2006-04-14

Smaklöst, tarvligt och vulgärt

Kvällstidningarnas har ett sorgligt sätt att närma sig nyheter. För att skapa känslor använder man närgångna personbeskrivningar kring nyheter. Turerna kring den s.k. Hagamannen är exempel på detta. Nu trummar Expressen ut att sambon skall få besöka den misstänkta våldtäktsmannen i häktet. Det är svårt att granska detta källkritiskt, vare sig förundersökningsledaren eller Kriminalvården lär väl uttala sig om en sådan detalj. Förhoppningsvis håller även den offentliga försvararen, advokat Silbersky, tyst.

Nyheten har bara ett syfte. Som läsare skall vi bli mer intresserade genom att vi får en stark maggropskänsla. När vi läser artikeln skall vi leva oss in i hur denna kvinna känner inför sin sambo - odjuret.


Smaklöst
I dagens Aftonbladet och Expressen skriver man om en 17-årig flicka i Västerås som avlidit efter att ha smittats med meningokocker. Helt i enlighet med kvällstidningarnas regelbok namnger man flickan och publicerar en bild som man sannolikt fått från bekantskapskretsen. Därefter intervjuar man några så kallade vänner. Jag skriver ”så kallade” eftersom det väl inte är helt ovanligt att de som uttalar sig i tidningen kanske inte är just de allra närmaste. Det är inte särskilt svårt att få någon att uttala sig.

Tarvligt
I Expressen är rubriken ”Hon lyste upp hela gården”. Denna rubrik är utformat som ett citat men sannolikt är det en reporter som lagt orden i munnen på någon annan. Jag har en bestämd känsla att 17-åringar i allmänhet inte använder sådana uttryckssätt. Tekniken är enkel. Reportern ställer en fråga. Denna besvaras jakande och därmed har man fått ett pratminus - ett citat.

Vulgärt
Men Aftonbladet når dock den lägsta nivån när man beskriver begravningen: - Det var helt overkligt att se henne ligga där, helt stel och kall och med blodblåsor över hela kroppen, säger N.N.

Vi vet Aftonbladet. Döden är overklig. Ni behöver inte ge oss detaljerna. Vi förstår ändå.

En bättre rapportering finns i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Båda texterna är TT-rapporter. Slutligen vill jag rekommendera Landstinget i Västmanlands webbplats.

1 kommentar:

Anonym sa...

Just så är det.