2006-08-20

Unika Partiets första förslag inskränker tryckfriheten

Som första tidning uppger sig Expressen ha varit på plats Unika Partiets styrelse klubbade sitt partiprogram. Tidningen kan också berätta att programmet kommer att presenteras på onsdag. Och jag som trodde att de lagt ned sin verksamhet.

Jag fortsätter min bevakning av Unika Partiet utifrån ett folkbildningsperspektiv och tar nu upp ett av förslagen som läckt ut. Unika Partiet kräver nämligen att alla retuscherade bilder ska "fejkstämplas". - Unga tjejer måste förstå att ingen kan se ut så på riktigt, säger hon.

Att detta skulle vara någon stor politisk fråga har jag svårt att inse. Men det är onekligen ett unikt förslag från ett unikt parti. Nu hör det dock till saken att ett sådant här förslag är väldigt komplicerat att genomföra. Att genomföra en lagstiftning som säger att speciella bilder tagna under speciella förutsättningar skall "kvalitetsmärkas" är en inskränkning i yttrande- och tryckfriheten som kräver grundlagsändringar. Med tanke på att ett av våra största partier initialt sade nej till barnpornografiförbudet har jag svårt att tro att man kan få politiska uppslutning kring detta förslag. Tilläggas bör väl att mediaområdet är väldigt internationaliserat och att verkan av förslaget skulle bli litet.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: