2009-07-20

Kraxa inte om resursbrist - Upplys i stället


Bild: Transportflygenheten på F7. I februari 2007 transporterades ett barn från Manchester till Karolinska sjukhuset. Under hela resan skedde ECMO-behandling i den intensivvårdsambulans man kört ombord.

UPDATE: Inger Atterstam skriver bra i SvD
UPDATE: Nu går Expressen igång på muterande virus

Jag hörde på radio att den 22-åring som drabbats av lunginflammation i samband med att han drabbats av svininfluensan - influensa A(H1N1) skulle föras över till Karolinska universitetssjukhus för vård i ECMO. ECMO betyder ExtraCorporeal Membran Oxygenering - och innebär syresättning utanför kroppen genom ett membran. Härgenom får lungorna vila och chansen att återhämta sig.

I Sverige, liksom övriga Europa, är ECMO-bahandling samlat till centra där personalen får chansen att specialisera sig i behandlingen. Om jag inte missminner mig finns ECMO i Norden förutom på KS bara danska Århus.

Som ett brev på posten är tidningarna, läs Aftonbladet, nu ute med braskande rubriker som basunerar ut att vårdplatserna i dessa unika fall inte kommer att räcka. Studo Ett:s reporter var lika tendentiös i sina intrevjuer med läkare i Stockholm och Norrköping (Länk). Vad alternativen skulle vara anger man naturligtvis inte. Jag tror inte att man vill ha en ECMO på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Det vore bättre om media mer koncentrerade sig på att berätta om viruset och hur man kan minska smittorisker och minimera svåra följdkomplikationer. Braskande rubriker om hypotetiska situationer är inte ansvarsfullt. Särsklt inte som det är både kliniskt och ekonomiskt omöjligt att bygga den här typen av vård. Läkarna har annat att göra än att behöva koncentrera sig på att hantera frågor som bygger upp scenarier som tar fokus från vård och förebyggande av smitta.

Aftonbladet, Kan bli platsbrist på sjukhuset
Expressen är mer saklig liksom DN, SvD, Sydsvenskan

Bloggar om

4 kommentarer:

Fairymary sa...

Jag delar helt dina åsikter!!!

Mary sa...

Jag håller helt med dig om detta. Så mycket hysteri i tidningarna att man tappar tilltron till rapporteringen.

Mathias S sa...

Kan inte annat än att hålla med!

Det värsta är att så många i vårt avlånga land sväljer vad som skrivs i kvällspressen med hull och hår.

Synd att den före detta tredje stadsmakten inte kan ta sitt ansvar.

Anonym sa...

Du har i grunden helt rätt. ECMO finns dock även i Lund och sannolikt på Sahlgrenska sjukhuset :D