2007-06-11

Är detta lärare

Idag demonstrerade drygt 500 lärare mot Stockholm stads lönebud. Det är de i sin fulla rätt att göra. Men enligt uppgift i SvD och DN har ett antal av demonstranterna stört ordningen under fullmäktigemötet. Det är lågt och respektlöst mot demokratin. Lärare är ju de som formar många andras uppfattning om respekt för demokrati och frihet. Inte blir det bättre av att den vänsterpartistisk kommunfullmäktigeledamot Ann Mari Engel, sannolikt chockad över dagen dåliga opinonssiffror för vänsterpartiet, från talarstolen frågade tjänstgörande ordförande var det stod att det inte fick komma några meningsyttringar från åhörarläktaren.

Ann Marie Engel har uppenbarligen en del att lära. Dels att ordförande leder sammanträden i kommunfullmäktige och att det är kommunfullmäktige som bestämmer om utomstående ska ha yttranderätt.

Om det är lärare som gjort detta är det otroligt pinsamt för lärarkollektivet. Lärare gör ju ett kanonjobb och borde generellt sätt ha högre lön men sådan här tilltag skadar saken och Lärarförbundet tillsammans med Lärarnas riksförbund bör omedelbart ta avstånd från sådana här ageranden.

Enligt Lärarnas Riksförbunds stadgar (4 §) kan en medlem som uppenbart motverkar förbundets syften eller handlar i strid mot dess stadgar eller beslut uteslutas. Detta gäller också för medlem som offentligt ger uttryck för att han eller hon inte delar de i § 2 angivna värderingarna. Och i 2 § läser vi bland annat den som är medlem i Lärarnas Riksförbund skall arbeta för upprätthållandet av en yrkeskunnig och ansvarskännande yrkeskår.

Lärarförbundet lär ha liknande regler och en lärare som är respektlös mot demokratins uttryckssätt och gör sig skyldig till störande av förrättning eller av allmänsammankomst arbetar knappast för en ansvarskännande yrkeskår.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker inte att det är så hemskt illa att detta hände. I min erfarenhet är det lärare med starka åsikter/personligheter som inspirerar eleverna mest, och inte på så sätt att eleverna antar deras åsikter utan snarare att det skapar tankar och debatt! /Karin

Anonym sa...

Jag tvivlar på att någon överhuvudtaget är "sannolikt chockad över dagen dåliga opinonssiffror" när det gäller en undersökning på endast 1011 personer. Valrörelsen behöver väl inte förvandlas till Daytrading på börsen heller för den delen, nästa dag så rasar ett annat parti på ggrund av en liknande 'täckande' undersökning.

Per Westberg sa...

Om engagerade lärares betydelse för eleverna håller jag definitivt med. Men i detta fall undrar jag om det verkligen var de engagarade lärarna som agerade. Möjligen de exalterade.

Anonym sa...

Om tidningsuppgifterna stämde - att skolborgarrådet och KF:s ordförande vägrade ta emot en protest vid en laglig demonstration - är detta faktiskt mer upprörande än att demonstranter stör mötesordningen. Det är kutym att yttrandefriheten vid demonstrationer respekteras på så sätt att mötesledaren tar emot en protest och representerar denna vid mötet. Om mötet inte respekterar denna form av yttrandefrihet får man tyvärr räkna med att "sinnen rinner över", tyvärr. Även hos hunsade lärare.

Per Westberg sa...

Det står inte att borgarrådet och KF:s ordförande vägrat. Uppgiften är att de inbjudits och när det har skett vet vi inte.

Vi får hoppas att det inte var en samhällskunskapslärare som bjöd in kommunfullmäktiges ordförande. Gör man de har man liksom missförstått fullmäktigeordförandens roll och uppgift.

Anonym sa...

Vore intressant att höra din åsikt i sakfrågan i sig? Att lärare som grupp nu får det lägsta lönepåslaget av alla grupper, trots storartade löften av våra nyvalda politiker om staushöjande åtgärder och framför allt höjd lön. Vad tycker du? Och hur tycker du att lärarna ska göra sig hörda?

Per Westberg sa...

Svar till anonym
Att lärare får det lägsta lönepåslaget är väl inte riktigt sant. När man tala om två procent är det budet. Jag utgår från att parterna förhandlar. Det låter på anonym som att allt är klart.

Hur ska då lärarna göra sig hörda.

Enkelt svar. Fortsätt som tidigare. Demonstrera gärna utanför stadshuset och bilda opinion. Utnyttja situationen med att lärare numera inte bara har offentliga arbetsgivare. Men gå inte in i fullmäktigesalen och stör mötet.

Anonym sa...

Hej Per,

om du orienterat dig i frågan hade du vetat att Stockholms Stad valt att avbryta förhandlingarna och ensidigt sätta lärarlönerna. Denna höjning ligger långt under de andra grupperna på arbetsmarknaden och innebär i praktiken en reallönesänkning för många lärare (detta pga inflationen på 2% under 2007).

Detta uppfattas naturligtvis som ett svek av lärarna efter höstens vallöften rörande satsningar på skolan.

Anonym sa...

Gå gärna in på Lärarnas riksförbunds hemsida eller Lärarförbundets och läs vad som verkligen hände igår.
Jag var där och är trots det en mycket bra lärare, men är jäkligt trött på alliansens svek.

Per Westberg sa...

Jag har lusläst och noterar att lärarfacken är lite otydliga. Om jag förstår saken rätt har arbetsgivaren förklarat att man är beredd att ensidigt lägga ut löner. Detta kan lika gärna uppfattas som att man velat locka facken till förhandlingsbordet.

Är det inte stadsdelaran som sköter de här förhandlingarna. Och hur går det på privatskolorna?

Men saken kvarstår. Man ska inte skandera inne på ett sammanträde. Lika dumt som att hänga dockor som föreställer en skolminister och en generaldirektör.

Återigen nterar jag att det är en minoritet lärare som gått över gränsen.

Peter sa...

En detalj i diskussionen: 1000 tillfrågade räcker alldeles utmärkt för att få en bra bild av opinionen i en population - oavsett populationens storlek. Det är en matematisk konsekvens som man kan be en lärare i statistik att härleda för sig..
Det krävs alltså 1000 tillfrågade för att mäta opinionen i hela Europa, i Sverige, i Stockholm, eller i Salems kommun med tillräcklig säkerhet. Ytterligare tillfrågade ger obetydligt förbättrad träffsäkerhet. Att det görs undersökningar med betydligt fler respondenter - t ex SCBs som publiceras i morgon - beror inte på att den skulle bli mycket säkrare totalt sett utan på att man vill få säkrare resultat för delpopulationer - idealt tusen i varje på allvar vill studera.

I övrigt instämmer jag med uppfattningen att det är bedrövligt när fackliga företrädare och i synnerhet lärare beter sig som huliganer.

Anonym sa...

Ta reda på vad som egentligen hände, innan ni fördömer och raljerar. Det är naivt att bara tro på 2 tidningar som stöder nuvarande majoriteten och är i grunden antifackliga.

Jag tycker verkligen att det är oerhört fräckt av stockholmspolitikerna att bete sig på detta sätt. Svek är ett milt ord i uttrycket.

Anonym sa...

Hej Per!

Jag tror att du underskattar kraften hos de bittra och svikna lärare som får höra såna floskler som du ger hals åt. Dina kommentarer låter som den gamla överhetsstirrigheten som fanns för hundra år sedan. "Tänk att...att de bara vågar...tänk på att ni är föredömen...". Lägg ned det prudentliga snick-snacket och inse att en yrkesgrupp piskas skinnflådd inför allmänhetens beskådan - och du ser på. Det är ju inte min skam - utan din!

Per Westberg sa...

Nu är ju grejen den att inte alla lärare som deltig i demonstrationen stormade in i fullmäktigesalen.

De allra flesta insåg att det inte var rätt metod.

Sanningen är att vi inte behöver gå 100 år tillbaka i tiden för att befinna oss i en tid då lärare var ett verkligt högstatusjobb.

Jag är övertygad om att vi snart är där igen. Men det sker knappast genom att en liten skara lärare beter sig klandervärt.

Anonym sa...

Tack för din kommentar, Per!

Nu är det ju så beskaffat att ett antal grupper belönas för sitt civilkurage och sina ställningstaganden - om inte direkt så indirekt - från media och mediarelaterade kanaler. Greenpeace blockerar gärna broar, prejar fartyg och låser fast sig i träd som hotas av fällning. Det är jobbigt att höra, eller hur, men det är ju modiga och utnyttjar sina demokratiska rättigheter väl. Just det!

Om några lärare vill utnyttja sina demokratiska rättigheter och demonstrera mot orättvisor som de upplever så blir de påhoppade av moralpanikens stormtrupp med grova anklagelser och insinuationer. "Hur de bär sig åt...förstår de inte.."? Vad är skillnaden?

Lärare lär den kommande generationen vad som är rätt och fel, vilka rättigheter du som ung har, vad du kan göra, vad du får göra och, vad du INTE får göra i ett demokratiskt samhälle.

Se demonstrationen som ett praktiskt bevis på att lärare faktiskt vet vad de kan göra och får göra - även om det rubbar dina cirklar och försätter dig i djup indignation...

Per Westberg sa...

Jag tror dig inte. När lärare för ut kunskap om våra fri- och rättigheter är jag övertygad att man gör det på rätt sätt. Det vill säga att man också för ut kunskap om demonstrationsfrihetens gränser.

Några få lärare hajade inte var gränserna gick. Jag utgår från att det inte är samhälskunskapslärare. Snarare några som inte riktigt har koll på sina känslor.

Jag är inte långsint. Gjort är gjort och nu har man lärts sig genom egen erfarenhet.

Återigen vill jag uttrycka mitt stöd för den organiserade delen av demonstrationen.