2007-06-10

Namnpublicering

Aftonbladet publicerar idag namnet på den 32-årige man som misstänks ha haft ett stort antal sexuella kontakter med yngre kvinnor utan att berätta att han är HIV-smittad. Han misstänks även för sexuellt umgänge med underåriga. Aftonbladet förklarar sin publicering med att han genom sitt agerande har han skapat ett allmänintresse kring sin identitet som är starkare än hans rätt till integritet.

Det är med all sannolikhet en riktig bedömning och kan underlätta för polisen att ringa in kretsen målsägande. Jag såg redan igår namnet på BBC och Channel 4 som uppmärksammar hans brittiska ursprung och dessa publiceringar kan givetvis ha påverkat beslutet att i svensk media gå ut med namnet. Redan i fredags pekades han ut i vissa Internetfora och denna gång ser det ut som att ryktesspridningen inte pekade ut fel personer.

Just det faktum att brottsoffren sätts i centrum är bra och det är inte sällan ett skäl till att faktiskt inte publicera namn på brottslingar. Men denna gång är det rätt beslut att publicera namn och bild.

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man får ju bara hoppas att inte publiceringen utlöser en självmordsvåg hos de småflickor som känner igen mannen och har träffat honom! Många känner sig nog väldigt ensamma, svaga och oroliga och kanske inte vågar prata med någon. Tror inte att Aftonbladet tänkte på det, trots att syftet var gott... Fast syftet var nog egentligen att sälja lösnummer.

Per Westberg sa...

Ja det är svårt detta men jag hoppas verkligen att omgivningen är vaken för suicidrisker.