Men det blir vämjeligt när tendentiösa politiska tolkningar smittar av sig i en text för att utgöra ett indicium i något så spännande som att avslöja Bo Balderson. Sjöstedt skriver:
Sådana här texter och sammankopplingar känns inte seriöst. De verkar mer vara uttryck för någon form av ventil för Sjöstedts egna idéer och avståndstagande till socialdemokratin. När Sjöstedt till exempel ska förstärka sin text genom att skriva "då det till och med fanns en särskild artistskatt" är han ute på djupt vatten. Artistskatt finns nämligen fortfarande och det är en beskattningsteknik som finns i många länder. Artistskatt utgör 15 procent av den skattepliktiga inkomsten för fysiska och juridiska personer, dvs. både enskilda personer och företag. De ska dessutom vara bosatta eller hemmahörande utanför Sverige och ta emot inkomster som är skattepliktiga.En tid då Jantelagen rådde stark, en tid då skattetrycket genererade razzior mot artister, då det till och med fanns en särskild artistskatt, då till slut Ingmar Bergman fick nog och flydde landet och Astrid Lindgren skrev sin famösa attack i Expressen mot sin partikamrat Gunnar Strängs eländiga ”Pomperipossaskatt”.
I den tiden rörde sig Bo Balderson. Det var också en tid av nära 40 års oavbrutet
socialdemokratiskt maktinnehav och en tid av protest mer vänsterifrån. En tid
och ett rum där mannen bakom pseudonymen BB kände sig alltmer obekväm.
Vi får hoppas att Sjöstedts framtida opus som bevisar hans teorier inte är fyllda med mer av sådana här politiskt tendentiösa teorier som bygger på felaktig grund. Själv lägger jag ytterligare en pusselbit och konstaterar att Adolphson och Balderson har det gemensamt att de bara finns ett "s" i partonymikan och att efternamnen innehåller lika många bokstäver.
Som en liten anekdot kan jag notera att den borgerliga regeringen kan vara på väg att höja artistskatten genom att lägga på arbetsgivaravgifter (SvD)
DN, SvD
Bloggar om Bo Balderson
4 kommentarer:
Håhåjaja, trött blir man. Sjöstedts teori kan man nog avfärda redan innan han utvecklat den i sina detaljer. Du sätter fingret på den springande punkten när du skriver om "insikt i arbetet i regeringskansliet". Det är ju den viktigaste ledtråden i hela denna historia. Varken Delblanc eller någon annan som nämnts i sammanhanget -allra minst Olle Adolpson- hade en sådan insikt.
Men det ligger mer i detta: BB visste ganska väl hur arbetet i regeringskansliet fungerade men det var en egendomligt ytlig kunskap med många fel i detaljerna om hur arbetet gick till, vad som var realistiskt och vad som var verklighetsfrämmande. Det gör att andra insidernamn som nämnts (Feldt, Krister Wickman m.fl) också måste förkastas. De skulle inte ha gjort sådana fel. OBS - jag talar om detaljer, iofs meningslösa för själva historien.
Däremot passar profilen precis in på exempelvis en "politiskt sakkunnig" i departementen, en pressekreterare eller ev. någon som var mycket nära lierad med någon tjänsteman inom regeringskansliet. En sådan person kan veta mycket men har inte kunskap om alla detaljer eftersom h/h aldrig själv handlagt några ärenden. Ebbe Carlsson passar utomordentligt in i detta men det kanske finns andra skäl som talar emot honom som författare. (Det skulle -från denna synpunkt- vara intressant att läsa den enda deckare han publicerade i sitt eget namn).
En annan sak: BB:s böcker har ofta en vulgär underton med en dragning åt bajshumor. En förfinad estet som OA skulle aldrig ha skrivit på det viset.
Full disclosure: jag arbetade inom regeringskansliet före 1968 och mellan 1972 och 1978.
Jag tycker det finns viss stilistisk skillnad mellan kanslirådet Bengt O. och Bo Balderson. Men den som verkligen behärsar språket klara givetvis att skriva i olika stilar.
"Breaking news": I DN berättar journalisten Jörgen Blom just nu att en adjunkt Björn Sjöberg skulle vara författaren efter ett resonemang som verkar ganska bestickande. Men vad som får mig att haja till är att Blom säger om Sjöberg: "Och så hade han en tvillingbror som var jurist och verksam inom kansliet." Det är ju ungefär vad jag sagt ovan. Författaren har inside information men inte tillräckligt detaljerad.
Du som verkar ha statskalendern till hands kanske kan kolla om det fanns någon jurist Sjöberg i kansliet på den tid det begav sig?. Men kalla honom inte "kansliråd" om han i själva verket var "departementsråd."
Ajaj
Jag som kan skilja på departementsråd, kansliråd och departementssekreterare även om det blivit viss nominell inflation i regeringskansliet på senare år.
Dessvärre är det tunt med Statskalendrar här på Gotland men jag ska komma ihåg uppgiften.
Skicka en kommentar