2009-07-17

Stor tvekan kring denna nyhet

Dagen skriver att polis hotade häkta kristna deltagare i rockfestival. man får intrycket att gruppen som "bara vittnat om sin tro" och delat ut biblar skulle ha blvit utsatta för någon form av övergrepp från polisen och arrangörerna av Hultsfredsfestivalen.

Jag tvivlar på sanningshalten i artikeln och sannolikt har många fakta som inte är fördelaktiga för "Streetchurch" glömts bort. Bara påståendet att "polisen hotat med häktning" talar sitt tydliga språk.

Det är domstolar som häktar. Polisen griper, medtar till förhör, omhändertar eller avlägsnar. Kanske borde Dagen ha kollat med polisen vad som verkligen timat. Det ligger nog en hund begraven här och några ur Streetchurch har uppenbarligen inte skött sig.

Bloggar om

30 kommentarer:

Wadis sa...

Per, du skriver: Jag tvivlar på sanningshalten i artikeln och sannolikt har många fakta som inte är fördelaktiga för "Streetchurch" glömts bort.

Hade det inte varit klädsamt att även du försökte ta reda på "sanningen", innan du avfärdar artikeln i Dagen.

Per Westberg sa...

Nej
Men jag är intresserad av att veta vad som verkligen skett. Poliser brukar i allmänhet vara ganska snälla och smidiga.

Emanuel Karlsten, redaktör Dagen.se sa...

Per: Vi återger de uppgifter vi fått och har försökt låta båda sidor komma till tals. Enligt uppgift så var det polisen som skrämdes med hot om häktning, det handlar således inte om tidningens bristande kunskap.
Om det visar sig att de som delade ut biblar har gjort något som de inte berättat kommer vi givetvis rapportera detta också. Men vi har inget som indikerar att så var fallet.

Per Westberg sa...

Poliser hotar givetvis inte med "häktning". Om det är något poliser kan så är det vilken laglig grund man har att ingripa mot enskilda. Anser man sig ha blivit utsatt för övergrepp ska man anmäla det. Det är bara att gå in på närmaste polisstation.

I övrigt finns det många positiva referat på nätet från Street Church aktiviteter på Hultan.

Per Westberg sa...

Nyhetsartikeln avslutas:
Åkesson (ledaren för Street Church min anm.) menar att Street Church fått tillstånd att ha campingvagnar och biblar i anslutning till festivalen. Han menar att arrangörerna inte kan hävda att de kan bestämma också över sådant som sker utanför grindarna.

Detta citat visar att man inte har riktigt koll på vad som gäller. Självklart har den som arrenderar campingplatsen rätt att utfärda regler och ge anvisningar.

Emil Gillsberg sa...

Så det finns inga rötägg bland polisen? Ingen polisman som kan ha uttryckt sig på ett sätt så att det uppfattas som ett hot om häktning? Ingen polisman som kan ha känt sig provocerad av bibelutdelande och kors? Är det helt otänkbart? Är det verkligen så "uppenbart" att just Streetchurch inte skött sig?

I mitt minne dyker det upp ett antal nyhetsreportage om poliser som inte riktigt lever upp till den bild av "snälla och smidiga" människor som glasklart vet (och följer) "vilken laglig grund man har att ingripa mot enskilda" som du målar upp.

Även jag har ett ganska stort foörtroende för poliser "i allmänhet". Men jag är inte så blåögd att jag omedelbart dömer till polisens fördel.

Per Westberg sa...

Detta är ju lätt att kolla upp för de som utsatts för det så kallade övergreppet. Har man avvisats finns ett ingripandemeddelande. I artikeln är det två personer som uppger sig ha blivit avvisade och antecknade. Hultsfredsfestivalen avslutades för nästan en vecka sedan och nog borde dessa stackare ha ringt till Västerrvikspolisen och frågat vad som skulle hända.

Nej. Det är något lurt här.

Alexander sa...

Jag vet att det har hänt.


Alexander Ohlsson,
Svenska Kyrkan

Per Westberg sa...

Att det hänt tvivlar jag inte på. Med undantag för påståendet om att polisen hotat med "häktning".

Men frågan är varför det hänt. det ska rätt mycket till innan man avvisar någon.

Lars Jonsson, Jämtland sa...

Per,
Polisen kan hota med allt möjligt; fängelse, häktning, stryk...Undantag? Möjligen, men ändå vanligt förekommande.

Du behöver nog vara ute lite mer och bevittna polisers faktiska uppträdande.

Anonym sa...

Tja,om inte mitt minne sviker mig så är ledaren för Street church Raul Åkesson en engagerad och snäll person men som många aktivister kan han gå överstyr i sin "nit för evangeliet"som han kanske skulle uttrycka det. Dagen får gärna syna detta i sömmarna lite mer. Du har en sund kritisk inställning Per som nog träffade rätt i det här fallet! Omdöme är viktigt och det handlar mycket om respekt för arrangörer och i sltändan de människor som de vill nå.

Per Westberg sa...

Men i detta fall har man ju inte bara hotat. Man har gjort ingripande enligt polislagen. Då finns det antagligen viss substans.

Att man just skulle hota med häktning är oerhört egendomligt och osannolikt. Möjligen omhändertagande eller gripande.

Att hota med häktning är ju lika dumt som att hota med telefonavlyssning eller ta fingeravtyck.

lars-åke sa...

Håller med Per här.

Att polisen här hotat med att "häkta" har vi bara de inblandade utlevda kristnas ord på.

Att Dagen här urskuldar sig med att kristna i allmänhet alltid är oskyldiga helgon - är bra naivt.

Detta från en tidningsredaktion som i åratal matat sina läsare med strunt via "Dagens läsarfråga" på temat "är kristna bättre på..(valfri anledning) till absurditeten "Behövs kristna livsmedelsbutiker?".

Andligt självupptaget navepetande på högsta nivå anser jag.

Det frikyrkotidningen Dagen väljer att inte skriva om är mer intressant- som när det gälller självsäkert utlevda underlivstroende frikyrkopastorer: (plockar en av de många i den den illaluktande högen);

http://www.expressen.se/debatt/1.1553065/ake-greens-korstag-mot-afrikas-bogar

Visst är "kristna" alltid oskyldiga helgon här? "NOT!

Lars sa...

Vad är det som säger att det de facto var ordet häktning som poliserna använde sig av? Kan de inte lika gärna ha sagt avlägsnande eller gripande, något som de stackars bibelutdelarna missuppfattat i röran och hetsen?

Nog för att poliser ibland också kan göra fel, men att de skulle hota med att häkta har jag ytterst svårt att se. Detta eftersom det inte finns på kartan, såtillvida inte mycket värre uppträdande än vad artikeln ger sken av har ägt rum.

Om det nu skulle vara så att evangelisterna har varit i närheten av såna brott som vid en utredning skulle innebära häktning, är det väl inte omöjligt att poliserna informerat om att häktning kan komma att bli en följd av deras agerande. Om de sedan uppfattat det som att polisen själv skulle fatta det beslutet är ju en annan sak, och visst kan väl en polis ibland uttrycka sig otydligt, men det är väl knappast huvudsaken här.

Oliver sa...

Var själv en av dem som var med Street Church och delade ut biblar på Hultsfred.
Precis som Dagen skriver, så var det motstånd. Inte från besökarna, och inte heller främst från polisen, utan från arrangörerna Rockpartys sida.

Street Church var inte högljuda eller betedde sig inte på något provokativt sett. De betedde sig som de brukade göra; delade ut biblar, samtalade med människor, bad för folk.
Väldigt lågmält och oförargligt, måste jag säga. Och de som någonsin har varit på någon festival vet att det är så Street Church brukar vara. Är man intresserad är de tillgängliga, är man inte intresserad är det bara att gå förbi.

Första gången jag själv var ute på någon festival på det sättet, och jag skulle aldrig ha vågat vara tillsammans med ett gäng som exempelvis högljutt manade folket till omvändelse, eller försökte pracka på festivalbesökarna sitt budskap.
Det verkar nämligen på Per Westberg att så skulle ha varit fallet.
Men jag kan intyga, och Gud är mitt vittne, att jag under de dagar jag var där, inte såg skymten av något sådant! I detta fall var faktiskt de kristna nästan som fromma små lamm (och lamm som därtill uppskattades av festivaldeltagarna).

Jag kan intyga att Dagens artikel i princip är korrekt. Jag kan inte säga om just ordet "häkta" förekom, men däremot förekom hot om att få spendera natten i en cell.

Anonym sa...

För att inte bli klassad som kristen fundamentalist och leva under dödshot så väljer jag att vara anonym. Jag ville bara säga det att Dagen har gjort flera intressanta och trovärdiga reportage genom åren och som inte direkt talar till frikyrkans fördel till exempel

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=147589
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=164978

Så jag tror i allra högsta grad att Dagen även i detta fallet har grund och väldokumenterade källor för det de skriver i artikeln.

Däremot har tidningen Expressen, som du refererar till, spritt en del lögner och gjort en del övertramp som de senare har fått ta tillbaka. Ett av de senaste är då de publicerade en bild som likande Wanja Lundby-Wedin men som inte var hon.

Anonym sa...

För att inte bli klassad som kristen fundamentalist och leva under dödshot så väljer jag att vara anonym. Jag ville bara säga det att Dagen har gjort flera intressanta och trovärdiga reportage genom åren och som inte direkt talar till frikyrkans fördel till exempel

Dokument Karisma

Fler avhoppare berättar om tiden i Kristet Center Syd


Så jag tror i allra högsta grad att Dagen även i detta fallet har grund och väldokumenterade källor för det de skriver i artikeln.

Däremot har tidningen Expressen, som du refererar till, spritt en del lögner och gjort en del övertramp som de senare har fått ta tillbaka. Ett av de senaste är då de publicerade en bild som likande Wanja Lundby-Wedin men som inte var hon.

Per Westberg sa...

Oliver hamnar nog ganska rätt. Streetchurch är säkert snälla men har kanske inte fallit arrangören på läppen. I den situationen råder tyvärr ingen religionsfrihet. Det är arrangören som dikterar villkoren och som kan begära handräckning av polisen.

Då kan man som missionär bli upprörd och hamna fel.

Slutsatsen är enkel. Nästa år måste Streetchurch göra upp med arrangören och komma överens om regler och förhållningssätt.

Om det nu blir någon Hultsfredsfestival nästa år det vill säga. Det är ju lite motigt ibland.

Anonym sa...

jag kan mycket väl tänka mig att detta är något som polisen kör med när det gäller alla "ordningsstörningar" på festivaler...denna polis hade nog ingen tanke på att det skulle dyka upp två stycken lugna personer från Street Church när han började sin arbetsdag...och framför allt inte att det skulle stå i Dagen veckan efter festivalen....

Per Westberg sa...

Anonym
Det är överlag förhållandevis lite bus på festivaler. Tidningen Dagen borde ha talat med polisen och inte bara tagit några vittnesmål för sanningsvittnen. Det vore roligt att få reda på vad som egentligen timat.

Anonym sa...

Hej! Jag var också med Street Church på Hultsfred och funderar bara på varför vi skulle ljuga om det här?

Varför hitta på en sådan historia, det vore ju sjukt löjligt? Att typ 40-50 pers skulle ljuga. skumt! Dessutom har jag hört att det inte alls är första gången som Rockparty påpekar att de ogillar Street Church.

Anonym sa...

Ni är så söta som spekulerar i allting måste jag säga :) Jag var också där - och Per.. Det är bra och vara kritisk och prövande men att det är "sannolikt" att många fakta har blivit borttagna är att gå lite väl för långt. Jag var också där och jag kan säga att Olivers redogörelse för vad som hände är ungefär samma intryck som jag fick.

Dessutom Per: nu vet jag inte riktigt vad du menade med Bus men 4 våldtäkter, 1 våldtäktsförsök och sammanlagt 170 brott - är det lite på en vecka?

"Det vore roligt att få reda på vad som egentligen timat."
Du har mig och en till som var där - vet inte riktigt vad du behöver mer än så, men tycker inte om ord-gnabb så ha en riktigt god fortsatt dag!

/Tobias Marklund

Per Westberg sa...

Det finns inga poliser som går omkring och säger: -Å titta, där är en bibelkolportör. Vi avvisar honom enligt 13 § i polislagen och så säger vi att han kommer att häktas.

Det är så osannolikt. Självklart har man inte följt anvisningar som givits av ordningsvakter eller polis.

Om man helt utan grund blir avvisad ska man naturligtvis anmäla detta.

Men jag vet hur det är. I upphetsade situationer har man svårt att ta till sig vad som verkligen sker och man utgår gärna ifrån att det egna beteende är helt klanderfritt.

Antalet brott stämmer inte riktigt med vad som rapporterades på presskonferensen. Men för att citera instschefen: -En gång i tiden var det här ett problematiskt ställe för polisen att vara på, men det har förändrats med åren. Jag har aldrig blivit så omklappad tidigare, för tio år sedan hade jag fått en flaska i huvudet i stället,

Jonas sa...

Jag tycker detta är uppenbart. Många som går på dessa festivaler är hårdrockare och hårdrockare har ofta (men inte alls alltid) sympatier för satanismen. När en satanist ser kristna dela ut biblar blir han arg. Om han är med och bestämmer på festivalen så känner han en polis med samma tveksamma syn på kristna och denne polis kommer och är mycket aggresiv. Bibelutdelarna känner sig kränkta och protesterar men gör ingen fysisk motstånd. Poliskompisen tar i lite för att hjälpa sin "festival satanist"

Med ett bibliskt perspektiv är detta bara början och det slutar med att kristna inte får ta del av sammhället överhuvud taget. I uppenbarelseboken får de inte ens gå till affären och handla om de inte har odjurets tecken. De övriga firar med att skicka presenter till varandra. Men fortfarande sprids budskapet om Jesus med stor kraft i stora delar av världen.

Anonym sa...

Poliser är definitivt inga änglar Per, vakna upp och se gärna verkligheten. Jag har både sett och blivit hotad av poliser och väktare på ett icke lagenligt sätt, i Malmö kunde polisen nyss peka finger åt några ungdomar utan att detta lett till någon påföljd för denne polisman.

Per Westberg sa...

Angående Malmöfallet
1. Det ledde inte till åtal.
2. Det är fullt möjligt och ganska troligt att det leder till disciplinär påföljd för den enkilde polismannen.
3. Det var polisen själva som anmälde sin kollega.

Anonym sa...

Oj oj oj...När du per skriver att Poliser är snälla & smidiga,,,,Gode Gud,,,vad vet du?Jag är fd Polisfru numera på kvinnojour sedan 1 år pga av min xman som är Polis...tro du han var go & snäll??Tyvärr finns det en hel del ruttna ägg där också ..likväl som bra ärliga såklart...men du ska absolut inte gå & tro att det är GUDS VITA ÄNGLAR som patrullerar gatorna i vårt land......dessutom när en Polis anmäls utreds det av en Intern enhet dvs av de egna ...så mkt sällan eller aldrig väcks ens åtal...Sverige har 2001 skrivit under Europafördrag om att avskaffa internutredningar som är åtkomstskyddade men så har alltså ännu inte skett..
gå gärna in & läs ,skriv gärna under & sprid vidare....
www.namninsamling.com/kvinna_utan_skydd

Förklädd ondska finns tyvärr!

Hälsning från rättslös kvinna innanför en kvinnojour

Per Westberg sa...

Rättslös kvinna
Bra att Du skriver. Det finns inga ord.

Jag hoppas att det kommer att bli verklighet den särskilda myndighet för internutrednngar som föreslogs 2007.

Men jag skrev faktiskt inte , "att Poliser är snälla & smidiga" .

Jag skrev "Poliser brukar i allmänhet vara ganska snälla och smidiga" ,

Anonym sa...

Det var starkt av dig att skriva här "Rättslös kvinna". Jag har själv undrat många gånger vem lagen egentligen är till för, folket eller för de som kan dölja brotten. Jag har hört att många ordningsvakter, även på Hultsfred, har kopplingar till mc-gäng och att handlarna har kopplingar till deras beskyddarverksamhet. Så polisen kan mycket var vara insyltad i detta också, då de säger att festivalen var lugn trots 170 anmälda brott och fyra våldtäkter, Festivalen full av brott

Anonym sa...

Länk till Sveriges Radio Jönköpings program "Lasso" onsdagen den 22/7.

Förstör kristna festivalstämningen?