2008-06-28

Dags att ifrågasätta värdegrund

I morse kollade jag på inslag från Kristdemokraternas riksting i Norrköping. Statsrådet Maria Larsson äntrade talarstolen efter att valts till vice ordförande. Hon höll ett bra tal på sitt småskolfrökenmanér men föll in i den vanliga politikerretoriken och berättade om ett möte med en man som besökt sin mor på ett äldreboende. När jag talar om politikerretorik menar jag att mötet som refereras känns konstruerat. Att hänvisa till anonyma källor känns som den klassiska vandringssägenfrasen; "En kompis till mig har en släkting som..."

Vid besöket hade en gammal man frågat besökaren på äldreboendet om han kunde få hjälp till toaletten. En ur personalen hade då ingripit och sagt till den gamle mannen: -Du behöver inte gå på toaletten, du har blöja.

Alla vi som lyssnar blir naturligtvis upprörda och hoppas att Maria Larsson ska vara den som rättar till missförhållandena. Men det vore bättre om Maria Larsson i stället för att skapa odefinierade känslor berättade om den lagstiftning som politikerna sedan länge skapat för att sådana missförhållanden inte ska uppkomma. Men Maria Larsson sa inte med ett ord att den som ser sådana missförhållanden ska gå till arbetsledningen. Det är inte heller fel att anmäla till socialtjänsten och göra en så kallad Lex Sarahanmälan. Faktum är att den personal som hänvisar till blöjor, och jag tvivlar inte på att det kan förekomma i en tid när personalen på grund av neddragningar sliter som djur, sannolikt bör skiljas från sin anställning. Tyvärr kan det även finnas en riktig vårdbedömning från personalen hur absurt det än kan verka. Slutligen vet jag av egen erfarenhet att det inte är ovanligt att folk blandar ihop begrepp och inte kommer ihåg i detalj vad som verkligen sagts.

Därefter var det dags att välja Mats Odell som andre vice ordförande. Mats Odell är säkert en skicklig politiker men upplevs i mångt som ganska känslokall och är kanske inte den bästa rösten att tala om mjuka budskap. Mats Odell yrade allmänt om en värdegrund i samhället som håller på att gå förlorad och att det är kristdemokraterna som kan hålla fast vid och återföra till den värdegrunden.

Själv känner jag att ordet värdegrund håller på att gå förlorat. Alla snackar om värdegund men alla har också olika definitioner. Personligen anser jag att begreppet värdegrund alltid måste föras ned till den lokala organisationen och definieras där. Alla organisationer uttrycker alltså värdegrund på sitt eget sätt och att bara använda ordet värdegrund som något generellt begrepp är fel. En nazist har en annan värdegrund än Dalai Lama. Jag minns också den kyrkoherde som i egenskap av socialdemokratisk nämndledamot röstade mot ett förslag att skriva in "kristen värdegrund" i en kommunal skolplan. -Det är ingen som vet vad kristen värdegrund är, sade den erfarne förkunnaren.

När då Mats Odell talar om en generell värdegrund som håller på att att lösas upp bör man inta en skeptisk hållning. Varför kan han inte i fler ord beskriva vad han menar. Sannolikt för att han då inte skulle dra ned applådåskor.

Dagens reporter Hasse Boström skriver initierat från Kd:s riksting
Rikstingsbloggen

Bloggar om

Inga kommentarer: