2007-09-14

Värt att satsa på djurvård

DN berättar att svensken satsar mer på djursjukvård. Omsättningen i veterinärmedicinen är en miljard om året och djurklinikerna satsar allt mer i avancerad utrustning och behandling.

I förstone kan man tycka att det är egendomligt att människor är beredda att lägga så mycket pengar på sina husdjur. Någonstans kan man ifrågasätta om ett marsvin verkligen betyder lika mycket som en hund.

Men de etiska dilemmana kan man lämna. Det är klart att det är rätt att djurägare väljer att satsa sina privata pengar på sin husdjur. Detta tjänar vi alla på. Veterinärmedicinen utvecklas vilket givetvis gynnar även nyttodjuren. Det är till och med troligt att framstegen gynnar den medicinska utvecklingen för bahandling av människor. När djurkliniker köper in kostsam apparatur ökar avsättningsområdet för den utrustning som ursprungligen tagits fram för behandling av människor. Längre serier ger lägre priser.

Vi ska alltså vara glada för att djurägarna satsar på sina djur. Djur betyder mycket.

Nu gäller det bara att se till att det utbildas tillräckligt med veterinärer.

1 kommentar:

Per Hökpers sa...

Som ägare till både marsvin och hund så måste jag säga att ett marsvin betyder lika mycket som en hund.

Visst är det ett etikst dilemma, men som jag ser det så är ett liv ett liv, punkt.

Jag har aldrig tvekat, och kommer aldrig att tveka, att betala när våra marsvin behövt veterinärvård.

Däremot så är det svårare att rädda ett marsvin som blivit sjukt då de genom sin ringa storlek är väldigt bräckliga och ömtåliga, t.ex. är det välidgt svårt att göra kirurgiska ingrepp på marsvin och ett marsvin som fått lunginflamation har mycket små chanser att klara sig. Då kan det vara bättre att låta den sjuke individen somna in, men det är inget lättare beslut att ta när marsvinet är sjukt än när en hund är sjuk.

Sen är det naturligt vis bra med de bieffekter det för med sig att vi djurägare är villiga att betala.