2008-02-13

Diskriminering på grund av sexuell läggning



Tidningen Dagen skriver idag att en anglikansk biskop fällts för diskriminering. Jag repriserar därför ett inlägg jag skrev den 30 juli 2007 om detta case när det behandlades i underrätten. I november hörde jag en engelsk juristprofessor referera rättsfallet och det var då kul att kunna fälla en"klok" kommentar.
CWN, Anglican bishop fined for refusing gay youth worker

Nu kanske man inte ska döma biskop Priddis i Herefordstiftet för hårt. 2005 försvarade han med emfas ett beslut att prästviga en transsexuell kvinna. BBC, Bishop defends transsexual curate

Mitt tidigare inlägg
En engelsk domstol (Employment Tribunal) har förklarat att Herefordstiftet inom the Church of England har gjort sig skyldig till diskriminering på grund av sexuell läggning. Bakgrunden var att enig anställningskommitté beslutat förorda John Reaney, 42 år, till en anställning som ungdomsledare. Stiftets biskop, the Right Reverend, Anthony Priddis, höll därefter en intervju med Reaney där biskopen bland annat frågade honom om ett tidigare homosexuellt förhållande.

Biskopen försvarade sitt handlande med att han ville deklarera att ingen som hade en utomäktenskaplig förbindelse skulle kunna bli aktuell för jobbet. Detta oavsett om det rörde en hetero-, homo-, bisexuell eller transperson. I England, till skillnad från Sverige, innehåller lagstiftningen mot diskriminering på grund av sexuell läggning vissa undantag för trossamfund.

Men detta till trots fälldes kyrkan för olaga diskriminering. Biskopen kränkte nämligen Reaney genom frågor om framtida förhållanden. Biskopen borde vid anställningssituationen endast ha uppehållit sig vid Reaneys aktuella livssituation och saken var att Reaney vid tillfället levde som singel. Man får ana att biskopen ställde dessa frågor just utifrån att Reaney var homosexuell och på den grunden blir nu stiftet skadeståndsskyldigt.


The Employment Equality (Sexual Orientation) Regulations 2003
BBC, Bishop loses gay employment case
Evening Standard, Gay Christian wins job tribunal against Church of England
Guardian, Bishop blocks gay youth worker's job

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: