken på att vi kommer att vi fått ett skuggkabinett enligt brittisk modell och det är nog bara att välkomna.Bloggar om

3 kommentarer:

Bengt O. sa...

Nej bevare oss väl!

Johan T. sa...

Det är med stor sorgsenhet jag igen inser att UD/Den Svenska Regeringen återigen demonstrerar hur inkompetenta och nonchalanta de är. Att stänga general konsulatet i New York är en KATASTROF för ALLA Svenskar, inte bara de bofasta i New York området. Tydligen finns det ingen, eller kanske bara mycket få, på UD som inte har gröt mellan öronen. Detta måste vara det absolut dummaste Carl Bildt och kompani har åtstadkommit under denna mandatperiod.
Min upprördhet når inga gränser då detta yttlerligare stärker min övertygelse att de som jobbar inom den statliga apparaten helt klart och tydligt har ingen anknytning som helst till folket. Speciellt de på UD där det verkar mer viktigt med interna intriger än det är att hjälpa Svenskar i nöd i utlandet. Vi såg det efter Tsunamin och vi ser det igen med denna handling att lägga ner konsulat i de största städerna på den Nord Amerikanska kontinenten. Jag kan kanske förstå nedläggningarna i Kaliningrad och Kanton men ICKE i New York.
/Johan

Anonym sa...

För oss som arbetat på en svensk ambassad vet att hälften bör läggas ner. De används tyvärr som privata sommarstugor av ambassadörerna och diplomaterna.
Ingen nämner något vettigt som ambassaderna erbjuder idag förutom "de gör pass". Jag kan ju säga att när jag arbetade på ambassad gjorde vi en vettig sak, och det var fika efter fika.