2008-06-06

Skrönor om svenska flaggor


En ofta hörd skröna är att svenskar skulle vara blyga inför sin flagga eller att skolor skulle förbjuda svenska flaggor för att inte kränka personer med utländsk bakgrund. När man frågar om detta med skolor och var och när detta inträffat får man ofta tilll svar att en kompis kompis minsann varit med.

Dagen har idag ett bra samtal med eritrianen Samuel Girma som ger goda synpunkter på hur Sveriges nationaldag kan firas. I likhet med många andra faller också han i skrönan om flaggan när han säger: - Det är konstigt, men den enda gången som det är riktigt okej att ha svenska flaggor är under fotbollsmatcher. Det borde vi ändra på. Den svenska flaggan tillhör inte högerextremisterna, den tillhör hela svenska folket.

Men i sak har han fel. Visserligen försöker rasister erövra flaggan men i realiteteten har vi i Sverige en flaggtradition som är unik och som vi verkligen kan vara stolta över. Med en smula respekt för nationens flagga inser man snart att rasister gör bort sig själva genom att de inte sällan hädar flaggan genom sin flaggfixering. Flaggor ska användas med stil och etikett.

Det är definitivt fel att påstå att svenska flaggor bara är okej vid idrottsevenemang. Om man bortser ifrån att det flaggan ofta hädas vid hockematcher, typ att man förser den med text, används flaggan ganska flitigt. I julgransprydnaderna är till exempel ett flaggspel med bara svenska flaggor standard och i samband med gymnasieexamen och midsommar är flaggorna på plats. Även de privata bussföretagen i kollektivtrafiken tar sig omaket att sätta upp flaggor vid flaggdagarna.

Hur man använder en flagga påverkas givetvis av den kontext man lever i. Sedan ganska länge finns den svenska flaggan på militära uniformer och detta tillkom givetvis utifrån att vi började delta i internationella missioner och samöva med utländska förband. Flaggan handlar om en identitet och är inte i första hand ett uttryck för - "fy fan vad vi är bra".

På en punkt har vi nordbor ett förhållande till flaggan som gör oss unika. Vi flaggar nämligen utanför våra hus. Och då tänker jag inte på någon liten vimpel på husgaveln. I övriga världen är den ganska ovanligt med privata flaggstänger där man hissar och sänker nationsflaggan på flaggdagar och andra högtidsdagar. Traditionen har i alla fall hundra år på nacken.

I detta sammanhang tycker jag att vi i lite större utsträckning skulle kunna kosta på oss att flagga upp officiella byggnader med EU-flaggan.
I Svenskans artikel om nationaldagen stavar man fel på kungens namn. Man skriver:
Skansen. Traditionsenligt högtidligt firande i närvaro av Kung Karl XVI Gustaf och drottning Silvia
Carl XVI Gustaf ska det vara och dessutom använder man versal i "kung" och gemen i "drottning".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varenda kotte med sommarstuga har ju svenska flagga på tomten, och dom med båt har det på båten..

När man firar midsommar eller påsk eller jul eller vadsomhelst har man små svenska flaggor på bordet.

Jag tror att vi flaggar minst lika mycket som andra nationer. Det är egentligen bara om någon har en t-shirt med svensk flagga som man kan få för sig att personen är nationalist på ett obehagligt sätt...

Anonym sa...

Jag tror nog att vi använder flaggan mer än de flesta andra nationer. Jag hörde ett radippprogram i frågan, och det verkar vara tre nationer som ligger i topp i världen med att använda flaggan, och vi är en av dom.

Dessutom, för att hävda att nationalisterna skulle ha tagit över vår flagga, skulle väl det innebära att de som idag använder flaggan skulle sluta med det, och tittar jag ut genom fönstret, verkar så inte vara fallet.