2009-01-31

Luring?


UPDATE: Det var ingen luring. Se vidare under kommentarer och SvD. Det var jag som blev lurad.
Aftonbladet och Expressen flashar att det är tekniska problem med Google. Man illustrerar med en skärmdump som meddelar: "Varning - Datorn kan skadas om Du besöker den här webbplatsen.

Jag undrar om inte Aftonbladet och Expressen åkt på en liten luring.

Per Westberg twittrar

Jag har gjort entré på Twitter. Det är ju viktigt att testa och förstå. Almedalsbloggen har lagt upp Twixdagen där olika riksdagsledamöter mikrobloggar. Informationsvärdet är noll just nu eftersom få lär ha intresse av att veta att den socialdemokratiske riksdagsledamoten Helén Pettersson i Umeå "ler från öra till öra, ser 1000 pers omkring mig som är lika glada" och att Centerpartiets Stefan Tornberg meddelar: "ska dammsuga m m. Knölakademien kommer i kväll!".

Sannolikt är ingen heller intresserad av att jag tittar på Westernridning men jag kan faktiskt tänka mig att mikrobloggande kommer att bli intressant och fylla en funktion. Om vi till exempel tar Almedalsveckan kan det bli jättehäftigt att få reda på om Göran Hägglund är på ingående eller att Mona Sahlin sponant reagerar på opinionssiffror precis innan hon äntrar talarstolen.

Bloggar om , , , ,

Jag är som Odell fast tvärtom


Aftonbladet skriver idag om Kristdemokraternas helomvändning i kärnkraftsfrågan. Mats Odells omsvängning illustreras med en bild på en ung Odell som vice ordförande i linje 3 med märket "Atomkraft Nej tack".

Själv bar jag 1980 märket på bilden (Linje 1 som företräddes av Moderaterna).

Nu skulle jag inte bära något märke alls men jag skulle antagligen sympatisera med linje 3. Vändpunkten var när jag läste boken "En bonde blir statsminister" där Thorbjörn Fälldin samtalar med Arvid Lagercrantz. Jag konstaterade då att centerrörelsens motstånd till kärnkraften bottnade i att man bekymrade sig över avfallsfrågan och den extrema rovdrift på naturen som uranbrytning innebär. Det var inte rädslan för att kärnkraftverket skulle flyga i luften som stod i första rummet.
På dessa avgörande punkter har kärnkraftstekniken inte avancerat någonting under 30 år. Men Centern och Kristdemokraterna har förändrats. Torbjörn Fälldin tycker nog inte detta är roligt. Själv tycker jag att det är ironiskt.

Det var inte mycket att bli arg över

Idag går Göran Skytte igång på två kvinnliga litteraturkritiker från P1:s Nya vågen. I vanlig ordning blir Skytte förnärmad av ett slarvigt uttryckssätt kring kristen tro. Vad Skytte dock borde ha reflekterat över är att kvinnliga recensenter i allmänhet sågat den aktuella boken samtidigt som män höjt den till skyarna. Detta är väsentligt intressantare än att som Skytte yla om politisk korrekthet. När jag själv lyssnade på radioinslaget, som var ganska långt, hörde jag inte ens de ord som Skytte går igång på.

Göran Skytte är arg på Ulrika Milles och Louise Epstein som i P1:s Nya vågen sågat Carl Johan Vallgrens nya bok Kunzelmann & Kunzelmann. Det som upprör Skytte är att recensenterna sorterat in boken i ett reaktionärt fack utifrån att de båda kritikerna bland annat gör sig lustig över ett barndop i handlingen.

Även hos mig kan kanske svepande och oförstående formuleringar kring kristna handlingar väcka känslor men att som Skytte kalla det en dos politiskt korrekt poserande och hånfullheter verkar överdrivet. Jag begriper inte vad som får Skytte känna att det skulle vara politiskt korrekt att inte förstå eller känne nyfikenhet på religionsutövning. Det är givetvis lika politiskt korrekt att erkänna nyfikenhet och sökande.

Personligen betraktar jag ofta radiorecensioner som skämt och excesser i snobbiga uttryck. Frågan är vem som bryr sig vad som pladdras i en radiostudio. Skytte är som vanligt ganska förutsebar men läser man SvD:s av recension av boken från förra veckan förstår man varför de två kritikerna kopplar till tredje riket. Boken utspelar sig nämligen till stor del i den kontexten.


Skytte avslutar: "Man längtar efter luft och ljus. Som någon sade". Vem denne någon är vet jag inte men jag anar att Skytte syftar på Strindberg i Esplanadsystemet där den korrekta texten lyder: "Ha! Tidens sed: att riva hus! Men bygga upp? -- Det är förskräckligt~"-- "Här rivs för att få luft och ljus;är kanske inte det tillräckligt?"

Den dikten handlar om kåkstäder och hur man bygger de breda gatorna Karlavägen och Narvavägen. Gamla träkåkar ger plats för en bred gata och stora hus i sten. Det är bara när vi river vårt hus och slutar känna oss kränkta av två harmlösa radiokritiker som vi får luft och ljus.
Lyssna på Nya vågen från den 27 januari 2009, inslagen börjar 31:20 in i programmet

2009-01-30

Vita arkivet och Livsarkivet

Under livet delger vi sällan våra anhöriga hur vi vill ha det efter vår död. De flesta vet att vi måste upprätta ett testamente om vi har särskilda önskemål hur kvarlåtenskapen ska fördelas men sällan berättar vi för anhöriga om begravningen, gravsättningen och andra praktiska saker som anhöriga ska hantera efter vår död. Det är viktigt att notera att den avlidnes egna vilja alltid sätts i första rummet.

Begravningsbyrån Fonus har framgångsrikt salufört sitt "Vita arkiv" och de privata begravningsentreprenörerna i Sveriges Begravningsentreprenörers Förbund har produkten "Livsarkivet". Här kan testamente önskemål om begravningen och privata noteringar sparas.

Nu läser jag i DN om en kvinna som inte lyckas radera sin pojkväns Facebookkonto efter det att han tagit sitt liv vid nyår. Detta visar att det finns flera saker vi ska tänka på att vi lämnar efter oss.



Värt att läsa - Livsarkivet - Klicka här

2009-01-29

Konstfack hotar kulturpolitiken

I förrgår skrev jag inlägget "Anställningsavtal upphör" där jag uttryckte förståelse för att konstnärlig gestaltning kan ta sig många former och uttryck. Samtidigt uttryckte jag förvåning över den prefekt som uppenbart inte insett problembilden när en student på Konstfack låter spela psyksjuk och tvångsomhändertas för vård.

Nu kopplar skolan in en jurist för att granska eventuellt skadeståndsansvar och det är naturligtvis bra. Skadestånd är en sak men givetvis är ansvarsfrågan viktig. Det är ju inte helt otroligt att advokat Stening finner att det finns handledare som inte riktigt har korna i rätt bås. Det vore i så fall tråkigt för det hederärda konstfack och tragiskt för dess elever. Särskilt tragikt kanske för den student som är orsaken till uppståndelsen.

Tyvärr kan man i denna stund inte låta bli att spekulera i var den konstnärliga verkshöjden ligger. Är det månne så att det handlar om hur man sänker Konstfack, sina lärare och samtidigt skapar förakt för konsten. Måhända kommer i framtiden många konstnärer i framtiden kunna tacka prefekten Olof Glemme för minskade anslag då politiker inte inför sina väljare vågar stå för vikten av en generös kulturpolitik.

Så oerhört tråkigt. Och allt på grund av några verklighetsfrånvarande mesar.

SvD, Jurist utreder konstfacks ansvar, SvD 2
Pressmeddelande

2009-01-28

Bra och fjantigt på SJ


Bild: Ett kärt återseende när jag idag på plattformen i Sundsvall såg att vagnstädarna 2009 har exakt samma typ av simpel plastkasse som man hade när jag tvättade vagnar på Stockholm Östra som 17-åring 1977. Möjligen är det något mjukare papper i dassrullen nu 32 år senare.
Jag hoppas att läsarna vet att jag älskar tåg men lider med SJ:s återkommande motgångar och klantigheter. Idag har jag varit fram och åter till Sundsvall. Tågen var på tidtabell och jag fick åtskilligt gjort genom datoranslutningen och Internetuppkopplingen. 21.30 nu på kvällen anlände jag Cst och det enda missödet bestod i att jag tappade temuggen rakt ned i högerskon. Äntligen förstod jag innebörden i "Timberlands seglarsko" - Foten kluckade i dojan sista vägen hem.

Men även denna resa bjöd på lite av SJ-ledningens hybris. Döm om min förvåning när en ur tågpersonalen låter hälsa från sig och sin besättning. Tydligen har SJ-cheferna med flygkomplex infört något helt nytt. Den ärrade tågmästaren suckade uppgivet när jag frågade varför man börjat prata om "besättning".

Besättning har man på flyg. Trafikflyget i sin tur har hämtat många termer från sjöfarten. Det är kanske inte så konstigt eftersom man i flygets barndom i mångt hade kryssningsfartygen som förebild för organisationen. Tågen däremot fanns långt före flyget och behöver inte ge sig på flygtermer som "besättning". För det är väl inte djurbesättningar som avses?

Att sedan tala om "min besättning" tyder på en skev ledarskapsstil. Mer modernt är att tala om "vi". Nu hör det till saken att ombordpersonalen roterar runt i sina tjänsteuppgifter så på återresan till Sundsvall i morgon kan det vara någon av de andra som hälsar från "sin besättning".

Men det är klart. Kanske är det tåget självt som talar i högtalarna.

Bloggar om ,

Lesbisk statsminister

Att bli statsminister på Island kanske inte tillhör de lättaste jobben. Men uppenbarligen har nu den socialdemokratiske socialministern Jóhanna Sigurðardóttir fått uppdraget att bilda regering.

I Pink News läser jag att Jóhanna Sigurðardóttir, om hon väljs, kommer att bli " first openly gay or lesbian person to become a head of government".

Bra att ännu en bit av barriären rivs.

SvD

Bloggar om

2009-01-27

Anställningsavtal upphör

UPDATE: Jag ser nu att Konstfack skickar ett pressmeddelande och meddelar att man påbörjar en internutredning. Länk till pressmeddelandet . På det hela taget inser man nog att man sitter i klaveret men när Konstfack påstår att institutionen inte har befogenhet att hindra studenter från att genomföra aktioner är det snömos. Givetvis kan man inte handgripligen stoppa studenter men man kan givetvis förklara att studenten inte kommer att examineras. Konstfack ger intryck av att vara en smula mesiga.
____________________________________

Att konstnärliga installationer kan ta sig många uttryck är jag medveten om. Men att som en del i sitt examensarbete på Konstfack spela psyksjuk och tvångsomhändertas är sanslöst. Det tyder på brist på respekt för sjuka människor och avsaknad av empatiskt förhållningssätt.

Studenten kan man bara tycka synd om.

Men om prefekten Olof Glemme varit medveten om projektet och det stämmer att man ska ha diskuterat de etiska och moraliska aspekterna med studenten innan hon gjorde slag i saken är det oerhört om hon inte stoppats.

Det finns bara en rimlig påföljd om lärarna inte försökt stoppa detta. AVSKED.

De drar en fin institution i skiten och skapar förakt för vad de är satta att verka för.

För att bara visa att det är kvalitet i det mesta som görs av Konstfacks studenter länkar jag till examensarbeten.

SvD, Aftonbladet, DN, SvD2

2009-01-26

Speer och Hinseberg

ALLT BLEV FEL I NEDANSTÅENDE INLÄGG
Krigsförbrytaren Plavsic kanske lurade mig att blanda ihop Speer och Hess. Det var nog just Rudolf Hess som hade eget fängelse och då stämmer min teori att han inte bara hade egen trädgård. Han hade eget fängelse. Jag byter namnet Speer mot Hess nedan.

Men kanske var det Speer som hade egen trädgård trots allt. Han var ju kultiverad trots allt.

___________

-Jag har det värre här på Hinseberg än vad nazisten Albert Speer [ska vara Hess] hade det i Spandaufängelset, han hade åtminstone en egen trädgård, säger den för brott mot mänskligheten dömde bosnienserbiska presidenten Biljana Plavšić till tidningen Vis reporter Margaretha Nordgren.

Rudolf Hess hade inte bara en egen trädgård. Han hade också ett eget fängelse från 1966 fram till sin död 1987. 1966 släpptes ju gauleitern Baldur von Schirach och arkitekten Albert Speer från Spandau.

Tidningen Vi:s intervju
DN

2009-01-25

Office X2000


Jag sitter på konceptet SJ X2000 i en vagn littera UA2 och arbetar. Har man många böcker och dossier blir det trångt framför datorn. Men en liten bloggning kan man kosta på sig i sitt Office X2000 en söndagskväll mellan Herrljunga och Alingsås.

Kör vänta stopp


Bild: Kör vänta stopp (ett grönt fast sken och ett grönt blinkande sken)
Jag blir lite förvånad när jag ser signalerna som så käckt använts idag när infrastrukturminister Åsa Kristensson "invigde" Citybanan på Riddarholmskajen i Stockholm. Statsrådet, ett landstingsråd och ett borgarråd slog på var sitt grönt ljus för citybanan. Om jag nu ska rätta Erik Sidenbladh på SvD finns det inget som heter grönt ljus. Det heter "kör".

Men nu var det inte "kör" i signalerna som tändes. I stället tändes två gröna ljus och det betyder "kör 40". Är detta månne ett bevis på att bygget kommer att gå långsamt.

Frågan är om man inte borde valt ett fast grönt sken och en blinkande grön? "Kör vänta stopp".

Det ligger ju två överklaganden och väntar på slutlig rättslig prövning. Dels i Regeringsrätten och dels i Miljööverdomstolen.
UPDATE: Rapporter från platsen anger att det var fyra fast gröna sken som tändes. Den signalbilden finns inte och det roliga med det här blogginlägget faller över. Tre fasta gröna sken finns och det betyder "Kör 40, kort väg". Nästa signal står på stopp och avståndet dit är kortare än 450 meter. Om nu fyra gröna hade funnits borde det ha betytt "Kör 40, mycket kort väg". Det vill säga att nästa signal står på stopp tämligen omgående. Nu hör det dock till saken att man aldrig ska oroa sig för stoppsignal. Den ställs nämligen om till "kör" så småningom.

Bloggar om ,

2009-01-24

Vad är väl hävandet av en bannlysning

Helle Klein brukar alltid tänka rätt och är en skarp analytiker. Men jag förstår inte hur hon resonerar då hon på sin blogg tycker att det är pinsamt att påven häver bannlysningen på prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX). SSPX verkar vara en plats för högerextremister, islamofober och förnekare av förintelsen. Tragiska män måste jag säga.

Länk till det påvliga dekretet som undertecknades samma dag som Uppdrag Granskning sändes.

Men om man är evangelisk-luthersk trosbekännare som Helle Klein är väl både en bannlysning och hävandet av en bannlysning en nullitet.

Formellt handlar det om att Romersk Katolska kyrkan häver exkommunikationen av prästbrödraskapet och de fyra biskoparna som vigts av den franske biskopen ärkebiskopen Marcel Lefebvre (de har hela tiden varit präster). Och nog är det egendomligt att denna nyhet kommer just denna vecka. Det är ju inte helt lägligt att man tar en person till nåder som i samma vecka suttit i tv och yrat om att förintelsen inte ägt rum. Oavsett hur man ser på exkommunicering är det naturligtvis komplicerande att närma sig denna Richard Williamsson som uttalat: "There was not one Jew killed by the gas chambers. It was all lies, lies, lies!"

Intervjun i dess helhet på denna länk

Helle Kleins blogg - Pinsamt påven
Daily Telegraph, Pope to cancel excommunication of rebel bishops
Aftonbladet, DN, SvD, Dagen

Bloggar om

Göran Greider missuppfattar allemansrätten


Årstabon och Vingåkerssonen Göran Greider är som bekant chefredaktör på Dalademokraten. Idag har han skrivit ledare i ett angeläget ämne - Begränsa inte allemansrätten i Mora. Det är bra att bevaka allemansrätten men i detta fall tycker jag att Greider har fel.
Avgifter på Mora skidstadion
Bakgrunden är att kommunfullmäktige i Mora kommun med 39 röster mot två beslutat att införa avgifter på Mora skidstadion. Kommunen motiverar detta med att driftkostnaderna i Vasaloppsspåret ökar och att man satsar på teknisk utrustning. Greider skriver:
Naturligtvis kommer kommunen med argumentet att många andra fritidsaktiviteter är avgiftsbelagda och att pengar nu måste dras in när tiderna blir mer bekymmersamma. Men argumentationen haltar: Sporthallar, bowlinghallar eller gym är vad jag vet nästan aldrig naturskyddade och omfattas heller inte av allemansrätten. Allemansrätten gäller den svenska naturen, inte fotbollsplaner.
Men jag tror faktiskt inte att Mora kommuns jämförelser med sporthallar och gym haltar. Om man läser Greider kan man tro att man skulle vara tvungen att betala avgift om man under sensommaren vill plocka blåbär vid Eldris. Men så är det inte. Det handlar om spåravgifter på en begränsad del av naturreservatet Vasaloppspåret. Och spåravgifter är faktiskt inte ovanliga.
Missuppfattning
Hur är det då med Greiders argument att det är en inskränkning av allemansrätten att ha avgifter i ett naturreservat?
Jag är rädd att Greider missuppfattat vad ett naturreservat är. Just naturreservatet Vasaloppspåret har som syfte att säkerställa Vasaloppet. Fädrens spår för framtida segrar skulle man kunna säga. I sak är ett naturreservat alltid en inskränkning i markägarens rättigheter men man kan på goda grunder även hävda att naturreservat i många delar också är en inskränkning i allemansrätten. Detta verkar Greider ha missat. I naturreservat är det inte ovanligt att man inte får ta med sig hund, att man inte får lägga till med båt eller att man bara får äta så mycket bär som man orkar äta upp på plats. Man anar också att Greider inte riktigt har koll på hur detta naturreservat ser ut när han säger att allemansrätten gäller den svenska naturen och inte fotbollsplaner. Vasaloppspåret är förvisso Sveriges längsta naturreservat men det är också det smalaste.
Bestämmelserna om naturreservat finns i 7 kap. 4-8 §§ miljöbalken och förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. Även om vi oftast tänker på biologisk mångfald och skydd av värdefulla naturmiljöer kan man även bilda naturreservat för att tillgodose behov av områden för friluftslivet. Naturreservatet Vasaloppet bildades för "Framtida segrar".
Om vi ska oroa oss för inskränkningar i allemansrätten så är det nog inte på den grunden att det blir spåravgifter på Mora skidstadion. Jag kollade nyss i webbkameran på Hemus skidstadion i Mora. Det var tomt på folk så här vid midnatt.
Bloggar om ,

Sverige är med i EMU

Göteborgs (eller Göteborsch, som EKOT:s Tomas Ramberg sa) nya kommunstyrelseordförande Anneli Hulthén intervjuades i EKOT:s lördagsintervju idag. Hon gjorde bra ifrån sig och svarade skickligt på frågorna.

Hon var klar på punkten att det nu är dags att åter gå till folkomröstning för att införa euron. Det känns betryggande att hon också är beredd att säga att detta ska ske under nästa mandatperiod. Förutsättningen är givetvis att vi även efter 2010 års val får en borgerlig regering alternativt att miljöpartiet vaknar upp och inser att vi behöver euron. Några förhoppningar att vänsterpartiet ska komma till sans kan man väl inte hoppas på.

– Varje gång vi går in i lågkonjunktur och kris så tycker jag att saken gör sig påmind, att det kanske hade varit bättre att vara med i ett valutasamarbete än att stå utanför, sa Anneli Hultén i intervjun. Det är ett bra argument.

Men nog är det konstigt att EKOT använder frasen "gå med i EMU" när man i själva verket talar om att införa euron. Sverige är med i EMU liksom de andra EU-länderna. Vi deltar nämligen i EMU:s två första etapper (fria kapitalrörelser och Europeisk centralbank) men Sverige, Danmark och Storbritannien deltar inte i den tredje etappen som innebär att införa euron som gemensam valuta. Någon gång måste vi inse att vi måste ha Euron om vi ska vara med i EU. Och jag hoppas att tillhörigheten i den Europeiska unionen står fast.

Gerts fredagsfräckis i Haninge centrum

Jag var inne på Expert i Haninge centrum idag. Missionen var mer okulärbesiktning och marknadsundersökning än konsumtion. Saken är ju den att jag fortfarande har tjock-TV.

Inne i butiken hör jag att man spelar RIX MorronZoo. Det är inget konstigt med det förutsatt att man betalar STIM-avgifterna och det gör givetvis seriösa radiohandlare som tillhör Expertkedjan.

Men när jag går mellan hemmabiosystemen, stereoanläggningarna och radioapparaterna inser jag att man kör Gerts fredagsfräckis. En efter en skvalar historier under bältet ur högtalarna med låg volym. Gerts fredagsfräckis är ibland för mycket och nog tycker jag att det är klart konstigt att köra dessa historier i en butik. Om ni inte visste det så är Gerts fredagsfräckis ett stående inslag i RIX MorronZoo och alltsomoftast och skämten är inte precis subtila. Men jag måste medge att jag skrattar för det mesta.

När jag gått ut ur butiken hör jag fortfarande skämten från Gert. Jag inser då att jag på min IPhone prenumererar på Gerts fredagsfräckis och att jag råkat spela upp den i fickan. Ingen skugga över Expert i Haninge - möjligen över mig.

Fotbollsbögen


Att idrotten måste jobba mer i arbetet kring hbt-frågorna är uppenbart. Det är allmänt omvittnat att lagidrotter för män är en riktig tummelplats för heternormen och kränkningar av homo-, bi- och transsexuella.

Drama är ett av de bästa sätten att få människor att öppna ögonen för den diskriminering och särbehandling som homosexuella utsätts. Genom teatern får vi en speciell möjlighet att rannsaka oss själv. Inte sällan sätter sig dramatiseringen i magen. Jag blir därför glad att Sydsvenskan uppmärksammar sistaårsstudenten Mårten Svedberg på Teaterhögskolan i Malmö och hans avslutningsprojekt Fotbollsbögen. Nu vill han sätta upp sin pjäs där den verkligen hör hemma - i omklädningsrummen. Detta är ju genialt. Svenska Fotbollförbundet borde projektanställa Svedberg.

Mårten Svedberg berättar om bakgrunden till pjäsen:


– För ett och ett halvt år sedan sa jag "jävla bögjävel" till en kille. Bredvid mig stod en av mina närmaste vänner som är homosexuell. Jag skämdes fruktansvärt och han blev jätteledsen. Jag har inte använt det som skällsord på tio år – var kom det ifrån plötsligt? Mårten Svedberg gick hem och funderade, rannsakade sig själv och kom fram till att det bara kunde finnas ett svar på den frågan: idrottsvärlden. Han hade spelat fotboll och handboll från att han var sju till 22 och "bögjävel" ingick i vardagsvokabulären.
Länk till avgångsstudenternas projekt

Sydsvenskans sprotkrönikör Anja Gatu fångar upp pjäsen "Fotbollsbög" i sin krönika. Hon skriver:
Om morgondagens Zlatan är homosexuell, kommer han då att spela i det svenska landslaget? Tveksamt, ytterst tveksamt. Antagligen hade han lagt av att spela för längesen.
Jag passar på att pusha lite för Hanna Wallstens nya bok "I hennes våld" som kommer i februari på Normal Förlag. Boklänk
Läs mer på Lebbiga mammans blogg.

Sydsvenskan, Fotbollsbögen utmanar

Bloggar om

Konjunkturbarometern i en taxi

Fredrik Reinfeldt berättar i dagens Aftonbladet om regeringens ekonomiska politik. Det är i mångt en ansvarsfull politik men jag kan inte begripa varför jag ska belönas med 1110 kronor i skattesänkning samtidigt som många har det rejält kärvt. Självklart handlar det om att sådana som jag är mer högljudda. Synd också att Reinfeldt tvingas koncentrera sig på privateekonomiska åtgärder när han berättar om krisen. Det är därför kanske inte så konstigt att regeringen inte gör tillräckligt för att hantera krisen i finanssektorn. Detta påpekar Urban Bäckström på ett förtjänstfull sett på SvD Brännpunkt idag.

I taxin
Häromdagen åkte jag taxi och droskföraren berättade att rusningstrafiken varit lugnare under januari månad. Min kommentar var att man ännnu inte träffar på många i Stockholm som säger att de påverkats av konjukturen. Det är knappast man hann höra någon som ondgjorde sig över räntenivåerna i höstas och möjligen är nu e flesta nöjda med att räntorna fallit kraftigt. Slutsatsen från min sida var att minskad rusningstrafik inte kunde bero på arbetslöshet eller att folk av ekonomiska skäl tvingats välja bort bilen.

Taxichauffören bekräftade bilden och berättade att han ibland brukade fråga passagerarna om de påverkats av krisen. Svaret hade genomgående varit att de läst om krisen men att deras privatekonomi inte krisat. De var få som kände oro för att deras ekonomiska tillgångar fallit i värde.

Nu är nog snacket med en taxichaufför inte den mest vetenskapliga utgångspunkten om man vill mäta folks verkliga inställning. Jag har en känsla av att just taxin är platsen för allehanda spekulationer och inte riktigt är stället för personlig ekonomisk rådgivning har sin givna ställning. Den som just blivit arbetslös är väl inte heller den typiska taxikunden.

Krisen på finansmarknaden är okänd för de flesta
Men något som verkligen är en realitet idag är att vi har en stor kris på finansmarknaden som jag tror att gemene man inte är medveten om. Om detta skrivs bara på näringslivssidorna och allmänheten har givetvis svårt att se omfattningen och inse följderna. Verkligheten är att svenska företag inte får krediter hos bankerna. Nödvändiga investeringar och nysatsningar uteblir och den ekonomiska krisen fördjupas.

Man får därför hoppas att Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström, med sin artikel på dagens SvD Brännpunkt kan väcka någon.

Urban Bäckström avslutar sin artikel:

Om inte regeringen agerar kraftfullt för att få igång kreditmarknaden – blodomloppet i ekonomin – kommer företag att slås ut och de som finns kvar att tvingas säga upp många fler. Situationen blir mer och mer allvarlig.
Bloggar om , ,

2009-01-23

Sveriges tidszoner

Idag ledde jag ett telefonsammanträde med kollegor från tio olika platser i landet, Sammanträdet började 14:00. Den första som kopplade in sig ringde från Linköping och följdes strax av Luleå. I väntan på att få in flera samtal sa jag att det var naturligt att Luleå var tidigt ute med tanke på att 14:00 inträder först i Luleå. Luleå ligger längst österut av stiftsstäderna och före 1879 hade man olika tider på olika orter i Sverige.

Men en av kollegorna, bördig från Luleå, och med god koll på det mesta, tittade bestämt på mig så jag blev plötsligt osäker.

Nu var jag tvungen att gå hem och kolla. Men denna gång hade jag tur. Luleå ligger faktiskt öster om Stockholm.

I Luleå är man på longitud Ost 22º 5'
På Medis njuter vi vid longitud Ost 18º 4'
Om man från Stockholm går österut till Luleås meridian hamnar man faktisk på den estniska ön Dagö.

Bloggar om

Obama är kaitlabb

Jag har haft ganska körigt i veckan och inte ägnat president Obama tillräcklig granskning. Därför blev jag alldeles nyss överlycklig då jag såg att Barack Obama är vänsterhänt.

Nu tar vi som är kaitlabb (vänsterhänt på gutamål) över världen. Så är det.

Vi kan börja med att fixa biljettspärrarna i tunnelbanan. När jag ska sätta mitt SL-Accesskort över den blå sensorn måste jag använda höger hand. Det är besvärligt. Ni högerhänta kan ju testa att gå baklänges så förstår ni.

Om jag nu ska vara riktigt uppriktig är jag en lite oäkta vänsterhänt. Jag är egentligen korslateral eftersom jag sparkar boll med höger fot, skjuter pistol med vänsterhand och har gevärskolven mot höger axel. Detta leder till den egendomliga följden att jag skjuter pistol bättre än gevär.

A propos vänsterhänta presidenter är de klart överrepresenterade:
James Garfield, 1881
Herbert Hoover, 1929 – 1933
Harry Truman, 1945 – 1953
Gerald Ford, 1974 – 1977
Ronald Reagan, 1981 – 1989
George HW Bush, 1989 – 1993
Bill Clinton, 1993 – 2001

Den republikanske presidentkandidaten John McCain var också vänsterhänt.

Den17 april 2008 skrev jag - Jag är kaitlabb

Bloggar om ,

Jag har bloggat från cellen

Den som sitter på kåken får inte surfa på nätet. Men hur många går inte omkring och tror att det är så.

Sanna Bråding sitter ju som bekant i fängelse under en månad för att hon gjort sig skyldig till narkotikabrott. Frihetsberövandet är helt rätt med tanke på brottet och förutsättningarna för att frihetsberövandet kan hjälpa i kampen mot missbruket. Jag hoppas att hon lyckas tygla sina problem och att hennes talang kan tas tillvara i ett friskt sunt liv utan brott. Men idag sätter Aftonbladet den feta rubriken "Bråding bloggar direkt från fängelset" när man berättar att hon håller liv i sin blogg trots att hon är frihetsberövad på behandlingsanstalten Färingsö som är till för kvinnor med narkotikaproblem.

Om man läser noga ser man att han inte har tillgång till någon dator. I stället är det en kontakt som via brev uppdaterat hennes blogg. Men hur många läser inte bara rubriken och får sina vanföreställningar bekräftade. Men sanningen är den att om man vistas på Färingsöanstalten kan man glömma uppkoppling på Internet.

Datorer i våra fängelser finns inte på vårdavdelningarna för de intagnaa. Däremot finns datorer i klientutbildningen det vill säga för de intagna som går i skolan eller på en utbildning. I vissa fall kan det finnas tillgång till iInternet i skolverksamheten men då är det inte fri surfning, chatt och bloggande som gäller. Istället är det en lärare som övervakar.

Källa: Kriminalvården

Men det finns möjligheter att blogga från cellen. Jag har gjort det själv vid några tillfällen. Dels när jag bott på kloster och dels när jag bott på hotell Bilan i Karlstad.

Kristianstadsbladet, Ystad Allehanda, Metro

Bloggar om , , , ,

2009-01-22

En kul bild på Reinfelt

Statsministern har varit på besök hos det svenska förbandet FS16 i Afghanistan. Man har bland tagit en bild på Reinfeldt i bombdräkt eller om det nu egentligen inte heter ammunitionsröjningsskyddsdräkt. En utrustning som skyddar ammunitionsröjare i hans eller hennes uppgift att skydda andras liv.

Länk till den upphovsrättsligt skyddade bilden på Försvarmaktens webbplats: Statsministern prövar bombdräkt

Bloggar om

2009-01-20

Per Westberg och Per Westerberg


Att namn ibland kan stavas fel förstår jag. Men min erfarenhet är att journalister vinnlägger sig om att stava namn rätt. Häromdagen skrevs ganska mycket om statsrådet Sven Otto Littorin och det var nog bara i bloggosfären någon skrev "Sven-Otto". Idag blev jag intervjuad av TT och som vanligt kontrollerade journalisten stavning på mitt namn. Ordning och reda ska det vara.

Av någon anledning är namnet Westberg väldigt svårt och många säger Westerberg. Det gör mig ingenting men jag förstår inte varför. Med ett litet leende läser jag att Länstidningen i Östersund slarvar idag när man ömsom kallar talmannen "Per Westerberg" ömsom "Per Westberg".

I höstas var jag på en lunch med bland andra talmannen Per Westerberg. Jag skrämde upp mina kollegor med att jag skulle fråga talmannen om han hade problem med sitt namn. Det var givetvis bara ett skämt från min sida eftersom jag trots allt har en viss förmåga att hantera den naiva spontaniteten när det verkligen gäller.

Döm om min förvåning när jag tar talmannen i hand. Han tittar på min badge och utbrister: -Jag brukar ofta bli kallad "Per Westberg". Jag berättar om min erfarenhet att bli tilltalad Per Westerberg och vårt samtal går igång. Jag drar bland annat historien om när brorsan Bengt blir uppringd av Siewert Öholm som vill säga några ord till folkpartiledaren Bengt Westerberg, Det hade ju liksom stämt när hustrun Eva hade svarat i telefon och Siwert Öholm var säker på att han kommit rätt.

Sist konstaterade talmannen och Kyrkoordnaren att de bägge fått brev som egentligen skulle till akademiledamoten och författaren Per Wästberg.

Låt Bergmans hus bli privatbostad

Svenska Dagbladet fångar upp den "nyhet" som sajten Hela Gotland skrivit om den senaste veckan. Nämligen att det börjar bli skakigt kring förhoppningarna att någon skulle köpa Bergmans bostad på Fårö. Gotlands Allehanda skriver idag att dödsboet ligger lite lågt med försäljning och mannen med guldbyxorna som käckt basunerade ut: - Borgerliga kulturministrar borde inte få finnas har fått sparken från sitt företag då han dömts för misshandel och ringa narkotikabrott.

Det känns som att jag börjar få rätt i mina dubier som jag bekrev i ett inlägg den 15 augusti - Finns dessa mecenater?. Jag återpublicerar mitt inlägg.

Finns dessa mecenater
Den 7 augusti skrev jag under rubriken "Staten kan inte äga allt" om den kommande försäljningen av Ingmar Bergmans Hammars på Fårö. Visst vore det fantastiskt att bevara det hus som vi upplever haft en central ställning i Ingmar Bergmans liv men att använda statliga kulturpengar för inköp och drift skulle vara fel. På den punkten har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth helt rätt. Bättre i stället att lägga pengar på att bevara och tillgängliggöra manusskript och filmer. Ett statligt ägande av Hammars innebär med nödvändighet en minskad möjlighet att stödja offentliga teatrar och fria teategrupper.Nu skriver dock DN att fastighetsentreprenören Joachim Kuylenstierna skulle vara intresserad av ett förvärv och att fastigheten skulle kunna användas av filmpersonligheter och stipendiater för att bo i husen och arbeta.Så långt låter det ju bra. Men frågan är om det verkligen finns finansiärer bakom detta och om de kan garantera långsiktig drift.

Mecenater finns inte i överflöd i vårt land och det är läge att sitta i båtan och avvakta. De riktigt seriösa kulturgärningarna basuneras oftast inte ut förrän allt är i hamn. Till Kuylenstiernas försvar ska sägas att han engagerat sig tidigare i just denna fråga. Tidigare i år fällde han i Gotlands Tidningar det något schabloniserade uttalandet: -Borgerliga kulturministrar borde inte få finnas. Jag måste återigen påpeka att Ingmar Bergman i sittt testamente inte uttryckt någon särskild vilja kring Hammars och Dämba. Det finns också skäl att vara skeptisk till om den här typen av fastigheter verkligen kan fylla filmskapare året om. Jag får en känsla av detta är uttryck för en dröm som är baserad på en något romatiserad bild av konstnärskap. Om jag inte minns fel är det sällan någon av Svenska Akademiens ledamöter som bor på Dag Hammarskjölds Backåkra. Däremot lär Villa San Michele på Capri vara flitigt bokat av de konstnärer som ges möjlighet att bo där.

Gotlands Tidningar

Bloggar om

Snabbtåg igen

Som bloggens läsare vet har jag ju ofta anledning att fundera över konceptet X2000 som rullar med krämpor och ständiga motgångar. Nu på morgonen läser jag i Göteborgsposten att personalen på tåg 445 från Stockholms Central kl. 18:10 inte dök upp vid avgångstid.

De hade nämligen bordat tåget med avgång 17:10 och var redan på väg till Göteborg. Nu fick de gå av i Katrineholm och invänta rätt tåg.

Jag har full förståelse för att personalen kan känna sig stressad och att allt går åt skogen. Men nog är det egendomligt att alla i tågpersonalen skulle läsa fel i tjänsgöringslistan.

Göteborgsposten, Personalen tog fel tåg

Bloggar om

2009-01-19

Ranelid är Brolle look-alike

Jag kollar på Idrottsgalan. Brolle Jr körde ett Tom Jonesmedley tillsammans med? (har jag glömt)

Och så dök författaren Björn Ranelid upp på scenen som prisutdelare (Årets ledare). Döm om min förvåning när jag ser att han har ny nyans i håret och frissa a la Brolle Jr. Kul.

Om Ranelid skrev Marcus Leifby på Sportbladet:


Dags för strandraggaren Björn Ranelid att dela ut pris... håll i er nu, det här kan bli en ny klassiker...
Ja, kära läsare, att försöka återge vad härligt galna Ranelid precis pratat om... nej, det är HELT omöjligt. Han pratar om precis allt möjligt, kors och tvärs, upp och ner, han pratar om krig och olympiska ringar, om Johnny Holm, Susann Kallur... Susann? Han pratar om Roy Andersson och... allt möjligt... Han är helt i klass med Björn Eriksson-klass och då förstår ni...

Inte helt rättvist tycker jag. Ingen skugga över Ranelid.

Om landshövdingdoyen Björn Erikssons framträdande vid förra årets idrottsgala skrev jag in inlägget: Landshövding eller komiker. Björn Eriksson visar oss alla som är lite eljest att man komma långt och i mångt vara ganska klok även om det ibland blir lite för mycket.

SvD, DN

Bloggar om

Vänd på sedeln


Den 15 januari skrev jag blogginlägget "Blott Sverige finska kronor har" om Euron och att enkronor präglade 2009 ska påminna oss fredsåret 1809.
Jag hittade en verkligt kul kommentar till inlägget. Signaturen Janne skrev:
Jag håller med vi bör införa euro. Känns lite konstigt att det ska stå Finland på våra mynt speciellt som skåning. Vi känner inget särskilt för Finland. Med
euro slipper vi dessutom skånemördarkungen på 500 sedlarna.
I framtiden ska jag givetvis undvika femhundringar i Skåne. Karl XI var Sveriges kung 1672-1697 och jag har glömt att han gick ganska hårt fram med försvenskningen. Han lär ha varit inne på att deportera skåningarna till Baltikum och det var bra att så inte skedde. Men jag tycker att den danske kungen Krisitan V även har ett visst ansvar. ;)
Som skåning kan man vända på 500-hundringen och använda den sida som pryds med den svenska mekanikens fader, gotlänningen Christopher Polhem (1661-1751). Om jag inte missminner mig finns Polhemsskolan i Lund.
Bloggar om

Sjösjuk på vägen



När jag i morse slog upp tidningen föll mina ögon på en helsidesannons för Svevia. Det är tydligen gamla Vägverket Produktion som bolagiserats under namnet Svevia AB sedan årskiftet.

Svevia är ett rätt skumt namn på ett konkurrensutsatt helägt statligt bolag som ska bygga vägar och broar samt sköta vägunderhåll i Sverige.

Namnet är väl någon sammansättning av "Sverige och latinska "via" - väg men nog låter det i högsta grad svävande. Svävande vägar vill vi inte ha och lämnar man svävande anbud är man snabbt borta från marknaden. Det hade varit bättre med "Vägverket Produktion AB".

Vaför ska alla nya företag ha namn som slutar på "ia"?

Om man slutligen tittar på företagets reklamtrailer har de naturligtvis fångat upp den förutsägbara floskeln "alltid på väg". Men nog är det lite obegåvat att säga "Vi är företaget som valt den smala vägen". Normalt sett väljer man väl den "breda vägen" om man jobbar med vägar.

2009-01-18

Kan hissar störta


Foto: Elefanthuset, Stamgatan 61-65. Huset har tre portuppgångar och är på åtta våningar. Men hela huset försörjs av en hiss som bara går till till den sjätte våningen det vill säga våning fem på knappen. Detta hus byggdes ju nämligen på den tiden då det fanns något som hette bottenvåning (bv).

När jag läser i tidningen om en kvinna som skadats då en hiss "störtat" vill jag verkligen veta vad som egentligen hände.
Vid olyckor är det ofta polismän som uttalar sig i media. Men ibland skulle det kännas tryggare om tidningarna refererade till ett brandbefäl som varit på platsen och som har insikt i olyckan i stället för ett pressbefäl hos polisen. Ännu mer osäkert känns det när stationsbefälet på polisstationen uttalar sig. Han eller hon har på sin höjd haft medlyssning på radiotrafiken, talat med polismännen på plats eller oftast bara läst ingripandemeddelandet eller avrapporteringen.

Igår kväll skadade en kvinna fotleden i en hiss på Norrtullsgatan 27 i Stockholm. - Vid andra våningen slets vajrarna av. Därifrån föll hissen fritt ned till botten, säger Mats Albertsson, stationsbefäl vid Norrmalmspolisen.

Han har säkert rätt men eftersom jag inte gillar hissar vill jag verkligen ha reda på vad som skett. Jag trodde nämligen att hissar inte kan "falla fritt".
Hissnoja
Min lilla hissnoja har sitt ursprung i att jag som barn såg bilder på en pojke och flicka som blev moderslösa vid en brand på Långholmsgatan i Stockholm. Barnens mor var portvaktshustru och kände hur det luktade bränt i trappuppgången. Hon ställde sig i hissen för att åka ned och undersöka men hissen stannade plötsligt mellan två våningsplan. Där satt hon samtidigt som det blev full fyr i trapphuset. Hon omkom genom rökgasförgiftning. En av brandmännen på platsen berättade att hissen faktiskt hade fungerat om hon tryckt på knappen. Den hade bara stannat upp tillfälligt.
Hissar kan inte störta
Däremot har jag aldrig varit skraj för att hissen skulle störta trots att man sett en och annan läskig film på temat. Hissar har minst två bärlinor och nyare hissor kan ha upp till åtta linor. Dessa linor har en bärförmåga minst motsvarande tolv gånger hisskorgen med full last. Som extra säkerhet finns gejder inne i hisschaktet som ska bromsa och låsa fast hissen vid ledskenorna, om linorna skulle gå av. Det hade därför varit bra om någon som begriper sig på hissar hade uttalat sig i tidningen. Tänk om hissen verkligen störtade och hur gick det med motvikten?

Eftersom jag är uppvuxen i ett bostadsområde med ganska många hissar kan jag avslöja att man lärde sig ganska mycket om hisstekniken. Hur man öppnade en hissdörr från insidan om man fastnade mellan två våningar och hur man öppnade hissdörren för att kolla ned i schacktet var grundkunskaper i Stockholms södra förorter på sjuttiotalet. De mer våghalsiga kmaraterna , för att inte säga dumdristiga, tyckte att det var roligt att åka på hisskorgens tak.

DN, Hiss föll fritt med kvinna i denna artikel finns en liten redogörelse från bostadsrättsföreningens ordförande , SvD, Hiss rasade i bostadshus

Illustrerad Vetenskap, nr 11/2001, Kan en hiss störta?
Bloggar om

2009-01-17

Meteorolog som folkbildare

Meteorolog är ett ord som är svårt att stava. Vadå meteor?

Men SMHI:s meteorolog Bengt Lindström gjorde en härligt spontan grej när han ikväll avslutade Land- och sjöväderrapporten kl 21:50 på P1. Plötsligt sa han:
Jag fick precis in en rapport om ett ljussken över Göteborgsområdet. Det kan vara en meteorit. Meteor betyder "någonting på himlen". Det är samma ord som meteorologi.
Sådan folkbildning gillar jag.

Göteborgsposten, Starkt ljussken lyste upp himlen
SvD, Sydsvenskan, Himlafenomen över Skåne
Aftonbladet
Bloggar om

Människor och tro

Människor och tro på P1 med programledaren Tithi Hahn är ett givet program att lyssna på. Denna vecka tar man bland annat upp ett angeläget ämne där man fråga varför konflikter löses med våld i Heliga landet.

Men varför i all världen ägnar ett program som ska handla om religion tio minuters programtid åt Kristdemokraternas interna bråk om nomineringarna till EU-valet. Man kan knappast påstå att frågan inte bevakas i nyhetsmedia.

Det är ungefär som om Naturmorgon skulle specialbevaka Miljöpartiets stämmor eller att Plånboken tar ett snack om skatter med något moderat kommunalråd från Täby.
Blockcitat
Dagen, Göran Hägglund i häftig kritik av Sacrédeus
Dagen, Sacrédeus: Jag är inte svår att samarbeta med
DN, Petning av Sacrédeus väcker känslor
SvD, Kritik från flera håll av petningen


Bloggar om , ,

Uslingar på skoter

Jag citerar SR Norrbotten från igår:

Grovt jaktbrott utreds av Gällivarepolisen
Det döda lodjuret som hittades av naturbevakare i Laponia världsarvsområde i veckan, utreds nu som ett grovt jaktbrott av polisen.
Lodjuret ska skickas till statens veterinärmedicinska anstalt för att utreda hur djuret har dött.Naturbevakare som hittade det döda djuret konsterar att lodjuret har förföljts av skoter.

Ingen person är ännu misstänkt för grovt jaktbrott i samband med det döda lodjuret.


SR, Norrbotten, Grovt jaktbrott utreds

NSD, Polisen utreder tjuvjakt på lodjur

Bloggar om ,

2009-01-16

Göran Persson har blivit centerpartist

Jag kollar precis Fredrik Skavlans pratshow på SVT där han för ett samtal med förre statsministern Göran Persson och hans hustru Anitra Steen. På det hela taget är det trevligt men flamsigt som pratshower brukar vara.

Jag tillhör dem som inte bekymrar mig över att Anitra Steen i maj kommer att lämna jobbet som vd för Systembolaget och därefter kan lyfta en rundlig livsvarig pension på dryga miljonen. Det har hon säkert gjort sig förtjänt av. Däremot borde hon ha bättre omdöme än att falla in i Skavlans luring när han frågor om hon inte ska arbete i framtiden. Nog är det chikanera alla som mister jobbet att fånigt titta in i kameran och säga:
-Jag heter Anitra Steen, är 60 år och söker ett arbete.
Men mest fascinerande är nog Göran Perssons kommentar när han säger att han ska köpa vigselringar när jorbruket på Torp går med plus:
-Med den jordbrukspolitik som förs kommer det att bli så. Så småningom.
Göran Persson verkar ha gått och blivit centerpartist. Eskil Erlandsson måste vara glad. Eller så hörde jag fel.

Bloggar om

Fredrik Skavlans pratshow

Kyrkoordnarens konjunkturbarometer

Jag lurade en så kallad Price Manager till Kvarnen idag för att under bilden på Nacka Skoglund och Bajens märke käka Vaggeryds Isterband med dijonsenap. Notabelt är att han talade om de prisökningar han höll på att räkna fram och kommunicera ut mot kunder.

Av detta drar jag slutsatsen att det inte kan bli aktuellt med deflation och att en depression är långt borta. Av samtalet i övrigt kunde jag möjligen ana upplevelsen av en pågående recession.

Bra gjort Littorin - TA INGEN SKIT

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin blev under dagens frågedebatt så förbannad på socialdemokraten Luciano Astudillo att han lämnade kammaren.

Här höjdes min aktning för Sven Otto Littorin samtidigt som förtroendet för Luciano Astudillo, som jag förut gillat, sjönk som en sten. Hoppas nu Luciano Astudillo ber om ursäkt för att han i kammaren börjar surra om att Sven Otto Littorin är kreativ i sitt privaliv. Men mina förhoppningar om Luciano Astudillos förmåga att förstå är ganska små. Särskild med tanke på att han redan varit inne på sin Expressenblogg och bristfälligt försvarat sitt agerande och därmed visat att han förstå nada av hur Littorin kan känna.

Det är bra Sven Otto. Ta ingen skit. En till som inte ska ta någon skit är Astudillo sexåriga dotter som har en pappa som öppet lämnar ut uppgifter om hennes trotsålder (Läs detta blogginlägg). Jag hoppas att Luciano Astudillos dotter snart får se Grynet på tv och att hon lär sig Grynets valspråk: "Ta ingen skit". Littorin verkar redan ha joinat Grynets klubb.

Annars kan man konstatera att Astudillo inte är särskilt kreativ. En enkel sökning på Google ger nämligen vid handen att karlen verkar ha en förkärlek till ordet kreativ. Idag snackade han om kreativt privatliv och kreativ bokföring medan han den 11 december skrev om "kreativt siffertrixande". Den 10 december var det Creative Britain, Kreativa Sverige och den 4 november interpellerade han om kreativa näringar.

Debatten i bild på Aftonbladet
Luciano Astudillos blogg, Varför Littorin?

Bloggar om ,
DN, SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet

2009-01-15

Blott Sverige finska kronor har


Få tänker på att de svenska mynten tillverkas i Finland (Myntverket i Finland AB Rahapaja OY) och nu meddelar Riksbanken att alla enkronor som präglas 2009 kommer att ha ett nytt motiv på baksidan med anledning av att det är 200 år sedan Finland skiljdes från Sverige. Motivet är en symbolisk avbildning av havet som förbindelselänk mellan Sverige och Finland. Runt myntets övre kant löper citatet ”DEN UNDERBARA SAGAN OM ETT LAND PÅ ANDRA SIDAN HAFVET”, hämtat ur Johan Ludvig Runebergs bok ”Studentbesöket i Finland 1857”.

Det är genialt att på detta sätt uppmärksamma det viktiga märkesåret 2009 och bra att vi påminns om hur nära band vi har med vårt östra grannland. Ryssarna krävde i fredsförhandlingarna att gränsen skulle gå i Kalix älv vilket bland annat hade inneburit att det inte skulle ha funnits någon svensk IKEA-butik norr om Sundsvall.

Men motivet på myntets baksida är skumt. Varför en obegriplig symbolbild på havet. Jag tycker att vi ska tänka på att vi faktiskt har landgräns till Finland. Dels vid Treriksröset (ofta väldigt blött där) och dels vid gränsövergången i Haparanda. Kolla in kartan på denna länk. Och så har vi naturligtvis den egendomliga gränsdragningen på skäret Märket i Södra Kvarken.

Svenskan skriver att gränsen mellan Sverige och Finland enligt grundprinciperna ska följa Könkämä, Muonio och Torne älvars djupfåror. Vad man inte skriver är att undantaget är centrala Haparanda. Där går gränsen in en tidigare bifåra till Torne älv. Numera är denna bifåra en vik som delvis fyllts igen. Gränsen utgör alltså stabil mark.

När man ändå är inne på mark är man nog glad över att i Finland slippa marken. Men vi har nu en enkrona med konstig baksida. Bättre om vi haft Euro och spontant mött vårt grannland i plånboken genom den starka Eurovalutan. Hellre ett euromynt i plånboken än tio enkronor på banken är mitt budskap.

För övrigt träffade jag kyrkoherden i Mariehamn, Jan-Erik Karlström, idag. Jag såg en Ålandsregistrerad BMW i Uppsala och frågade om den åländska BMW:n var hans. Nej min BMW är tysk svarade han allvarligt.

Riksbanken, Nytt motiv på enkronan
DN
Bloggar om ,

Fiscus är hyvens

Jag blev glad när jag var inne på Skatteverkets webbplats nu på kvällen. Man skriver:
Skatteverket uppmanar företagarna:
- Betala inte in för mycket skatt 2009!
- Vi vet att många företag har lönsamhetsproblem på grund av finanskrisen och den vikande konjunkturen. Därför är det viktigt att tänka på möjligheten att jämka preliminärskatten om exempelvis vinsten kommer att minska under 2009, säger Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

Detta är ett bra inititativ av Skatteverket. Men Skatteverket gör givetvis också bra saker när de letar reda på skattefuskare också. Läs SvD. Själv har jag varit inne på skatteverket.se för att kolla att jag betalt tillräckligt med skatt förra året. Men den tjänsten funkade inte nu på kvällen.

Skatteverkets pressmeddelande

Bloggar om

2009-01-14

Kul med nya uniformer


Snart ska SL-personalen få nya uniformer läser jag i SvD. Det är alltid kul med nya kläder även om jag saknar den gamla tidens trafikmästare i dubbelknäppt kappa med silverknappar, tunn silversnodd på ärmarna och en prydlig eklövskrans i skärmmössan. Basmärke som de brukade säga.

Nu verkar det som att knapparna på provuniformerna lossnar men det fixar man lätt med nål och tråd. Vad jag dock inte begriper är när man säger att just SL-personalen ska få enhetlig uniform. Om man bortser från att detta med enhetlighet liksom ligger i begreppet uniform så fattar jag inte detta med SL-personal. Den SL-personal som finns har väl ingen uniform. De är ju byråkrater. De som däremot är spärrvakter, tågförare, konduktörer och busschaufförer är däremot anställda av en massa olika bolag. Swebus, Busslink, Veolia, Stockholmståg, Roslagståg och allt vad de heter. Men inte mig emot om de går omkring i uniformer som det står SL på.

SEKO-fackets kritik mot den enhetliga uniformen består i att yrkeskategorierna inom SL skiljer sig mycket åt och uniformen kan verka förvirrande för resenärerna. Detta verkar konstigt. om man inte är uniformsnörd är det inte så lätt att skilja på en flygsteward och en styrman på SAS heller. Och vem har koll på skjortan hos biskopar, präster och diakoner.

Facket tycker vidare att uniformerna får personalen att likna glassgubbar. Men då är det väl jobbigare för personalen på Öresundstrafiken som jobbar på DSBFirst. De känner sig som glassclowner. Om detta skrev jag i förra veckan. Glassclowner på tågen från Alvesta. Galssgubbar är trevliga men glassclowner kan man inte snacka med.

SEKO klubb 118 skriver om uniformen

Bloggar om , ,

2009-01-13

Per Westberg en face


Jag fick idag en e-post från en vän som frågade om det verkligen var jag på bilden på bloggen.

Jo, så såg jag ut en dag utan glasögon.

Just nu ser jag ut så här. Ungefär som Claes Malmberg.

2009-01-12

Lyhörd för röster

- Jag fokuserar inte så mycket på utseende, utan är mer lyhörd för röster. Människor kan anlägga en yttre mask, men det är betydligt svårare att dölja sina känslor genom rösten. Så säger Mikaela Stigsdotter Larsson. Mikaela är synskadad. Igår prästvigdes hon i Linköpings domkyrka idag är hon pastorsadjunkt i Norrköping Sankt Johannes församling.

Läs mer i Norrköpings Tidningar

Bloggar om

Svinhugg


Svinhugg, Marianne Cedervall, Natur & Kultur 2008, 297 sidor

"Äntligen stod prästen i predikstolen" och "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen". Selma Lagerlöf och August Strindberg har gett oss välkända öppningsfraser som bildat skola i litteraturen.

Vad man däremot inte brukar tala så mycket om (av naturliga skäl) är hur romaner slutar. Samtidigt är det slutet som är målet när vi läser boken. Att böcker och filmer slutar underligt är vi vana vid och likaså vet vi att döden möter oss i slutet av operan.

Marianne Cedervall bjuder i Svinhugg på ett slut som ingen läsare kan förutse. Snabbt, oväntat och brutalt men ändå följdriktigt.

Nåväl. I Svinhugg får vi följa med till Gotland och böcker som utpelar sig på Ön misslyckas aldrig.

Om man är fastlandsbo men någon gång tagit sig utanför ringmuren hänger man med romanfigurerna Hervor och Mirjam i det gotländska landskapet. Lukterna, dammet på sommarvägen och den gotländska dialekten är hela tiden närvarande. Snabbt förstår vi att dessa två färgstarka kvinnor vars vägar mötts i Norrbotten har ett mål när de anländer till ön. Snart är tre män med koppling till varandra döda. Dödsorsakerna är naturliga men nog är det något mystiskt bakom de plötsliga dödsfallen. Som läsare anar vi tidigt svaret.

I boken Svinhugg är affirmation ett viktigt inslag men på ett något annorlunda sätt än som ett positivt mantra. I Nationalencyklopedien förklaras affirmation som en i nyandligt färgade livsåskådningar positivt formulerad fras eller sats som är tänkt att upprepas i tal, tanke eller skrift, i syfte att utövaren skall förändra sitt tänkande i önskad riktning och därmed förbättra sin livsinriktning och sina konkreta omständigheter. Den grundläggande idén bakom användning av affirmationer är enligt NE att varje människa skapar sin egen verklighet. Genom sina tankar drar man till sig vissa typer av omständigheter.

Affirmation är inte riktigt min grej. Men tanken svindlar.

Intervju med Marianne Cedervall i Svensk Bokhandel
Boken presentas på Natur & Kultur
Bloggen - Samtidigt hos Helena, Debutbar på Kulturhuset

Gotlands Tidningar den 17 januari 2009, Marianne vill inte bli placerad i deckarfacket
Recension i Gotlands Tidningar

Köp boken hos Bokus
Kommer som CD med inläsning av Susanne Alfvengren

Svinhugg är Marianne Cedervalls debutroman. Marianne bor och arbetar i Västerås och arbetar med personalfrågor i Svenska kyrkans Församlingsförbund.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2009-01-11

Knökafullt i kyrkan


Bild: Domprosten Håkan Wilhelmsson intervjuas i SVT Sydnytt

Jag ser på SVT Sydnytt nu på kvällen att allt fler besöker gudstjänsterna i Lunds domkyrka. Förra året hade man över 16 000 besöker i söndagens huvudgudstjänst vilket är 2 000 fler besökare jämfört med för två år sedan. Sammanlagt firades det ungefär 1 000 gudstjänster i Lunds domkyrka under förra året, till vilka det kom drygt 78 000 personer.

Samtidigt berättar Helsingborgs Dagblad att organisten Göran Elnegård i Helsingborg Gustav Adolfs församling pensionerades och att den sista psalmen han spelade i aktiv tjänst var "Härlig är jorden". — Det är inte bara ett arbete, utan ett sätt att leva. Musiken är ett sätt att kommunicera med människor och att få ha musiken som sin källa i livet har varit ett fantastiskt privilegium, säger Göran Elnegård som beskriver pensionsavgången som ett sorgearbete.
Det är bra när man tydligt kan markera sin pensionsavgång. När jag jobbade på järnvägen lade vi knalldosor på rälsen när den blivande pensionären rullade in. Det smällde ganska bra och var garanterat mot reglementet (Säkerhetsordningen). Fast egentligen avskaffades knalldosorna, vilka betydde stopp, redan 1973.
Bloggar om

Idag fick Svenska kyrkan 30 nya präster


Bild: Präst- och diakonigning den 15 juni 2008, Bild Magnus Aronsson
Idag, 1:a söndagen efter trettondedagen, har det varit prästvigning i nio av de 13 stiften. Svenska kyrkan har fått 30 nya präster
16 kvinnor och 14 män
Svenska kyrkan fick 16 nya prästvigda kvinnor och 14 prästvigda män (om jag räknar rätt). Nästa vecka är det prästvigning i Strängnäs stift (En kvinna vigs till präst och en kvinna vigs till diakon) och i Luleå stift (där har jag inte riktigt koll på hur många prästkandidater som vigs). I Skara stift och i Visby stift sker ingen ny prästvigning förrän möjligen i vår.
Stift för stift
I Uppsala stift prästvigdes en man samtidigt som en kvinna togs emot som pastorsadjunkt. Detta eftersom hon tidigare prästvigts för EFS. Linköping stift fick fem nya prästvigda kvinnor och i Västerås stift blev tre män präster. I Växjö stift prästvigdes en kvinna samtidigt som tre kvinnor prästvigdes i Lund. I Göteborg prästvigdes en man och tre kvinnor. I Karlstad blev två män präster och i Härnösand prästvigdes tre män och en kvinna. I Stockholm stift, slutligen, var det fyra män och tre kvinnor som ikläddes stola och mässhake.
Prästexamen
Prästvigningen har föregåtts av prästexamen inför domkapitlet i fredags och lördags och jag har varit orolig att någon av de prästkandidater jag mött på Pastoralinstitutet i Uppsala (PIUS) skulle ringa och säga att jag lärt ut något fel eller kommit med irrläror om kyrkoordningen :).

Allehanda, Tre nya präster är vigda

2009-01-10

Riddarholmen är ingen stadsdel

Roligt att DN påminner om att Per Godberg, född 1916, med adress på Norra Riddarholmshamnen är den enda som bor kvar på Riddarholmen i Stockholm. Men DN skriver också att Riddarholmen är Stockholms minsta stadsdel och det vill jag inte hålla med om.

Nej, nej. Riddarholmen är ingen stadsdel och har aldrig varit någon stadsdel. Ingen har väl någonsin talat om Beckholmen, Kastellholmen, Skepparholmen, Helgeandsholmen eller Strömsborg som stadsdelar. Reimersholme är möjligen en stadsdel.

Riddarholmen är förvisso en ö men jag hävdar att den tillhör "Staden mellan broarna". Wikipedia är i detta sammanhang ingen tillförlitlig källa.

När jag väl skrivit detta inlägg inser jag att jag kommer att få mothugg. Men eftersom den administrativa indelningen i stadsdelar är något helt annat än urstockholmarnas uppfattning om vad som är en stadsdel. Jag har förresten själv bott en vecka på Riddarholmen utan att var folkbokförd därstädes.

Här bodde jag under en vecka vid en särskild tjänsteutövning Klicka här

Bloggar om

Prinsen gör visst som andra studenter

Som bekant kommer löjtnanten i Amfibiekåren, hertigen av Värmland, prins Carl Philip, att nu påbörja sin utbildning och läsa enskilda kurser på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, vid Alnarp utanför Lund. DN och Skånska Dagbladet insinuerar om prinsen och skriver att han vill vara ”som vilken annan student som helst” men att han ratar studentrum på campuset.

Om man bortser från prinsens särskilda ställning och säkerhetsfrågor verkar man ha glömt att Carl Philip fyller 30 år i maj. Det är inte ovanligt att studenter som nått "mogen ålder" väljer att inte bo på korridor eller i vanliga studentbostäder. När han gick på Lundsberg var det ingen som uppmärksammade att han bodde precis som de andra eleverna. Jag tror säkert att prinsen inte skulle ha någon invändning att bo exempelvis på det trevliga studentboendet Hönshuset på Alnarp.

Detta med prinsars boende är alltid spännande. Jag tippar att Carl Philip småningom kommer att slå sig ner på Tullgarns slott utanför Trosa. Det har stått tomt sedan Gustaf V och drottning Victorias dagar och prinsen kan säkert få kul med Per Morberg som granne.

Sydsvenskan skriver också om detta men man skriver också om att hissen gått sönder i en portuppgång på tiovångingskomplexet Kronprinsen i Malmö. Men där lär väl inte prinsen bo.

Jag höll på att bli vd för Svenska Spel


DUKA:s nuvarande vd Meta Persdotter blir ny vd för Svenska Spel. Det tror jag är ett bra val och snart måste vi få lyssna på hennes syn på hur man bör se på den otroligt svåra del i detta uppdrag som ligger i att ansvar går för vinst. Jag gillar verkligen Svenska Spel som skickar ett överskott på dryga fem miljarder årligen att fördelas mellan idrotten, övriga folkrörelser och (statskassan).
Nu kan jag avslöja att jag var en av sex kandidater till vd-posten för Svenska Spel. Rekryteringsprocessen var mycket seriös men på slutet fick styrelsen beslutsvånda. Döm om min förvåning när vi fick sätta oss i en soffa i Visby med var sin trisslott. Själv skrapade jag fram tre belopp på 400 000 kronor. Meta skrapade fram tre belopp på 200 000 kronor och en kandidat från Hemse skrapade fram tre rutor med 50.000 kronor. Men jobbet gick till Meta som var den enda av oss som fick tre stycken vd-stolar på sin bricka. Meta skrapade också fram tre stycken klöver vilket innebär att hon får chansen till en bonusdel på lönen.
Tillbaka till allvaret tycker jag att styrelsen vek sig lite på punkten om ehuruvida vd:n ska bo på Gotland eller inte. Nu kommer Persdotter att ha dubbelt boende mellan Visby och Bromma men får man tro Gotlands Tidningars ledare kommer hon inte att bidra till Gotlands invånarantal och skattekraft. Om man bor på mer än ett ställe kan detta innebära att man har så kallad dubbel bosättning. I sådana fall anses man i första hand bosatt där man bor tillsammans med sin familj.
Annars tycker jag ordföranden Margareta Winbergs ansats på detta område var ganska bra. Om detta skrev jag den 8 juli i inlägget - Se Sundbyberg och sedan Visby.

Bloggar om , , ,

2009-01-09

Margot Wallström är värd sin lön

Sydsvenskan citerar Expressen idag och skriver:
Den socialdemokratiska EU-kommissionären Margot Wallström får fem miljoner
kronor i avgångsvederlag när EU-kommissionen byts ut i juni.
Fem miljoner låter mycket men å andra sidan sker faktiskt avräkning om hon får ett annat jobb. Jag är ganska övertygad att Margot Wallström med sin exceptionella kompetens kommer att erbjudas ett jobb där hon får en lön som under tre år överstiger fem miljoner. Det finns många dussintyper som lyfter årslöner på 1,7 miljoner och Margot Wallström är absolut ingen medelmåtta.

Varför gnälla om detta med tanke på de stora insatser hon gjort som kommissionär, särskilt på miljöområdet. Betänk också att hon åtnjuter ett stort förtroende från alla EU-länder när hon givits uppdraget som EU-kommmissionens första vice ordförande.

I stället för sådant här gnäll borde Expressens reporter sätta sig på skolbänken och lära sig att Margot Wallström inte är "socialdemokratisk kommissionär". Lever man som journalist i den vanföreställningen om EU:s institutioner och beslutsprocessser är det risk att det blir både det ena och andra felet.

Fokus om Margot Wallström
Margot Wallströms blogg


Bloggar om ,

Glassclowner på tågen från Alvesta


Lokförare i clownkostym
Nyligen addade jag på Facebook en trevlig före detta arbetskamrat. I statusbilden för honom stod följande kryptiska meddelande:
N.N. har en arbetsdag kvar vid SJ. Sedan väntar högre lön :) och glaceclownsrandig skjorta :(
Dansken bordar i Alvesta
Nu läser jag Barometern och pusselbitarna börjar falla på plats. Tågoperatörskartan i sydsverige ritas nämlingen om på söndag. Nu blir det alltså ett tåg varje timma under dagtid på sträckan Kalmar - Växjö (Alvesta). På Öresundstågen kliver SJ-personalen av i Alvesta och DSBFirst-personal bordar tågen (Mitt logistiska sinne och kunskaper om turfördelning gör att jag drar slutsatsen att situationen är omvänd på jämna tåg) .

Ökad turtäthet är naturligtvis bra och det ska bli kul att se hur DSB-Firstpersonalens uniformer ser ut. Hellre brokiga kläder som minner om glassgubbar än tåg som inte går överhuvud taget. Glassgubbar har för övrigt bra förebilder eftersom påvens schweizergarde har uniformer i sådana färger och mönster.

Nog får man hoppas på DSBFirst och enligt Sydsvenskan lovar man ökad punktlighet, bättre städning, mobiltäckning och särskilda trygghetszoner på kvällarna. SJ AB verkar enligt Helsingborgs Dagblad inte särskilt ledsna idag över att ha mist Öresundstrafiken. Mer ledsna var man direkt efter upphandlingen då man bland annat anförde att DSB fick statliga subventioner i Danmark. Måhända är det förklaringen till att lokförarna får högre lön. Men det är de nog värda.
IKEA-pendlarna är förlorare
Om nu DSBFirsts nyrekryterade lokförare tillhör vinnarna på nyordningen i sydsverige finns det förlorare. Norra Skåne skriver om de så kallade IKEA-pendlarna som åker från Skåne över länsgränsen till Älmhult i Kronobergs län. Tidigare har det kunnat ta sig in i Småland på sitt Skånekort men nu blir det ny zonindelning och ökade kostnader på 30 procent för dessa resenärer. Om man får tro SVT rätt blir det även ett par hundra kronor dyrare att åka från Småland till det danska rikets huvudstad. Men å andra sidan innebär nyordningen att Öresundståg som kör Göteborg - Malmö pressat priserna enligt Svenskan.

DSBFirst
DSBFirst ägs av det danska tågföretaget DSB och det skotska FirstGroup och består av Kystbanen A/S och Öresundstrafiken AB

Off topic
Den 26 september 2008 skrev jag blogginlägget om den kända Växjöbon som berättade att Småland höll på att bli danskt - Läs inlägget - Tåg mot Stockholm. Den kände Växjöbons uttalande föranledde en kommentar av Kvällspostens politiske redaktör Peter J Olsson. Läs Peter J Olssons inlägg - Regionförstoring . Nu på kvällen ser jag att Smålandsposten menar att länen knyts ihop tydligare med tågen efter söndagens förändringar. Det är lustigt att danskarna tillsammans med skottar hjälper till med detta. Det är ju mer än 350 år sedan det begav sig sist.

Bloggar om , , ,

2009-01-08

Alla som läser Allehanda tillhör Svenska kyrkan

Allehanda som är webbplats för Örnsköldsviks Allehanda och Tidningen Ångermanland hade idag en artikel om det faktum antalet som lämnar Svenska kyrkan stadigt minskat sedan början på 2000-talet. Allehanda berättar också att i Härnösands stift gick 0,46 procent av ickemedlemmarna in i Svenska kyrkan 2008. Detta är den högsta siffran i landet.


Allehanda passar på att fråga läsarna om de tillhör Svenska kyrkan. Det gör uppenbarligen alla. Se nedanstående bild:


Jag försökte "rösta" men det gick inte.

Bloggar om