2006-04-29

Renare miljö med EU

I början av året antog EU-kommissionen en vitbok om europeisk kommunikationspolitik. Ansvarig är kommissionären Margot Wallström och syftet med processen är hur vi ska kunna överbrygga klyftan mellan EU och dess medborgare. Detta är en demokratifråga.

EU handlar om gemenskap och utveckling och i den svenska debatten ser man bara samtal kring de ifrågasatta förslagen från Bryssel. Vi har alla ett ansvar för att i vår vardag erövra och sprida information om visionen i EU.

I dagens Aftonbladet skriver ledarskribenten Mats Engström under rubriken "EU:s utvidgning är en framgång". Engström radar upp ett antal positiva effekter av EU-utvidningen som inte ges det stora debatturymmet:
1. Renare vatten och luft genom att fler länder följer EU:s miljölagstiftning.
2. Arbetstidsdirektivet ger bättre förhållanden för arbetare i forna össtater.
3. Handeln ökar.
4. Minoriternas rättigheter stärks.
5. Människor kan resa fritt.

Demokratin har erövrats och dikaturerna har förpassats till historien. Engström är mycket klar på en punkt som är känslig i debatten: Kritikerna siktar in sig på fel mål. Utflyttningen av tillverkning från Sverige skulle ha skett i alla fall. Låglöneländerna i Asien som förbjuder fackföreningar är det stora hotet mot jobben i Sverige, inte demokratierna i Europa.

För mig finns ett mantra när jag tänker på EU. Detta mantra är FREDSPROJEKTET EU.

Inga kommentarer: