2009-07-11

Hillevi Larsson lever i en anakronism

SvD berättar att både Republikanska föreningen och Rojalistiska föreningen slår medlemsrekord när det nu om knappa året drar ihop sig till prinsessbröllop.

– Jag blev ännu mer engagerad och övertygad när jag kom in i riksdagen, och råkade läsa successionsordningen. Det är ju medeltida paragrafer, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson.

Det är rätt egendomligt att man som riksdagsledamot "råkar läsa" en av de fyra grundlagarna. Det borde vara bland det första man ska göra när man tar säte i Riksdagen. Visserligen kan pargraferna uppfattas som ålderdomliga men medeltida är de definititivt inte. Medeltiden kan sägas sluta på 1500-talet och det är långt före 1810 då Succesionordningen trädde ikraft.

Hillevi Larsson lever i en anakronism där hon blandar ihop medeltid och något som är ålderdomligt. Anakronismen förstärks när hon inte ser att vi lever i en fullt demokratisk konstitutionell demokrati.

SvD

Bloggar om ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

ja hellre ser jag en kung eller drottning som fostrats hela livet för sin uppgift än politiker från riksdan som bara varit stolsvärmare där och bara gjort det partiet befallt.

Anonym sa...

Jag tror inte att alla riksdagsledamöter är inlästa till 100% på successionsordningen. Utan snarare har de en övergripande insikt i successionsordningen.

Tror du verkligen att våra riksdagsledamöter är in lästa till 100% på våra lagar inklusive våra fyra grundlagar?

Patrick sa...

Medeltiden? Ha! Det är ju ingenting med tanke på att vår västerländska rättstradition i stor del bygger på romersk rätt med bland annat äganderätt och handel. Så då måste det ju vara än värre med sådana antika paragrafer, för att inte nämna hur gammalt det här med demokrati och yttrandefrihet och straff är. Men som konservativ traditionalist jag kan förstå att hon retar sig på sådana nymodigheter som uppstod under medeltiden. Sen Hammurabai har det ju gått utför mer eller mindre.

Anonym sa...

Väldigt dum och ickebildad kommentar av henne, ja.

Anonym sa...

Demokrati är en ju gammal kvarleva från antiken om vi nu ska ut med allt gammalt. :)

Anonym sa...

Trots att Sverige har mycket goda förutsättningar för utbildning med våra generösa studiemedelssystem (jag har varit student fem år, att vi lever fattigt är en myt) så har vi pinsamt outbildade riksdagsledamöter.

Jag talar främst om den rödgröna halvan. Hur många i SAP-regeringen hade eftergymnasial examen ? Statsministern hade påbörjad socionomutbildning, finansministern gamla mattebetyg i underkänt och absoluta merparten saknade eftergymnasial utbildning.

Är inte det skrämmande ? Om ett decennium sitter säkert Jan-Emanuel Johansson som statsminister. Tidigare tung narkoman och våldsbrottsling, känd tack vare Robinson och numera riksdagsledamot.
Snart flyttar jag.

Anonym sa...

Medeltida är ett begrepp som används om saker som känns daterade, vilket jag tror att de flesta känner till, och behöver inte ha med den faktiska medeltiden att göra.

Leif Ekstedt sa...

Hillevi Larsson gör som alla andra.
Vill man synas så måste man komma med nyheter ,som inte är nyheter
eller passar ett gammalt partiprogram som förmodligen är helt passé.
Titta bara på Svenska Kyrkan som kämpar för kristendomsens tillväxt.
Där talar man om det globala
Miljöproblemet som högsta prioritet.

Robert sa...

Eftersom du själv är så noggrann med detaljerna undrar jag hur du tänker när du påstår att vi lever i en "fullt demokratisk konstitutionell demokrati". Som statsvetare vet jag vad demokratibegreppet innebär och trots att många tror det, går det inte att välja bort demokrati. Dvs. bara för att kungahuset har stöd av "demos" är kungahuset inte demokratiskt. En icke vald företrädare kommer alltid vara odemokratisk per definition. Låt oss ha ett kungaval, då kan även jag bli monarkist.

Anonym sa...

"..vi lever i en fullt demokratisk konstitutionell demokrati..."
När blev Sverige det?
IDAG är vi det då inte och värre lär det bli.
//WR

Per Westberg sa...

Fullt "demokratisk konstitutionell monarki" menade jag givetvis.

Även kungen är vald. 1810 års riksdag om jag inte minns fel. Vid senaste ändringen av Successionsordningen.