2008-02-20

Första trängselskattedomen avgörs


Idag har det varit mycket skriverier om trängselskatten i Stockholm. Givetvis har jag haft åsikter i blogginlägget "För billigt". I morse uttalades att trängselskatten går back men under eftermiddagen dementeras det.

Men samtidigt konstaterar jag att Regeringsrätten i dagarna gett prövningstillstånd i det första skatteärendet om just trängselskatten i Stockholm. Och detta är ju intressant.

Bakgrunden är att Arne från Tyresö blev påkörd av en buss vid Londonviadukten. Arnes fordon hamnade ute i en korsning och för att inte hindra trafiken flyttade man hans fordon med påföljd att han ofrivilligt tvingades åka in till ur stan för att sedan vända tillbaka. Detta renderade honom två ofrivilliga passager genom tullen vid Danvikstull.


I 18 § lagen (2004:629) om trängselskatt anges att beskattningsmyndigheten självmant eller på ansökan av den skattskyldige får besluta att trängselskatt, expeditionsavgift eller tiläggsavgift helt eller delvis inte skall tas ut, eller att den skall återbetalas. Detta kan man göra om det skulle framstå som uppenbart oskäligt att ta ut skatten eller avgiften.


Arne överklagade debiteringen men länsrätten tyckte inte att det var uppenbart oskäligt att ta ut skatten och expeditionsavgiften. Men Arne nöjde sig inte med detta och gick till Kammarrätten som ansåg att det var uppenbart oskäligt att påföra skatten i detta fall. Inge skatt skulle alltså påföras Arne.

Skatteverket kände sig dock inte helt tillfreds med det beslutet och överklagade till Regeringsrätten som nu ger prövningstillstånd. Prejudikatinstansen får nu avgöra om Arnes grunder för passagen innebär att det är uppenbart oskäligt att kräva skatten.

Jag tillhör inte gänget som dömer i förväg men i detta fall känner jag att att det vore uppenbart oskäligt att debitera Arne. Vem passerar Danvikstull när han eller hon i själva verket inte vill det? Fast det är klart. Kan Skatteverket visa att Arne drog hem till Tyresö direkt efter olyckan så kanske debiteringen var riktig i alla fall.

Spännande rättsfall detta! - Eller?

Inga kommentarer: