2007-01-06

De nya moderaterna är verkligen de nya moderaterna

Littorin är en realpolitiker
- Det här är en legitim konflikt och man har rätt att göra så här. Jag kan inte se att alternativet hade varit bättre. Då måste nämligen någon avgöra om det är rimligt och proportionerligt och vem denne någon är, är det ingen som har förklarat för mig, sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin när han idag intervjuades i Ekots lördagsintervju.

Frågan som avhandlades var den fackliga blockaden av en salladsbar i Göteborg vars ägare vägrar att teckna kollektivavtal. Och säkert var det många som höjde på ögonbrynen eftersom ett sådant erkännande av fackligt arbete kanske inte förväntas från en moderatpolitiker.

Men Littorin har uppenbarligen förtroende för den modell vi har i Sverige där parterna kommer överens och tillskapar kollektivavtal. Möjligheten till stridsåtgärder är begränsad men den finns alltid där som en komponent i förhandlingsprocessen.

Och så den evige Federley
Centerns ungdomsförbunds ordförande Fredrick Federley uppmanar företag att säga upp kollektivavtalen. Frågan är om Fredrick Federley vet hur kollektivavtal i praktiken sägs upp? Saken är ju den att de allra flesta arbetsgivare binds av kollektivavtal genom sitt mdlemskap i en arbetsgivarorganisation. Och hur många arbetsgivare skulle vilja förlora det skydd och den trygghet det innebär att tillhöra en arbetsgivarorganisation.

Facket kan inte konfrontera Sven Otto Littorin
Att Sven Otto Littorin känt in, lärt sig förstå och uppskatta den svenska modellen finns ingen anledning att betvivla. Han har gott uppsåt och detta måste vara snopet för Maud Olofsson men också för fackföreningsrörelsen. Har man en arbetsmarknadsminister som respekterar facklig kamp kan fackföreningsrörelsen med hedern i behåll knappast tänka på politiska strejker.

Lifvendal och PJ har annan åsikt
Slutligen konstaterar jag att förre partikollegan Tove Lifvendahl, numera kommunikationschef på Svenskt Näringsliv inte tycks dela Sven Otto Littorins åsikter. Till Lifvendals nyligen startade blogg.

Inte heller PJ AndersLinder på SvD jublar. Han köpte uppenbarligen inte Littorins argument.
Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

OK. Poäng till Littorins tankeförmåga. Men det är ändå märkligt att man blir glad över dessa små bevis på hjärnaktivitet.Man borde kunna utgå från att rena självklarheter som att en modell som såväl fack som arbetsgivare är tämligen överens om kan få verka även i Alliansens Sverige.

Per Westberg sa...

Det är viktigt att konstatera att både fack och arbetsgivare på det stora hela hyllar denna modell. I Göteborg såg vi t.ex. att SHR (Sveriges Hotell- och restaurangarbetsgivare) fort var på plats och erbjöd medlemskap.

Själv brukar jag alltid välja krog efter om de har SHR:s märke. Det känns som en kvalitetsstämpel.

Anonym sa...

Det var en klok tanke att införliva med andra kvalitetsmärkningar typ miljövänligt på annat man konsumerar. Det tar jag till mig.

Se'n blev det ju nästan lite synd om Sven-Otto när hans kamrater hackar på honom offentligt.