2009-07-28

DN tvålar till Göran Hägglund

UPDATE: Även Dagens krönikör Maria Küchen har reagerat på delar av Göran Hägglunds minst sagt uppseendeväckande uttryckssätt och schabloniseringar.
Dagen, Maria Küchen: I kyrkan är jag inte kulturelit

Intressant att DN kritiserar Göran Hägglund för hans prat om "idisslande dekonstruktion av könet". Men om man läser hela Hägglunds tal är just detta uttalande sagt på ett mycket föraktfullt sätt och utgör en tveksam och nedsättande scahblonisering av politiska motståndare

Temat för årets Pridefestival är hetero och heteronormen står i centrum. Tyvärr tror jag att detta är ett så svårt begrepp. Få lär ha någon bild av vad det kan handla om. Allt som bidrar till att upplysa om normen är därför bra.

Det är då intressant att DN idag tvålar till Göran Hägglund på ledarplats. Heteronormen bidrar till intolerans och oärlighet i synen på oss själva och våra medmänniskor. DN skriver:

När KD-ledaren Göran Hägglund under Almedalsveckan i nedsättande ordalag talade om ”idisslande av dekonstruktionen av könet” var det i praktiken ett angrepp mot försöken att ersätta gamla inskränkta värderingar med upplysning och tolerans.
Den som tror att toleransen är norm i det här landet har ganska dålig verklighetskontakt. Hatbrotten mot homosexuella är en tragisk realitet. Smygrasismen, sexismen och homofobin är inga marginalfenomen i samhället.
Helt rätt av DN att uppmärksamma Göran Hägglunds plumpa uttalande. Men om man tittar på i vilket sammanhang Hägglund yttrade detta hade det kanske inte blivit så lätt för ledarredaktionen på DN. Hägglunds uttalande är nämligen fällt som en ganska fördomsfull och naiv bredsida mot vänstern. Bakgrunden i Almedalstalet var en kommentar kring kultur i allmänhet och kulturutredningen i synnerhet.

Hägglund sa:
.... Att kulturutredningen exempelvis inte vill nämna ordet kvalitet verkar väcka lika mycket känslor som en ljummen cappuccino. Men inte heller när jag vänder örat mot vänster hör jag mycket annat än svårartade performance-vrål och kultursidornas idisslande av dekonstruktionen av könet, upplösningen av kategorierna, nedmonteringen av jaget och annat hyllande av sådant som i deras
avskydda USA allmänt brukar gå under benämningen bullshit.

Men kan då rött och blått mötas i kulturfrågor? Ja, det tror jag. Jag tror att det finns en bildningsintresserad borgerlighet. Och jag tror att det finns en intelligent vänster som har synpunkter över den egna rörelsens intellektuella prestationer.
---
Jag har sagt att vi kristdemokrater är verklighetens folk. Med det menar jag inte bara de som är aktiva i partiet utan alla svenskar som lever på ett sätt vänstern inte vill att de ska leva. De som har familj, arbetar, tar semester och lever sina liv som folk gör mest. Men dem hittar vänstern av någon anledning alltid något fel på. Krönikörerna talar om för dem att de ska skämmas för att de är inskränkta.
Teaterregissörerna talar om för dem att deras tillvaro är falsk och förljugen. Och i förskolan får barnen veta att lekarna måste vara könsrollsneutrala. Vänstern tycker att det vanliga samhället är ett förtryckande samhälle och därför ska det vanliga klandras och motarbetas. Inte bara de som är aktiva i partiet utan alla svenskar som lever på ett sätt vänstern inte vill att de ska leva.
De som har familj, arbetar, tar semester och lever sina liv som folk gör mest.

Det hade varit kul om DN recenserat debattnivån och självbilden som Hägglund demonstrerade i Almedalen. Den ligger ganska långt från Reinfeldts lågmälda sakliga argumentering.

DN, Kasta masken
Göran Hägglunds tal i Almedalen

Bloggar om

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Hej!
Du kanske skall läsa Johan Ingerö i dag. Han konstaterar ,att rättigheterna har kommit på plats.
Skyldigheterna med för den delen.

HBT-rörelsen har gått vidare där de anser, att rättvisa ännu ej föreligger.
Det tål att tänka på.
De fungera ungefär som anställningintervjun i the Wild West. En cowboy steg in och sökte ett jobb ,som annonserats ut för orädda män.

Anställaren sköt ett skott genom hatten på sökande.
Han rörde inte en min - fick jobbet och betalt för hatten.
Hans motfråga var - jag vill ha betalt för byxorna också-.

Per Westberg sa...

Läst och förstått Ingerö. Men nu handlar det om normen och inte normer. När det gäller beteenden, attityder och levnadsförutsättningar finns mycket att göra.

Anonym sa...

Vad är "vänstern" för någon slags nyutnämnd demon? Den beskrivs på sätt som jag som vänstermänniska aldrig skulle känna igen mig i. Man har flyttat förståelsen av höger och vänster. Det gör att Vänsterpartiet snarast måste byta namn eller också påpeka vad som menas med ordet vänster. Högermänskorna bara sitter och kvider ut sina borgerliga fördomar och värdekonservatismen klarar inte av att stiga ut ur finsoffan, alltmedan barnen kommer ut ur garderoben, makan/maken tröttnar på laxpaté och de anställda säger upp sig för att de tycker att man är en extremt dålig chef där man sitter i sin gungfotölj på kontoret och talar om att fackets inflytande har ödesdigra konsekvenser för den globala ekonomin...

doublecorona sa...

Den hyperpolitiskt korrekta journalistkåren, politikerna och homofillobbyn, dvs max 5% av befolkningen - deras hysteri kring homosex och könsroller får mig att uppleva "tvång", från deras sida. Snart kommer islam ändå att vara majoritet i Sverige, lika bra att homofilerna letar sig tillbaka till garderoben, för deras egna hälsas skull...