2009-07-18

Fördomar om vissa fordonsförare


Bild: Jag åkte med en taxi i Italien som hade en liten pryl för att lura bältespåminnaren. En sådan pryl kan man förhoppningsvis inte köpa på Biltema.

Fördomar ska man alltid vara uppmärksam på. Med viss förvåning läser jag i DN att åtta av tio utan bilbälte kör Audi. Uppgifterna kommer från en undersökning som http://www.alltommotor.se/ genomfört tillsammans med Folksam.

Att köra utan bilbälte är synnerligen korkat och det är förvånande att tre av fem AUDI-ägare som intervjuas i DN anser att det ska vara individuellt att bestämma om man ska använde bilbälte eller inte. Nu är det ju så att vi alla har ett intresse av att skadorna i trafiken minimeras och just bilbältets betydelse för att begränsa skador är oomstritt. Detta motiverar en lagstiftning. Drygt 40 procent av de omkring 300 personbilister som varje år dödas i trafikolyckor har inte satt på sig bilbältet. Varje år dör ungefär 130 bilister i singelolyckor. Av dessa saknar två tredjedelar bilbälte.

Annars hade jag nog satt en slant på att det var BMW-förare som utmärkte sig när det gällde bilbältesmoralen. Man får vissa fördomar besannade när man sitter i kö på Skanstullsbron in mot Skanstull. Vänstersväng är förbjuden och filen är endast öppen för kollektivtrafik. Sitter man där under ett någraminuter svänger alltid någon buss. Likaså ser man ambulanser som under uttryckning svänger upp mot SöS. Men som amen i kyrkan passerar alltid några privatbilar. Och det är alltid BMW.

Men det kanske finns förklaringar. På parkeringen för rörelsehindrade utanför Maxi ICA står alltid någon BMW.

Men det är klart. Det kanske är Säkerhetspolisens livvaktsbilar. De är ju registerade som utryckningsfordon och föraren bryta mot vissa trafikbestämmelser generellt och vissa andra bestämmelser vid brådskande tjänsteutövning.
Bloggar om

Inga kommentarer: