2008-02-16

Danska bränder

Under sex nätter har ungdomar i Danmark anlagt bränder i bilar, containers och skolor. Den danska tidningen Politiken skriver nu på morgonen: "Natten præget af brande landet over". Förövarna är andra generationens invandrare, så kallade 2.g:er, som växt upp i slitna förorter och i princip hela livet varit utanför det danska samhället.

Danska politiker tycks vara i stort eniga att det krävs stora insatser i de områden man kallar ghetton men en intressant uppgift i sammanhanget är att polisens särskilda taktik kan vara en utlösande orsak till de återkommande upploppen. Som ett medel i bekämpningen av rån och överfall genomför man relativt generella kroppsvisiteringar och dessa uppfattas som summariska utpekanden av invandrare.

Det är nu viktigt att vi drar lärdomar av danskarna. Mycket av de strukturer som finns i Danmark finns även i Sverige och självklart kan det som händer i Danmark inträffa här.

Samtidigt som jag plöjt danska tidningar på webben lägger jag ifrån mig senaste numret av Fokus. Tidningen har en välskriven artikel om de problem den borgerliga regeringen har med vårdnadsbidraget. Man har varit tvungen att kompromissa i regeringen för att kunna baxa fram kristdemokraternas flaggskepp och samtidigt är kritiken om förslaget konsekvenser massiv från remissinstanserna. Kritiken handlar både om invändningar ur jämställdhetsperspektiv men också rent tekniska och finansieringsdubier finns.

Det slår mig att det hade varit bra om dagspolitiken ägnat lika stor energi åt problemen med integrationen som man ägnat vårdnadsbidraget. Men det är klart. Vårdnadsbidraget handlar om de som är etablerade i det svenska samhället. Det är just denna fokus i politiken som banar vägen för Sverigedemokrater som har sina alldeles egna enkla lösningar på problem.

Fokus, Massiv kritik mot vårdnadsbidraget
Politiken, Politiet: Pas på skolerne i nat

DN, DN, SvD, Sydsvenskan

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här är allvarliga saker, Danmark har fått sitt eget Parisproblem.

På P1 påstod de att kravallerna började då en palestinier försökte parkera en bil på Nörebro och då polisen dök upp blev nedslagen.

Det påminner om hur man ville förklara Paris-upploppen - med polisbrutalitet.

Nörrebro har blivit ett ghetto, och ghetton är alltid vilande krutdurkar, inte minst därför att lagen inte når fram dit, och att kriminella element tar över makten. Om lagen försöker sig på att "sätta sig i repsekt" bland kriminella så blir det med hårdhänta maktmedel, för det är så makt manifesteras i de områden som domineras av kriminella. Självfallet lyckas detta sällan, och effekten blir det vi ser i Paris och Nörrebro.

Inte minst tror jag narkotikahandeln är problemet, då det går att tjäna så ofantligt mycket pengar på den, vilket leder till att de som kontrollerar den både har intressen av att behålla de strukturer som finns, och har råd att köpa sig omgivningens stöd.


Ska man bryta detta måste man dels strypa knarkhandeln, dels hitta sätt att socialisera grupper av unga män som har alldeles för lätt att få ett hedonisktisktk drömliv genom hot och våld, eller är hang arounds och drömmer om detta i stället för att anstränga sig i skolan och komma upp sig den hederliga vägen.