2006-09-30

Pressetik och teknik

pojkv„§nnen i hatt -SIC!
Expressen namngav i torsdags en kändis som drabbats av sjukdom trots att man gav intrycket att anonymisera henne. Med lite spionerimetoder kunde nämligen vem som helst läsa hennes namn. Är redaktionen okunnig eller?
I torsdags hade de stora kvällstidningarna löp där man berättade att en känd artist drabbats av sjukdom vid en galapremiär. Sådant säljer lösnummer. I Expressen fanns en bild på en ambulanssjukvårdare som körde en bår. Patienten låg väl dold under landstingets gula filt.

Pressetik
Enligt de etiska reglerna för press skall man alltid noga överväga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Tidningar skall avstå från sådan publicitet om inte ett uppenbart allmänintresse kräver offentlig belysning.

När Expressen och Aftonbladet talar om en kändis uppstår givetvis ett allmänintresse. Och i detta fall tog man hänsyn till artisten och namngav henne inte. Dagen efter har dock tidningarna intervjuer med skådespelerskan Tina Leijonberg (Expressen) och namnet blir offentligt.

Bildhantering avslöjar
I torsdags, då Tina Leijonbergs identitet fortfarande var skyddat, öppnade jag Expressens maskade bild i texteditorn Wordpad som ingår i Windows XP. En bild som öppnas i ett textprogram består av en massa konstiga tecken och är föga intressant. I detta fall kan man dock mitt i textmassan läsa följande i klartext:
leijonberg_engstrom002
Där finns vidare:

tina leijonberg p„• b„•r i skydd av en filt. utanf„∂r rigoletto i stockholm. pojkv„§nnen i hatt. foto: thomas engstr„∂m.

Samma bild är även publicerad i fredagens edition men då har man tagit bort de dolda redigeringsuppgifterna som röjer namnet.

Slarvigt?
Slarvigt av en redaktion att göra så här. Samma sak gjorde Aftonbladet när en regementschef förra året avlöjades med att sexuellt antasta kadetter på en bal. Bakom den pixlade bilden kunde man läsa överstens namn. Att den initierade redan avslöjat hans indentitet genom att titta på uniformen är en annan sak. Det finns ju inte så många luftvärnare som är regementschefer nu när det bara återstår ett luftvärnsregemente.

Efterskrift
Vid frukostbordet inställer sig familjens berättigade fråga: -Hur kan man ta sig tid att öppna en bild i ett ordbehandlingsprogram? Vem gör det? Det är dock en annan fråga blir mitt svar.

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Per Westberg sa...

Samma fråga inställde sig vid frukostbordet i morse. Svaret är:
Jo det händer att jag öppnar bilder i texteditor efter exemplet med luftvärnsöversten. Lite pinsamt kanske men...

Man har ju en lite grävande ambition och förhoppningsvis

Att ambulanspersonalen skyddar patienten är bra. Ett gott exempel på vad jag kallar god offentlighetsstruktur. Ambulansverksamheten omfattas ju av hälso- och sjukvårdens sekretess där sekretess är huvudregel.

Om någon är avliden sker inte transport med ambulans. Det blir politivagn i stället. Lustigt att ordet politi finns kvar i svenskan.

Karin sa...

Jag tycker du ska satsa på en karriär som kyrkogrävare på Kyrkans tidning. :)

Per Westberg sa...

Håll i er i Skövde med omnejd. På måndag kväll kommer jag med min spaningsutrustning till Skövde. Kanske träffar jag LUF:s och SSU:s ombudsman över en öl på Scandic Billingen. Om jag itne missminner mig har Frimurarna logelokaler därstädes. PÅ onsdag och torsdag är det Malmös tur.

Till nästa helg var det meningen att besöka norra Halland men det har vi ställt in.

Karin sa...

Väldigt vad du åker runt. Längtar du inte efter att vara hemma efter att ha varit borta en vecka?

Per Westberg sa...

Karin
Nog är det mysigt att vara hemma men det är helt okej att röra lite på sig. Då uppskattar man ju hemmet mer.

Jinge
Det stämmer. Återigen har jag bidragit till att sprida en myt. En polititransport förutsätter att dödsbevis utfärdats av en läkare. I vissa fall kan detta göras utan att läkaren är på plats.