2008-02-22

Upp till kamp emot Bert. Sista striden det är


Musikerförbundet är ett LO-fack
Jag ser att Musikerförbundet polisanmält Bert Karlsson och hävdar att hans företag Mariann Grammofon har undanhållit royalties för artisten Nick Borgen.
Det är ju lite kul att den kompetente Per Herrey är förbundsjurist på Musikerförbundet men få känner till att Musikerförbundet faktiskt är ett LO-förbund. Vi får väl se om Fredrick Federley nu tar parti för Mariann Grammofon och upprörs över det militanta facket. Vem vet vad Maud Olofsson tycker.
Personligen hoppas jag att detta löses. Bert är ju ofta ute och pratar om musikindustrins upphovsrätt och då borde han givetvis respektera att artister ska ha ekonomisk ersättning för sina verk. Nu finns det säkert något lurt här. Anmälan är i sig inte helt övertygande.
-We are all the winners, borde gälla.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Karin sa...

Han erkänner ju att han hållit inne med royalities, men att det beror på att de artisterna inte följt sina delar av avtalet.

Per Westberg sa...

JA han säger det men ska man kvitta får man väl sätta ner pengarna i länsstyrelsens förvar och sedan väcka talan vid domstol.

Men jag tycker att en brottsanmälan å andra sidan verkar lite spektakulärt. Åklagaren lär avskriva detta.

Anonym sa...

Nu får du till det. Vad har ett LO-förbund med Musikerförbundet att göra? Musikerförbundet bevakar sina medlemmars rättigheter.

Bert Karlsson's militanta agerande i andra upphovsrättsliga sammanhang, och detta gör att han ännu mer övertygar att hans egentliga yrke torde vara hycklare.

Per Westberg sa...

Dennis
Jag har faktiskt rätt.

Själklart ska Musikerförbundet bevaka sin medlemmars intressen. Musikerförbundet är LO:s minsta förbund. Jag citerar portalparagrafen i stagandena:
§ 1 UPPGIFT

Förbundet som bildades 1907 är en sam­man­slutning av inom Sverige verk­sam­ma musiker av alla slag, d v s ”musika­liska upphovsmän” såsom kompositörer, musikarrangörer, sång­text­­­författare m fl; "utövande konstnärer” såsom instrumen­tal- och vokalmusiker, diri­gen­ter, kapellmästa­re, solister, vokalister, musikartister samt musikpedagoger, repe­titörer, in­spel­­nings­le­dare samt andra yrkesutövare inom musikområdet.

Dess uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och inom nä­rings­livet samt att därvid och i övrigt verka för en samhällsutveckling på grundval av kul­­turell, politisk, social och ekonomisk demokrati.

För att fullfölja denna uppgift skall förbundet

- främja medlemmarnas fackliga och kulturella bildningssträvanden,

- genom anslutning till Landsorganisa­tionen samarbeta med övriga till LO anslutna förbund,

- upprätthålla förbindelser med fackliga organisationer i andra länder som tillhör Internationella Musiker Federationen / FIM eller Fria Fackföre­nings­internatio­­nalen samt

- upp­rätt­hålla samarbete med andra fackliga och ideella organisationer.