2008-06-21

Midsommardag och kunglig vigsel

Midsommardagen är nog en bra dag men det är plågsamt att vakna upp till en morgon då det inte är någon idé att gå ut till brevlådan eftersom dagstidningarna inte kommer ut.

I stället får det bli Hemmets Veckotidning som ju numera har Catarina Hurtig som hovreporter. Catarina svarar på frågan när det blir bröllop mellan Victoria och Daniel. Något det spekuleras om varje dag. Svaret är nog ganska sannolikt när hon säger sommaren 2009 eller 2010. Men så tillägger hon:
Ett kronprinsessbröllop är också en viktig möjlighet för Sverige och Stockholm att visa upp sig från sin vackraste sida. Och en prinsesskortege med vårt beridna hovstall skulle störas mycket av den byggarbetsplats som huvudstaden är just nu.
Vadå byggarbetsplats! Var har Catarina Hurtig tänkt att kortegen ska gå. I Söderledstunnelns södergående rör och fram till Gullmarplan eller ner i citytunneln?

Tyvärr missade jag kortegen den 19 juni 1976 eftersom jag tältade ute vid Rösjön i Täby. Men jag skulle tro att en sväng från Storkyrkan ut till Haga skulle kunna vara en hygglig kortegeväg.

Catarina Hurtig har nog rätt när det gäller vilket år en vigsel sker. Men annars är hon inte alltid helt övertygande i sina spekulationer. I Aftonbladet igår sa hon att kronprinsessan och Daniel förlovar sig redan i höst. Det tvivlar jag på. Kungen och drottningen förlovade sig ungefär tre månader före vigseln och det fungerade alldeles utmärkt. Förvisso är det mycket planering kring ett prinsessbröllop men lite av finessen är att allt ska ske i en svindlande fart.

Överlag är Catarina Hurtig inte alltid helt trovärdig i sina utsagor. Ovan har jag klippt in ett citat från en chat i SVT den 17 december 2007. Catarina Hurtig trodde att Olof Sundby som dog 1996 skulle bli vigselförrättare. :)

Även Aftonbladets Lena Mellin tar i för kung och fosterland då hon med braskande rubrik skriver att "Westlings flytt (till Drottningholm) är en nyhet för statsministern. Av detta drar man slutsatsen att bröllopet kan vänta eftersom regeringen formellt måste godkänna tronföljarens gemål. Ack sådant bladder. Inte ska regeringen ha kunskap om var Daniel Westling är folkbokförd. När det väl blir aktuellt med vigsel kommer nog regeringen klara av att handlägga den frågan. Hur kan Lena Mellin, som i övrigt alltid är korrekt i sin rapportering, skriva sådant ovidkommande dravel.
Den 19 juni 2010 blir en utmärkt vigseldag för kronprinsessan. Då är det 34 årig bröllopsdag för hennes föräldrarna. En lördag, skinande väder och Fredrik Reinfeldts sannolikt sista regeringsår.

Aftonbladet om Daniel Westlings flytt till Drottningholm DN

Bloggar om

Inga kommentarer: