2007-11-14

Vadå dödssynder

Jag har inget emot att man gör lustiga tv-program och vi får nog finnas oss i att ha en hög toleranströskel när det gäller drift med sådant som betyder mycket för många. Dåliga humor måste inte i sig definieras som kränkande och även personlig tro och religiös övertygelse måste tåla lustifikationer.

En annan sak är att det är tragiskt när man sprider direkt felaktiga föreställningar. Så är fallet när den norska kommersiella tv-kanalen TV 2 i kväll sänder ett inslag i en serie om dödssynderna. Programledaren Kristopher Schau far, enligt SvD, världen runt och utmanar de så kallade dödssynderna.

– Vårt projekt är inget mindre än att bevisa eller motbevisa att Gud finns. I varje program begår jag en av dödsynderna i ett nytt land. Hittills har jag varit fåfäng i Los Angeles och frossat i Norge. Om inte Gud reagerar efter att serien är färdig bör han förklaras vara död, säger den dåligt påläste programledaren.

De sju dödssynderna eller egentligen huvudsynderna, är : högmod (superbia), girighet (avaritia), vällust (luxuria), avund (invidia), frosseri (gula), vrede (ira) och likgiltighet (acedia). Oavsett konfessionell eller moralisk uppfattning anser nog de flesta att de så kallade huvudsynderna är dåliga egenskaper eller beteenden hos en människa.

Men vad Schau missar är att Luther gjorde upp med dödssynderna och så har vi alltså gjort i de nordiska länderna sedan århundranden. Luther menade till skillnad från katolska kyrkan att man inte kunde skilja mellan dödssynder och förlåtliga synder. All synd ska ångras, bekännas och utplånas.

Kristopher Schau har missförstått allt om han tror att man dör om man utmanar synderna. Vare sig katoliker eller protestanter tror så. Det är inte sannolikt att gud kommer att reagera på serien. Gud inser givetvis att det handlar om tv och att Schau alltså inte är förtappad. Det handlar om ett skådespel.

Vi får nog ända tacka Schau för att fler får kunskaper om dödssynderna. Det för mänskligheten framåt. Ju fler som kan räkna upp dödssynderna desto bättre. Det är ju inte för inte som så många konstnärer haft dödssynderna som motiv i litteratur, konst, drama och film.

Norska Aftenposten skriver den 7 november att många kristna i Norge upprörts över serien. Överreaktioner tycker jag.

s även andra bloggares åsikter om

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nu påstår inte programmet sig vara korrekt i synen på dödssynderna men du verkar missa hela poängen med flit eller ofrivilligt det vet jag inte. Poängen är att visa det sjuka i religion så som kristendomen. Förhoppningsvis kanske folk kan sluta tro och börja leva i nuet med riktig respekt mot individer och inte någon skenhelighet.

Per Westberg sa...

Nu är jag ju ändå lite positiv till serien. Men att individer ska börja leva i nuet kan jag verkligen inte hålla med om. Oavsett tro eller inte är det viktigt att leva med sina erfarenheter och sitt arv och tänka på framtiden. I morgon är nu i går.

Anonym sa...

Det är bra att världens största företag får sig en känga.
Gud eller inte, dödssynderna är påhittat för att trycka ner människorna.

ejnarr sa...

Jag är stolt över Dig, Per!Mer sådan kunskap och frimodighet i kyrkoledningen och vår kära Svenska kyra är räddad
Hjärtligen
i Kristus
Fredrik

Anonym sa...

Hur är det med lättja och fåfänga?
Jag har för mig att de också nämnts som dödsynder.
Kvalar inte de också inte på listan?
Jan

Anonym sa...

Gud skrives med stor G. Om det ikke en dödssynd å skrive hans navn med liten g, så i allefall en blasfemisk én.
Hege

Anonym sa...

Men visst dör man om man fortsätter med dödssynderna(alla synder enligt Bibeln), den evige elden är straffet för syndaren.

Synden föder död, rättfärdigheten föder liv.

Noctivagus, du har ju missat poängen! Han ska ju bevisa att Gud inte finns. Vilket är svårt. Men den viktigaste poäng du missat är att i riktig respekt mot människor så behövs det att hålla sig borta från dom klassiska 7 dödssynderna.

Du måste vara logisk, det är helt ologiskt att säga att det är "riktig respekt mot individer" om man skiter i hur andra har det.