2007-06-15

This is noncence - Tokmueum i Kentucky

På väg till nordöstra USA om en vecka funderar jag på resmål förutom Arlingtonkyrkogården utanför Washington DC. Ett ställe som jag definitivt inte tänker besöka är det nyöppnade Creation Museum i Petersburg, Kentucky.

Creation museum är en tummeplats för bokstavstrogna kristna fundamentalister och syftar till att ifrågasätta evolutionsteorin och propagera för kreationism och intelligent design.

Kreationism kan beskrivas som en åskådning där man inte godtar evolutionsläran utan förfäktar uppfattningen att första Mosebok ska tolkas bokstavligt. På museet visar man alltså människor som lever samtidigt som dinosaurier för så måste det ju vara om man tror att jorden skapades för skapades cirka 4 000 år f.Kr. Det är en tidpunkt då vi andra tror att människan introducerat redan introducerat plogen. Dinosaurer levde däremot under mesozoikum det vill säga för cirka 240–65 miljoner år sedan. Snacka om anakronism.

Den 3 mars skrev jag om kretationism i inlägget "Kristna fundamentalister i USA är ett hot mot miljön":
Men det värsta är att USA:s president George W Bush haft ett så starkt stöd i dessa kretsar att han ansett det rimligt att kreationism ska få undervisas i skolor och att den till och med ska kunna ersätta Darwins evolutionslära. Med en sådan utbildningspolitik är det troligt att Nobelfesterna i framtiden inte längre kommer att präglas av en sådan kraftig överrepresentation av framgångsrika amerikanska forskare.
Nu kan man kanske tro att sådan här extremism bara finns "over there". På goda grunder vågar jag påstå att vi snart kommer att få se liknande rörelser göra sig hörda i Sverige. Jag noterar att tidningen Världen Idag (Trosrörelsen Livets Ord närstående) har en artikel om Creation Museum och att endast den som läser till slutet noterar att museet ifrågasätts. Världen Idag påstår att nära 200 skapelsetroende vetenskapsmän uppges stötta Creation Museum och just tesen att vetenskapsmän är kreationister är ett sätt att försöka skapa seriositet för kreationisternas teorier.

Detta museum sammanfattas mycket bra genom ett citat ur Washington Post:
This may be fascinating, but this is nonsense," said Lawrence M. Krauss, a theoretical physicist at Case Western Reserve University and a vocal defender of evolutionary science. "It's fine for people to believe whatever they want. What's inappropriate is to then essentially lie and say science supports these notions."
Gud skapade världen. Men inte 4 000 år före kristus.

Andra bloggar om:

The New York Times 14 juli, Adam and Eve in the Land of the Dinosaurs

1 kommentar:

Anonym sa...

Gud er bare overtro.