2006-04-01

Ligghall på Lojsta hed?

På Lojsta hed på Gotland strövar 51 Gotlandsruss fritt. Det är en gammal och fin tradition. Enligt djurskyddslagstiftningen ska alla tamdjur som går ute på vintern ha tillgång till ligghall eller annan byggnad som ger dem skydd mot väder och vind. De skall också ha en torr och ren liggplats.

På Lojsta har man just nu dispens från kravet på ligghall men den måste förnyas om man inte skall tvinnga behöva ligghall innan årskiftet. Möjligheterna att få fortsatt dispens är osäkra.

Tillsynsmannen på Lojsta uttalar att man kommer att ta bort djuren om man inte får förnyad dispens.

Jag tycker att det är bra att hästar får gå ute men nog ska man ge dem en ligghall. Erfarenheterna visar att djuren använder ligghallarna och de mår därmed bättra och får större motståndskraft. Lite bra ska man väl ändå göra för hästarna. Inte bara sura och ifrågasätta regler som syftar till att förbättra djurskyddet. Det är vi djuren skyldiga. Även om hästar i tusen år strövat på Lojsta kan man väl göra det bättre. Tidigare gick russ hela livet i mörka gruvor. Det gör de inte idag och det finns ingen som tycker att gruvepoken var okej.

Jag blir sur när man gör sig lustig över djurskyddslagstifningen. Den var ju en gång en tiden regeringens present till Astrid Lindgren.

Inga kommentarer: