2006-09-04

Dataintrång hos socialdemokraterna

Nu anklagas folkpartister för dataintrång i socialdemokraternas extranät. Någon har knyckt en socialdemokratisk ombudsmans inloggning och därmed kunnat hämta hem strategisk information.

I samband med att en kristdemokratisk politiker avslöjades med att hon försökt nästla sig in i SSU frågade jag mig vilken typ av hemlig information som egentligen finns på partikanslierna. Jag tillskrev den 25 augusti solopolitiken som ansvarig för att enskilda partifunktionärer övertramp. Det handlar om enskilda partimedlemmar som agerar självständigt och tror sig göra sina partier en tjänst genom att ägna sig åt olagligheter. Enskilda initiativ är ju något som annars uppskattas.

Tyvärr är det väl så att den som gjort sig skyldig till dataintrånget inte förstått att det är ett allvarligt brott. Det är inte helt osannolikt att det funnits en okritisk omgivning i partiapparaten som inte ifrågasatt hur vissa uppgifter kommit fram.

Nu återstår att se hur Alliansen företrädare hanterar denna kris. I samband med kd-affären fanns det ledande företrädare för alliansen som försökte lägga sordin på uppståndelsen genom att anklaga socialdemokraterna för att "släppa" affären vid "rätt tidpunkt". När socialdemokraternas partisekreterare skrev arga brev till sin kristdemokratiska partisekreterare fick hon stark kritik för att försöka blåsa upp affären. Det är kritik som nu kan visa sig vara ödesdiger. Det föreföll tidigt ganska uppenbart att det skulle komma fler uppgifter från socialdemokraterna.

Det mest olyckliga som alliansens företrädare kan göra nu är att anklaga socialdemokraterna för att välja tidpunkt för avslöjandet om dataintrång. Alla bör i stället koncentrera sig på vad det är som gör att sådan här avarter kan förekomma i det politiska arbetet.

Om jag får spekulera i denna affär kommer ingen enskild person att fällas till ansvar för detta intrång. Oavsett detta kommer affären att skada de företrädare för alliansen som var snabba med moraliska omdömen när en föräldraledig s-funktionär i början av året avslöjades med tarvlig försök att sprida falska rykten om Fredrik Reinfeldt. Moderaterna har varit försiktiga men centern, kristdemokraterna och folkpartiet har haft alltför hög svansföring.

DN
SvD
Expressen
Aftonbladet

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: