2007-01-21

Ingen kan älska opinionssiffrorna

Bottenrekord för regeringen säger SvD när man rapporterar om sin SIFO-mätning där gapet mellan blocken är 11 procent till oppositionens fördel. Detta är ett rekordtapp säger statsvetarprofessorn Sören Holmberg som anför ministerskandalerna och Bildts optionsaffärer som orsak.

Luriga siffror
Siffrorna kan starkt ifrågasättas då DN igår presenterada Synovate Temos januariundersökning. Den pekar nämligen på att oppositionen har ett försprång på drygt sju procent i opinionen. Skillnaden elva procent i stället för sju procent är alltför stor.

Intressant är möjligen att båda undersökningarna är kristdemokraternas tydliga tapp. I valet fick kristdemokraterna 6,8 procent men båda undersökningarna visar på siffror under sex procent. För partiet rycker den förrädiska fyraprocentspärren allt närmare och detta bara på grund av en frånvaro i den dagliga debatten. Risken är dock stor att partiet kan drabbas av inre konvulsioner när de partiföreträdare som står Livets ord nära provoceras av Göran Hägglunds sunda anpasslighet och realpolitiska hållning. Dessa extrema grupper är numerärt små men har en stark ställning på vissa orter. Om media fokuserar på dessa personers inflytande i partiet kommer stora grupper av väljare att känna misstänksamhet mot kristdemokraterna. Och är man nära fyraprocentspärren kan konsekvenserna blir ödesdigra.

Vad ska vi med väljarundersökningar till
Opinionsundersökningar före ett val kan vara spännande. De har ett stort nyhetsvärde och påverkar givetvis dagspolitik och valrörelse. Dessa har dock andra problem vilket gör att man i vissa länder inte tillåter opinionsundersökningar en viss tid innan valet.

Vad som nu skulle vara intressant är att veta hur väljarna faktiskt påverkas av den faktiska politiken och det som ibland rubriceras som skandaler. För socialdemokraterna kan de positiva siffrorna knappast kvitteras som en framgång. Så här snabba svängningar i opinionssiffror och en i mångt frånvarande opposition lär knappast ingjuta trygghet i att övertaget är beständigt.

Finland och Frankrike intressantare
Just nu är jag mer intresserad av opinionsmätningar inför Finlands stundande opinionsval och ska Frankrike få sin första kvinnliga president genom socialisten Segolène Royal.

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: