2007-09-09

Harald Edelstam - Det förbannade datumet den 11 september

Militärkuppen i Chile 1973
TV 4 Nyhetsmorgon hade i morse ett långt inslag om ambassadören Harald Edelstam (1913-1989) med anledning av att filmen Svarta Nejlikan har premiär nu på fredag. Filmen handlar om den svenske ambassadören Harald Edelstam som med ett stort personligt engagemang tog upp kampen mot Pinochetregimen efter statskuppen i Chile den 11 september 1973. 130 000 människor frihetsberövades och tortyren var omfattande. 3 500 dödades och 1 500 är försvunna. Jag minns att jag någon gång i mitten på sjuttiotalet som femtonåring hörde ett föredrag av Harald Edelstam och det slår mig att skådespelaren Michael Nyqvist är väldigt porträttlik den verklige Harald Edelstam. En klart aristokratisk uppsyn i positiv bemärkelse. Förnäm stil och stiligt.

Tilde de Paula och Chile
Programledaren Tilde de Paula är född i Chile den 14 november 1972 och flydde med sin familj efter militärkuppen och samtalet i studion avslutades med att Tilde de Paulas mor uttryckte en djup personlig hyllning till Harald Edelstam för hans insatser. Detta var TV när det är som bäst.
-Han [Harald Edelstam] räddade livet på oss, det är därför du har en bror som har dopnamnet Harald, avslutade Tilde de Paulas mor samtidigt som hon höll sin dotter i handen.

Edelstams väg
Martin Stugart fick förra veckan en fråga i DN om Edelstams väg på södra Djurgården är uppkallad efter ambassadören Harald Edelstam. Svaret var att namnet på denna väg är betydligt äldre och att Edelstams väg är uppkallad efter hovstallmästaren Fritz Fabian Edelstam (1865-1919) [Adelskalendern ger inget svar på hur Fritz Fabian var släkt med Harald Edelstam.

Det är väl inte osannolikt att någon eller några svenska orter efter denna film kommer att, i likhet med vissa latinamerikanska länder, kommer att få gator som är uppkallade efter Harald Edelstam.

Filmen Svarta nejlikan
SvD 2007-09-13, Recension
DN 2007-09-14, Recension
Expressen 2007-09-12: Filmen är en fiktion
Expressen 2007-11-09, Edelstams son: Pappa räddade liv - blev mobbad på UD

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Harald Edelstam och en del mer anonyma ambassadtjänstemän i Siantiago - både svenska och chilenska - borde ihågkommas oerhört mycket mer!

Unknown sa...

Bara korrektur (att radera sedan): en "kommer att" för mycket.

Det är väl inte osannolikt att någon eller några svenska orter efter denna film kommer att, i likhet med vissa latinamerikanska länder, kommer att få gator som är uppkallade efter Harald Edelstam.

Annars, en film som alla borde se. Den går på bio just nu.