2007-09-30

Åklagare i ny skepnad

Det är väl ändå ett nytt fenomen att åklagare använder tidningarnas debattsidor för att argumentera kring pågående förundersökningar. Under ett par veckor har ett antal åklagare på en åklagarkammare i Stockholm varit djupt inbegripna i en debatt om bevisningen i våldtäktmål och i dag dyker vice överåklagaren Björn Blomqvist vid Riksenheten mot korruption upp och kritiserar TV 4:s agerande kring förundersökningen mot TV 4-journalisten Trond Sefastson.

Även om jag instämmer i Blomqvists kritik och delar hans uppfattning att TV 4-chefens polemik skadar tilltron till källskyddet tycker jag att det är tråkigt att åklagare i allt större utsträckning använder medierna för att skapa uppmärksamhet.

Det var bättre på den tiden då åklagare var relativt anonyma ämbetsmän som förde debatten om juridikens möjligheter och inskränkningar på symposier och i facktidskrifter. Frågan är om inte åklagarnas ökad mediatillvändhet skadar tilltron till deras funktion i rättsväsendet.

Självklart ska de svara på frågor och hålla presskonferenser men de bör inte diskutera pågående förundersökningar på debattsidor. Integritet skapar också respekt.

TV 4:s anklagelser skadar tilltron till källskyddet

Inga kommentarer: