2006-04-23

Kan en kommun ha en upplevelsenämnd?

Ljung (calluna vulgaris) - Västergötlands landskapsblomma

I Lilla Edets kommun har man två nämnder med de lustiga namnen individnämnden och upplevelsenämnden. Individnämnden ansvarar för socialtjänsten och upplevelsenämnden för kultur och fritid.

Individnämnd finns på flera ställen i Sverige och egentligen är det nog ett ganska bra namn. Det handlar ju om att sätta individen i centrum. Antagligen är det ovanan som gör att jag tycker att namnet är lustigt. Egentligen är det inte ett knepigare namn än omsorgsnämnd.

Upplevelsenämnd finns mig veterligt bara i Trelleborg och i Lilla Edet. Det är ett bra konstigt ord och känns som någon form av anpassning till det kommersiella fenomenet upplevelseindustri. Förvisso är det ju få som tänker på att kultur betyder odling men ändå.

Nåväl. I år är det 250 år sedan Linné gjorde sin resa till Västergötland. Detta behöver firas. Eftersom han nog även var i Lilla Edet blir det väl upplevelsenämnden som får ta sig an detta.

Man kommer i alla fall att fira i Bolstads prästgård och Frändefors kyrka där Linné var på besök. Det är platser i Dalsland som Linné besökte på sin västgötaresa. Ljung är Västergötlands landskapsblomma och Dalsland stoltserar med förgätmigej.

Inga kommentarer: