2009-07-28

Men innerstaden då

Sanna Rayman skriver i Svenskan:

Även i vardagen är trångboddheten ett problem. En sjubarnsfamilj är helt enkelt en vanligare familjestorlek i Rinkeby än i innerstan.
--
När miljonprogramsområdena får sin välbehövliga upprustning bör detta ligga högt på arkitekternas prioriteringslistor. Vi behöver fler åttarummare – för trygghet såväl i vardags- som katastrofsituationer.

Rätt så. Men att en del i problemet ligger i att det inte finns hyresrätter i innerstaden och att hyresrätten är på våg att försvinna är också en del av sanningen. Men att Rayman skulle erkänna att det är politiken som avgör och inte arkitekterna överenstämmer givetvis inte med den politiska agendan.

13 kommentarer:

Daniel sa...

En åttarummare. Hur stor skulle den vara, kanske 150 kvm? Även om lägenheter i befintliga hus byggs om till större så skulle nog hyran landa på minst 1,300kr per kvm och år. 16,000 kr i månadshyra. Hur många av de boende i området skulle ha råd med den månadshyran?

Deevo sa...

Fler Åttarummare - varför inte? Jag tycker att de som vill bygga palats ska få bygga sina palats. Har man tex 29 barn kan det behövas över 30 rum.

Jag är också för fri invandring. Alla som vill bo i Sverige ska få bo här. De ska inte behöva lära sig språket om de inte känner för det. Däremot är jag emot alla former av bidrag. Bidragen driver upp boendekostnaderna för alla som klarar sin försörjning utan hjälp från medmänniskorna. Klarar man inte av att försörja sig här och betala hyra eller köpa sig en bostad för sig och sin familj så kan man pröva lyckan någon annanstans där ens skicklighet passar. Då kanske de som kommer till Sverige vinnlägger sig om att förbereda sig med att skaffa jobb och boende innan de flyttar hit.

Jag reser hela tiden i mitt jobb bland olika krigshärdar i världen som filmare och störs av bilden som torgförs i Sverige, en bild där människor beskrivs som hjälplösa offer som inte klarar sig själva. Det är nys. Svenskarna älskar att se saker von oben. "vi ska hjälpa de stackarna" Världen ser inte ut som den beskrivs i TV och tidningar. Det finns ett värdigt liv på andra ställen än här.

Anonym sa...

På vilket sätt ska fler hyresrätter i innerstan hjälpa upp problematiken med afrikanska jättefamiljer?
Det handlar om människor som i de flesta fall lever på staten och inte kan försörja sig själva! Menar du att vi ska ta alla stora hyresrätter och dela ut dom till Somalier? Kanske SCB ska börja genomföra demografiska undersökningar i Somalia istället så svenska skattepengar kan användas på bästa sätt?
Men du har säkert en stor lägenhet du bor i eller ännu bättre en kåk.
Du kan väl flytta till en liten etta i Brandbergen och låta en Somalisk jättefamilj ta över ditt boende, givetvis betalar du som präst hyran, girighet tycker inte HBT jesus om.

Oskar sa...

Problemet är inte att det inte finns hyresrätter i innerstaden, utan att människor som inte kan försörja sina egna barn är själviska nog att skaffa fler på skattebetalarnas bekostnad.

Jag skulle vilja veta hur många somalieboende somalier som har lyxen att bo i en etagelägenhet. Speciellt av de som inte kan läsa skylten "Hissen får inte användas vid brand".

Men visst är det som i de flesta andra fall politiken som avgör.

Annika sa...

Jag förstår inte vad trångboddheten har med branden att göra. Förstår inte Raymans resonemang alls. Varför skulle det vara lättare att samla ihop barnen om man bor i en 8-rummare än om man bor i en 4-rummare, jag tro att det är tvärtom, att det är lättare att samla alla i en paniksituation i en liten lägenhet än i en stor.

Per Westberg sa...

Annika
En amatör på en tidningsredaktionska nog inte spekulera kring bränder, brandorsaker och olycksrisker. Det är ofta inte så som man tror det är.

Anonym sa...

Det finns väl inget i samband med branden som pekar på att orsaken skulle finnas i trångboddhet. Lägenheten där branden utbröt var f ö en etagelägenhet (!) där det ena rummet inte användes, enligt media.

Däremot var det uppenbarligen många som inte visste att man skulle stanna kvar inne i sin lägenhet och stänga dörrar. Ja, inte i den lägenhet där det brann, men i de andra...

Det är nog ganska praktiskt att lära sig språket i det land där man bor. Hur länge har de bott i Sverige?

Chlo

Oskar sa...

Chlo: Tillräckligt länge för att skaffa sju (7) barn.

Anonym sa...

Daniel,

Man ska inte skaffa fler barn än man har råd med.

Daniel sa...

Nej det var ju lite min poäng. Sanna Rayman kan bygga hur många åttarummare hon vill i Rinkeby, folk kommer inte ha råd och socialen betalar förhoppningsvis inte för vilken levnadsstandard som helst för folk med dålig koll på preventivmedelsanvändning.

Deevo sa...

Det är en bra business för en invandrare att skaffa många barn. Ju fler desto mer bidrag. Jag betvivlar att pappan till de 8 barnen har drivit skutan utan bidrag.

Bidrag är en vämjelse som berövar människan sitt människovärde och sin respekt och alla former av detta dumma påhitt bör avskaffas per omg.

Måste tillägga att min 85-åriga mamma som blev änka i våras har fått ett sammanlagt bostadsbidrag och änkepension på 149 kr/ månad. Nu måste jag betala alla hennes räkningar för boendet. Det var en dålig business att pappa dog och hon förlorade hans pension, för hon har exakt samma kostnader som tidigare. Hon borde skaffa sig minst 10 barn. Svårt när man är 85 kanske...

Anonym sa...

Vi kan inte diskriminera de gigantiska jättefamiljerna från afrika och arabstaterna, alla har lika rättigheter till svensk välfärd, bostäder, kontanter, bidrag, sjukvard, skolor, etc. Bin Laden hade 52 syskon. Vi ska anpassa oss och ge bort de stora bostäderna i innerstaden, visst är de upptagna men vi kan flytta på oss eftersom vi bara har högst 1-2 barn per familj. Staten köper redan nu in villor till afrikaner, varför kan de inte köpa in bostadsrätter?

Eftersom de barnrika afrikanerna får 20 - 35 tusen kr i månden bara i barnbidrag så kanske de kan betala lite hyra. Sen när de pensionerar sig i Sverige och delar plats på våra ålderdomshem blir det kul, svenskarna som jobbat hela livet och betalt världens högsta skatter hela livet sitter sida vid sida med afrikaner som aldrig gjort ett handtag eller ens lärt sig språket.

Varför vill politikerna utplåna den svenska välfärden och ge den till afrikaner och araber? Varför?

peter

Anonym sa...

Förstår inte bloggens agg mot Sanna Rayman. Och visst kan en "amatör" på en tidningsredaktion få lyfta blicken och diskutera just så allmänt som Rayman gör. Och inte ägnar hon sig åt att "spekulera kring bränder, brandorsaker och olycksrisker." Inte i det specifika fallet. Det är en försiktigt resonerande ledare. Just denna tragedi behöver inte bero på familjens storlek, men att lyfta problemet med överbefolkade hyreshus är bra och angeläget ur flera aspekter.

Annika: 1)fråga din lokala brandkår om vad de anser om att det bor för mycket folk i vissa hyreshus. 2) Fundera lite över varför lokaler ofta har en gräns för hur många som får vistas i dem.
Mika