2007-06-16

Björklund och Sarkozy

Jan Björklund står för något viktigt, han genomdriver sina idéer och lyckas kommunicera sitt budskap till väljarna skriver DN på ledarplats idag. Och det är med utgångspunkt i profilen kring skolfrågorna som tidningen höjer Jan Björklunds politiska kvaliteter till skyarna. Det är ett ledarskap som nu behövs för att profilera folk partiet och stärka profilen som liberal rörelse.

Men egentligen vet vi föga hur starkt och älskat namn Björklund verkligen är. Vissa bedömare säger att Björklund spelar socialdemokraterna i händerna genom sina ibland kontroversiella förslag. Nu handlar det om att profilera sig på många politikområden och risken är då uppenbar att frispråkiga folkpartister - partiet har tvivelseutan högt i tak - fronderar mot partiledningen. Egentligen är det en omöjlig uppgift eftersom nya moderaterna i mångt plockat upp klassiska folkpartifrågor.

En annan politiker som får betyget berömlig vad just gäller politisk skicklighet är den franske presidenten Nicolas Sarkozy. Men hans skicklighet ser ut att ligga i att bygga allianser och få med sig motståndaren. Sarkozy har ju till exempel plockat in flera socialister i sin regering.

Samtidigt som partiledningen fokuserat på sammanhållningen inom alliansen blir det alltmer uppenbart att folkpartiska gräsrotspolitiker anser att man har en uppgift att kritisera alliansbröder. Ett signifikant tecken på detta är de fyra folkpartistiska kommunpolitikerna i Täby som på SvD Brännpunkt idag lämnar en svidande vidräkning med den moderata majoriteten i Täby kommun.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: