2006-04-13

Släppt från häktet - Finaste bilen väntade

Att diplomati handlar om sedvänja och koder i umgänget vet vi. För oss lekmän är detta dolda språk ofta okänt men ändå fascinerande.

Jag såg ett TV-inslag alldeles nyss som fick mig att fundera.

Bakgrunden är att en 29-årig rysk gästforskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, greps och häktades den 17 februari misstänkt för spioneri och olovlig underrättelseverksamhet. Enligt åklagaren hade gästforskaren haft hemliga möten med en diplomat från Rysslands ambassad. Misstankarna mot ryssen ledde småningom till protester från den ryska staten. Åklagaren har nu lagt ned förundersökningen med motiveringen att brott ej kan styrkas.

På TV visar man hur den frisläppte mannen kommer ut från Kronobergshäktet och möts av en diplomatbil. Det är väl helt okej att en ambassad hjälper en egen medborgare som suttit häktad under en längre tid för ett allvarligt brott. Men det som får mig att reagera är att den diplomatbil som hämtar har registreringsnumret DL001A. DL står för Ryska Federationen och 001 är numreringen på ambassadens bilar. Den sista bokstaven är "A" och det är alltså den bil som disponeras av beskickningschefen, Utomordentlige och Befullmäktigade Ambassadör i Konungariket Sverige.

Vad betyder det då i diplomatins kodspråk att en av de största beskickningarna i Sverige upplåter ambassadörens bil för att hämta en medborgare på häktet.

Fortsättning följer?

Inga kommentarer: