2006-08-07

Vem är egentligen expert?

Expert är enligt Nationalencyklopedien en person med stor sakkunskap inom ett visst område. Det betyder knappast att expertens ord också är kungsord och det finns heller inget i definitionen av begreppet expert som säger att han eller hon är opartisk. Förra veckan dök en så kallad expert upp och sa att en härdsmälta varit nära förestående på Forsmarks kärnkraftverk. Alla andra experter sa att han hade fel och på några punkter avslöjades han med att ha kommit med felaktiga uppgifter om gällande rutiner. ( http://kyrkoordnaren.blogspot.com/2006/08/sanningsvittnen-kring-risken-fr.html )

Många bryr sig inte om att pensionsspara
De flesta morgontidningar har idag ett telegram från TT som basunerar ut:
Var fjärde svensk har inget eget pensionssparande alls..., visar en undersökning som försäkringsbolaget Länsförsäkringar låtit göra.
Är experter opartiska?
Dagens Nyheter har i sin ekonomidel en lite mer utförörlig artikel där Mats Wester, placeringsexpert på Länsförsäkringar redogör för de siffror försäkringsbolaget kommit fram till.

Experter hit och experter dit. Jag tror på Länsförsäkringars siffror och jag vet att Mats Wester är en mycket kompetent person. Jag tror också att det är väldigt bra om alla spar i pensionsförsäkringar men jag vet samtidigt att Länsförsäkringar lever på att sälja pensionsförsäkringar. Sättet att föra fram unersökningsresultaten kan därför aldrig uppfattas som neutralt och de som kanske bör spara blir ännu mer osäkra. Kanske slår de till och med dövörat till eller slutar att bry sig. Inte blir det bättre av att andra experter dyker upp med jämna mellanrum och påstår att pensionssparande inte alls är det som är mest lämpat för alla.

Hur är det egentligen med sparande genom boendet?
Jag blir mycket konfunderad över att så få som 15 procent sparar till sin pension gen om amortering på sitt boende. För det första utgår jag ifrån att betydligt fler sparar genom att amortera på sina boendelån. Många kanske då inte relaterar till att detta faktiskt också är en typ av pensionssparande. Amorteringar kan ju dels lägre utgiftsräntor på ålderdomens höst och dels lägre amoreteringar. Dessutom är det väl sannolikt att en försäljning av fastigheten ger ett kaptitaltillskott för många.

Andra bloggar om: ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sen kan man ju på gamla dar dryga ut sin pension genom att låna igen på sitt hus. Det är ju bankernas senaste drive. Festligt! På så sätt kan man snuva man ungarna på arvet och leva livets glada dagar som pensionär!

Per Westberg sa...

Den grejen hade jag glömt bort. Nu har vi åstadkommit en riktigt hygglig privatekonomisk artikel.