2007-06-22

Tony Blair konverterar


Ryktena om att Blair ska konvertera till katolicismen har cirkulerat länge. När nu Blair hållit sitt sista möte med kabinettet och på onsdag lämnar över till Gordon Brown är det konstitutionellt möjligt [jag finner inget stöd för att premiärministern ska vara anglikan] och flera brittiska tidningar hade igår artiklar som citeras av TT-SvD och TT-DN.

Om nu Blair skulle konvertera är kanske inte detta så konstigt med tanke på att hans fru är en from katolik och att barnen fostrats i denna tro. Men intressant är också att katolska kyrkan får en medlem som i vissa situationer uttryckt sig starkt kritiskt mot just Vatikanen.

På AIDS-dagen, den 1 december 2006 gjorde han ett tydligt uttalande riktat till kyrkor och religiösa grupper. Adressen var främst romersk-katolska kyrkan men även evangelikala grupper*. -I think if all the churches and religious organizations were facing up to reality, it would be better, sa Blair och refererade till vissa kyrkors hållning när det gäller framhållandet av avhållsamhet och bann av kondomanvändning. Blair kan bli ett starkt stöd till de många katoliker, präster, biskopar och kardinaler som ifrågasätter Vaikanens kategoriska nej till barnbegränsningsmetoder. Just barnbegränsning är ju orsaken till att man motsätter sig kondomanvändning. Men på goda grunder kan man hävda att anvhållsamhetsdoktrinen inte är hållbar. Särskilt inte som många som smittas av sexuellt överförbara sjukdomar tvingas till sex.

*Evangelikal är en term som används om en kristendomstolkning eller kyrkobildningar som betonar Bibelns auktoritet och tillförlitlighet, nödvändigheten av personlig omvändelse, ett helgat, moraliskt liv och nit för mission och evangelisation. (Källa NE)

8 kommentarer:

Anonym sa...

"...intressant är också att katolska kyrkan får en medlem som i vissa situationer uttryckt sig starkt kritiskt mot just Vatikanen."

EN medlem? Bara en som aldrig satt sin fot i katolska kyrkan kan skriva något så urbota korkat!

Tomas sa...

"Blair kan bli ett starkt stöd till de många katoliker, präster, biskopar och kardinaler som ifrågasätter Vaikanens kategoriska nej till barnbegränsningsmetoder."

Endast om han lyckas bli Påve som sin nästa karriär, vilket inte är så sannolikt. Katolska kyrkan är ingen demokrati, det Påven säger är lag, och kan inte ifrågasättas. Känner man att man inte kan leva med det så kan man inte vara katolik.

Anonym sa...

Och jag som trodde att katolska kyrkan BESTOD av dissidenter!

Anonym sa...

DU skrev.
Men på goda grunder kan man hävda att anvhållsamhetsdoktrinen inte är hållbar. Särskilt inte som många som smittas av sexuellt överförbara sjukdomar tvingas till sex.
Så de som tvingar till sig sex använder inte kondom för att påven har sagt det????
Skulle inte tro de.....
Det är faktiskt enligt katolsk tro inte tillåtet även om det sker bland både katoliker och andra.
Ludde

Per Westberg sa...

Nu är det ju så att synen på kondomanvändning är den starkaste symbolen för avhållsamhetsmetoden.

Anonym sa...

Avhållsamhetsmetoden är att inte praktisera sex överhuvudtaget...
Så hur kondomanvändning kan bli den starkaste symbolen förstår jag faktiskt inte.
Men jag kanske bara har missförstått?
Ludde

Per Westberg sa...

Och så detta med kondomen som symbol.

Med avhållsamhet uppnår man minst två saker:
1. Graviditeter undviks
2. Risken att erhålla sexuellt överförbara sjukdomar minskar.

Med kondom uppnår man nästan samma sak utan att ägna sig åt avhållsamhet.

Anonym sa...

ok då förstår jag hur du menar dock tror du väl inte att en person som tvingar till sig sex bryr sig om denna "symbol"
ludde