2007-11-25

Påven har fått en armékniv - påvens egg


Knivar att ta med på flyget
Det där med de schweiziska arméknivarna från Victorinox har jag aldrig imponerats av. Jag tycker att en rejäl morakniv från Frosts knivfabrik AB är mycket mer användbar. Sedan det blev förbud att ta med fickknivar på flyget har de definitivt blivit ännu mer ointressanta att bära på. Men det är klart. Tillverkar man 22 miljoner arméknivar varje år är det naturligtvis en användbar pryl och ett väl inarbetat varumärke. Man är till och med så finurliga att man tagit fram armeknivar för flygbruk. Sedan några år finns det ju arméknivar med utfällbart USB-minne och man har helt sonika gjort dem "flygmässiga" genom att ta bort knivbladen. SIC! Se - SwissMemory Flight

Påvens egg
I maj fick påven en Victorinox-Duo-Sets. Det är en vacker tingest med 33 funktioner och påven har ett särskilt förhållande till den schweiziska armén. Påvens livvakt är ju Schweizergardet som bara består av schweiziska medborgare som bekänner sig till den romersk-katolska tron. Nyrekryterade gardister måste vara män mellan 19 och 30 år gammal som är minst 174 cm långa. De ska vid rekryteringen vara ogifta och ha avlagt yrkesexamen eller studentexamen.
Schweizergardet har tre motiv för att att inte öppna tjänsten för kvinnor.

1. Schweizergardisterna har sitt logi i dubbel eller trebäddsrum (Kan inte två kvinnor bo i samma rum då?) I början av karriären bor man på stora logement (Jaha och så är det i många militära förband världen över där män och kvinnor tjänstgör).
2. Kamratskapen som utvecklas mellan unga ogifta män ska inte undervärderas (Men den ska säkert inte överdrivas. Möjligen anar jag att det kan ha negativa konsekvenser).
3. En tvåkönad kår är inte lämplig för Schweizergardets uppgift och gemenskap (När argumenten tryter).
Personligen tror jag att påven måste öppna för kvinnor i Schweizergardet snart. Det kan komma att krävas inte minst genom att man har vissa rekryteringsproblem. I den scheweiziska försvarsmakten är mönstring för kvinnor öppen och alla befattningar är öppna för båda könen.

Schweizergardets webbplats

Bloggare om

Inga kommentarer: