2006-09-08

Hur länge varar Folkpartiets trauma?

Inget är nyhet mer än en dag
Ända sedan Almedalsveckan har jag ganska intensivt följt den politiska debatten. När det gäller olika utspel kan man konstatera att medias bevakning kring dessa i princip aldrig varat mer än en dag. I några fall, t.ex. Alliansens utspel om fastighetsskatten, har man dock kunnat se återkommande rubriker i spridda skurar. Men inte två dagar i rad.

Uthållig fp-skandal
Folkpartiets trauma kring dataintrånget har dock toppat nyheterna fem dagar i rad. Jag tror att vi även nästa vecka kan komma att få se svarta och dystra rubriker där Folkpartiets målas ut som ett skandalomsusat parti. En föraning om vad som komma ska får man om man läser tidningen Resumé, Media- och reklambranschens högkvalitativa skvallerblaska. Resumé har sällan fel och det är intrikata förhållanden man målar upp när man beskriver en äkta dokusåpa.

Vad jag tänker på är att det nu verkar dyka upp en koppling mellan funktionärer i Folkpartiets ungdomsförbund och den avstängde, brottsmisstänkte, Expressenjournalisten Per Svensson. Socialdemokraterna behöver inte komma med några anklagelser mot Folkpartiet. Allt rullar på.

Intressanta Resuméartiklar:
Niklas Svensson delgiven brottsmisstanke
Nya anklagelser mot Niklas Svensson

Danowsky: Jag kommer inte att företräda Svensson

Spioneri med klassiska inslag
Computer Sweden och Expressen avslöjar också att mycket tyder på att Socialdemokraterna i Skaraborg avlyssnats på ett dubiöst sätt. Tidningarna gör gällande att lösenord inhämtats genom att någon avlyssnat ett okrypterat trådlöst nätverk. Givetvis har sossarna haft en usel säkerhet men detta försvarar ju inte att någon med berått mod ägnar sig åt att avlyssna.

Om dessa nätverksintrång kommer att bekräftas från förundersökningen nästa vecka kommer känslorna svalla i vårt land. Först då kommer en bred allmänhet, som också har krypterade nätverk i sina bostäder, att förstå att intrången lika gärna kunnat beröra dem som privatpersoner. Nu kommer det kanske inte bara att handla om dataintrång utan också om brott som sanktioneras genom lag (2003:389) om elektronisk kommunikation. Detta är en lag som sannolikt är okänd för de flesta jurister och nu gäller det för bl.a. åklagarna att läsa på.

Ring inte Alhem
Vad betyder egentligen förbuden enligt 6 kap 17 § lag om elektronisk kommunikation? Det lär inte vara särskilt många åklagare som lett förundersökningar kring dessa brott. Frågan är om det överhuvud taget finns någon. Ett av medias dilemma blir också att överåklagare Sven-Erik Alheim, som ju alltid annars med pondus brukar uttala sig i straffrättsliga spörsmål, inte kan komma till undsättning. Han bedriver ju egen personvalskampanj som riksdagskansdidat för Folkpartiet i Skåne län. Alhem är en rättskaffens man men det måste kännas lite kymigt att i sitt personliga program ha den politiska programförklaringen: Vikten av justa och mygelfria ledare i samhället

Expressen -Trådlöst nätverk kan ha avlyssnats av fp

Expressens och Computer Swedens påståenden kan vara rykten. Det låter relativt omständligt att avlyssna trafik för att hitta lösenord. Men samtidigt finns det skäl att tro att just Expressen är mer initierade än andra om hur förundersökningen fortgår. Risken är stor att det kan vara frågan om betydligt allvarligare dataintrång. Förundersökningen lär visa detta.

Dumt av mig att spekulera. Men jag kan inte låta bli.

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: