2009-07-04

Condictio indebiti


Bild: Statoil på Älgvägen i Växjö i november 2009. Sedan dessa har priserna, med undantag för E85, dippat ned för att åter öka under 2009.
Jag läser i Aftonbladet att Preem sålt sopa för fyra kronor liter på en automatstation utanför Göteborg. Godtrogna, giriga eller möjligen oärliga personer har tagit tillfället i akt och tankat för fullt. När så bolaget upptäckt misstaget har man debiterat kunden det rätta priset. Nu har dock Preem uttalat att man står för sitt misstag. Klokt av Preem.

Historien påminner mig om en historia en bankdirektör berättade för några månader sedan. Banken hade av misstag fört över en miljon kronor till en kvinnas konto. När man upptäckte misstaget ringde man upp kvinnan och berättade om sitt fel. -Om banken gjort ett misstag får banken stå för det, kontrade damen självsäkert i tro att hon blivit miljonär. Bankkamreren var snabb i repliken och gav svar på tal. -Hör nu snälla damen, banken har verkligen gjort ett misstag, om 30 sekunder har banken gjort ytterligare ett "misstag" och står för det.

Banken hade sannolikt rätt som tog tillbaka sina pengar. Enligt läran om Condictio indebeti (återställa det icke ägda) har i princip den som av misstag utbetalt ett belopp till någon rätt att få beloppet återbetalt. Men när det gäller lön fordras att arbetstagaren ska vara i kvalificerad ond tro för att det felaktiga beloppet ska kunna krävas åter.

2 kommentarer:

Bengt O. sa...

Men det blir väl ganska dyrt att konvertera "sopa" till biogas så det kanske inte lönar sig ändå? ;-)

Pennelina sa...

Härligt att se att det är fler som tänkt till:-)

Kram från Pennelina