2007-11-16

Nu hänger inte ens ledarredaktionen med


Aftonbladets ledarsida är vanligtvis trygg att läsa. De följer en konsekvent och prognosticerbar socialdemokratisk linje. De behövs verkligen för den politiska debatten och tillsammans med den utmärkta kulturredaktionen är man en positiv motkraft till det övriga tjafset som tidningens sidor fylls med. De senaste dygnet har nyhetsredaktionen kapitalt gjort bort sig genom att haussa upp en historia om en psykisk sjuk man som uttalat dödshot mot landstingsrådet Filippa Reinfeldt - gift med statsministern. Säkerhetspolisen har tvingats till den extraordinära åtgärden att på punkt efter punkt dementera Aftonbladets uppgifter. Se denna länk.

Lillebror Punkt.se blandar ihop begreppen
Trots att Aftonbladet gjort bort sig fullständigt när man felaktigt spridit uppgifter om anhållande, husrannsakan och transporter utförda av maskerade polismän från Nationella Insatsstyrkan fortsätter gratislillebror Punkt.se med fabulerandet att Säkerhetspolisen tvångsomhändertagit en person. Poliser tvångsomhändertar inte enskilda. Begreppet tvångsomhändertagande hör till sociallagstiftningen och det är socialnämnder, läkare som tåvångsomhändertar enligt vissa lagar och det prövas av förvaltningsdomstolar. Poliser däremot, griper, medtar till förhör eller omhändertar enligt polislagen och inget av detta lär ha inträffat i detta fall.

Krönikören Lena Mellin solidariserar sig med nyhetsredaktionen
Den vanligtvis träffsäkra krönikören Lena Mellin på Aftonbladet drar uppenbarligen en lans för sina nyhetskollegor när hon i sin krönika kritiserar Säkerhetspolisen för pressmeddelandet. Hon skriver:

Men i ett pressmeddelande korrigerar Säpo inte bara felaktigheterna. De påstår också att ”detta inte är ett ovanligt ärende”.
Ingen vanlighet

Det faller på sin egen orimlighet. Det kan inte tillhöra vanligheterna att en person omhändertas för psykiatrisk tvångsvård sedan han avslöjat att han tänker mörda statsministerns hustru.

Att personen av flera läkare på flera olika vårdinrättningar dessutom bedöms som aggressiv, att det föreligger ”stor risk för skada på annan person”, kan inte heller inträffa dagligen och stundligen.

Nu påstår SÄPO faktiskt inte att detta händer dagligen. De säger att det inte är något ovanligt ärende. Dessutom har vi som inte arbetar i psykiatrin eller på SÄPO för att bedöma hotbilder sannolikt diffusa bilder kring psykiatriska diagnoser. Men Lena Mellin vet uppenbarligen säkert besked.

Och så drar ledarredaktionen ihop påsen
Men mest tragiskt är att Aftonbladets ledarredaktion också faller in i kören som förgäves försöker förringa nyhetsredaktionens klavertramp. Jesper Bengtsson lägger ut dimridåer när han under rubriken - Livvakter inte nog mot hotproblemet inleder med den felaktiga meningen:

En man i Stockholm har tvångsomhändertagits för att han hotat att döda Filippa Reinfeldt.

Snick, snack. En läkare som tvångsomhändertar enligt lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT) gör inte detta på några enstaka beteenden. Det sker en samlad bedömning och det ställs en diagnos. Ledarredaktionen har knappast tagit del av bedömningsunderlag och journaler.

Med detta felaktiga påstående fortsätter ledarskribenten med att lägga ut sina dimridåer genom att tala om självklarheter. Vi vet alla att det är ett komplext problem och ett hot mot demokratin att politiker utsätts för hot. Likaså vet vi att det ytterst handlar om samhällsklimatet.

Men av ledarartiklar kan man förvänta sig analyser och slutsatser. Jesper Bengtsson hoppar över dem. Antagligen därför att just hot mot politiker inte sällan kan ha sin upprinnelse och inspirationskälla i den typ av nyhetsrapportering som Aftonbladets nyhetsredaktion i dagarna försett oss med.

Läs också SvD:s ledarskribent Per Gudmundson

Läs även andra bloggares åsikter om ,


Inga kommentarer: