2008-02-02

Nu får sossarna problem med bloggarna

Socialdemokraterna har en väl utvecklad bloggtjänst för partiaktiva och den används av många förtroendavalda på olika nivåer. Bloggen Kyrkoordnaren har vid ett par tillfällen refererats i inlägg på Värmdö arbetarekommuns blogg och jag blir alltid förundrad över hur många som läser just Värmdösossarnas blogg och sedan klickar in på min blogg. Partiet verkar uppenbarligen förstå att använda bloggandets finesser och folk läser deras bloggar.

Men frågan är om inte sossarnas mediestrateger sätter kaffet i vrångstrupen idag när Svenska Dagbladet refererar den så kallade nyheten att makarna Göran Persson och Anitra Steen beviljats avdrag för hushållsnära tjänster. Personligen begriper jag inte det heta i att ett burget par med stort hus och stor trädgård tillämpar gällande skatteregler. Även om Persson sagt att folk ska städa själva har han nog aldrig ifrågasatt att rikt folk kan ta hjälp med allehanda sysslor. Hans huvudsakliga kritik mot systemet torde ligga i skattesubventionen. Till saken hör att ingen tidning rapporterar om vad som döljer sig bakom avdraget. Detta faller nämligen inom skattesekretessen och kan givetvis handla om en trädgårdsmästare som tuktar syrénbersån och en tidigare arbetslös textilarbetare från Vingåker som pressar SIR-kostymerna. Till yttermera vissso tror jag att även moderater tidigare tagit emot skattereduktion för fackföreningsavgift trots att man varit mot detta inslag i skattelagstiftningen.

Men det intressanta är att Svenska Dagbladet lockar oss läsare genom att sätta rubriken (Rubriken finns bara i den tryckta editionen av tidningen):

"Göran Persson visar sitt sanna jag"

Den förre partiledarens avdrag för hushållsnära tjänster uppför (felstavning) s-folk.

När sossarnas skattepolitiske talesman uttalar sig på ett medievant och avvärjande sätt hämtar de skickliga journalisterna stoff för sin artikel genom att plocka upp ett uttalande från en kommun- och kyrkopolitiker i Härnösand. Om media fortsätter och utvecklar denna redaktionella teknik kommer sossarna liksom andra partier få problem med sin mediahantering. Det är nämligen lätt att hos enskilda partimedlemmar finna vässade uttalanden som kanske inte alltid uttrycker den gällande partilinjen eller är genomtänkta utifrån mediestrategier. Jag har till exempel sett exempel på främlingsfientliga och islamofoba uttalanden på någon enskild förtroendevalds blogg och detta kan givetvis skapa problem.

Men i sak är det naturligtvis bra att bloggosfären inte bara skapar öppenhet i den allmänna debatten utan också inom ett parti.

Christina Meltin Westerlund (s), Göran Persson en svikare

Maria Abrahamsson på SvD:s ledarsida
Sydsvenskan, DN, Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

11 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Intressant Per - jag skrev just ett öppet brev till Beatrice Ask om den personliga integriteten på min blogg.

Det är bra om det öppnas för debatt även inom partierna.

Jag håller med - Persson håller sig till reglerna och det måste han kunna få göra.

Jah Hollis sa...

Det finns ju alltid en fara i att låta folk fritt redovisa vad de tycker och tänker utan att ta hänsyn till ett partis linje. De kan ju säga och skriva saker som sabbar hela partiarbetet.
Förr, innan till exempel bloggar fanns, var det nog lättare att hålla medlemmarna i schack på den fronten.
Men ingen verkar kunna ställa till det som den förre ordföranden, Göran P.
Åh, vad Mona & Co ska förbanna hans pigavdrag, hur de än försöker hålla masken.

Calle Fridén sa...

Nej, folk kommer inte att straffa Mona Sahlin. Istället kommer än fler att stödja henne - hon är inte GP helt enkelt

Anonym sa...

Kritiken mot Göran Persson för att han agerar inom befintligt lagrum trots att han motsatt sig just detta lagrum ger intressanta öppningar.
Jag antar att vi i morgon får läsa svidande kritik mot hur moderater använder den allmänna rösträtten eller hur kristdemokrater uppbär föräldrapeng och har barn i förskolan.
Varför gör jag reseavdrag fats det är en anomali 40 år efter Tyst Vår?
Finns det någon som seriöst skulle kunna avkrävas högre frivilliga skatt för att man pläderar för en annan skattekvot?

Catti Ullström sa...

Jag måste säga att jag helt håller med den anonyme föregående skribenten.

Och sedan tror jag att det är bra för partiet att de har satsat på bloggosfären på det sätt de gjort. Jag tror att det höjer taket och öppnar upp den interna debatten. Att inte alla sossar följer partilinjen eller tycker som gänget på 68:an är ju ingen nyhet direkt...

Det du nämner om tex främlingsfientlighet har jag också stött på. Det är klart att det blir ett problem ifall en förtroendevald eller någon annan som representerar s, fp eller något annat rd-parti gör den typen av uttalanden, som går helt emot de grundvärderingar pariet ifråga vilar på. Det ska bli ganska intressant att se hur sådana problem kommer att tacklas, om de tacklas...

Anonym sa...

Ja kanske det itne är så konstigt att socialdemokrater inte finner det olustigt att en man bryter mot den "ideologiska" lagen som borde finnas. Socialdemokraterna har ju länge fört en politik som inte gynnat proletariatet och inte straffat överklassen utan lagt ett tungt lass på medelklassen som har tillräckligt mycket penagr för att köpa en vill men inte tillräckligt mycket för att flytta kapital utomlands. Redan för länge sedan skapade (S) ett skattefrälse för de riktigt rika när dessa rika blev irriterade och hotade lämna landet. Det tråkiga för oss väljare är ju att allt blivit slätstruket och tråkigt. Moderaterna genomför ju sossarnas politik i mångt och mycket. Trängselskatter och "pigavdrag" (som ju Mona talade sig varm för) och det är trångt på mitten av politikerskalan. Höger och vänster kan ju inte längre användas som etikett på S och M.

Anonym sa...

I inledningen skriver du "Socialdemokraterna har en väl utvecklad bloggtjänst för partiaktiva och den används av många förtroendavalda på olika nivåer." S-info är inte en bloggtjänst som stöds aktivt av det socialdemokratiska partiet. S-info är ett privat intiativ som startats av socialdemokrater i dalarna en gång i tiden. Partiet har vid upprepade tillfällen försökt att få partiföreningar och andra att lämna s-info men inte lyckats. Det socialdemokratiska fotfolket gillar tydligen sin fina portal. :)

Bloggaren KAS
http://bloggarna.se

Per Westberg sa...

Kjell Albert
Intressant sakuppgift.

Din vän sa...

Du har helt klart en poäng i att jämföra med att säkert moderater som varit motståndare till fackavgiften ändå dragit av den. Men jag tycker ändå att persson kanske inte skulle varit så emot avdrag för hushållsnära tjänster från början, när han nu inte verkar ha något emot den.
RS
kulturbloggen.com

Per Westberg sa...

Rose-Marie
Vad bygger du ditt påstående att Persson nu inte har något emot skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Jag själv stödjer regeringens förslag att höja bensinskatten. Men inte betalar jag trots det den höjda skatten redan nu. Finns nu avdrag för hushållsnära tjänster är det givetvis avdrag som gäller.

Anonym sa...

Men jag fattar inte. Visst, Göran kan väl göra giltiga avdrag men det är ändå otroligt vilken förlåtande attityd socialdemokrater verkar ha. I valdebatten 2006 så använde Göran den fina retoriken att de "rika" skulle sluta utnyttja de mindre besuttna (arbetare ?) och minsann betala vad det kostade att städa, klippa gräs osv. Där hade han ju en ideologisk poäng. När han sedan manövrerar inom giltigt lagutrymme som de "onda" borgarna gett honom så framstår ju hans ord som tomma och innehållslösa eftersom HAN helt plötsligt ÄR en av de rika som vill ha avdrag för att han inte orkar ta handom sin enorma gård. Vad menade han då 2006 ? Jag får inte ihop det. Men det kanske är socialdemokratins dilemma ? Den ideologiska starka bas de hade finns inte längre och alla åren vid makten har korrumperat. Skall bli intressant och se hur (S) skall förnya sig och det var bra att de förlorade valet 2006. Konkurrens gör företag och politiker starkare. Önskar bara att det hade funnits någon annan en dammiga Mona men fördelen med henne är ju att hennes synder (svarta barnflickor och bilar med körförbud) redan är ute och uppenbarligen preskiberade.