2007-09-01

Inte en enda jurist i regeringen

Göran Skytte gör stora poänger på att den förre justitieministern Thomas Bodström kritiserar den nuvarande justiteministern Beatrice Ask för att denne inte är jurist. Jag tycker kanske att Bodström är lite svepande i sin kritik men å andra sidan är han i gott sällskap. Borgerliga politiker och borgerligt sympatiserande ämbetsmän har tidigare inte varit sena att kritisera socialdemokratiska ministärer där justitieminstrarna inte varit jurister. Så var till exempel fallet när Anna-Greta Leijon 1987 som första icke-jurist blev justitieminister.

Vad som däremot är mer anmärkningsvärt i Reinfeldts ministär är att ingen minister överhuvud taget är jurist. Detta har aldrig hänt och Sverige sticker här ut i ettinternationellt perpektiv. Kanske ska vi inte vandra i USA:s spår där jurister fullkomligt dominerar i politiken men svenska regeringar har alltid haft några jurister bland statsråden. Det är väldigt egendomligt att så nu inte är fallet. Kanske skulle man till och med kunna hävda att alla regeringar borde bestå av en jurist med domarkompetens. Jag vågar påstå att de flesta regeringar i Europa har åtminstonne en minister med domarkompetens. Detta är knappast en slump.

Skytte uppger att han är etisk rådgivare i ett vårdföretag. Det är rätt lustigt. Etiker brukar vara analytiker och duktiga på att beskriva olika sidor av samma mynt. Men Skytte är ganska förutsägbar - en skopa evangelikal livstolkning och en skopa hat mot vänstern.

Men han är kul att läsa. Man vet på ett ungefär vad det kommer att handla om.

Snacka om prognosticerbar arg och självgod gubbe. Hoppas att vårdföretaget har fler etiska rådgivare än Skytte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Evangelikal? Mig veterligen går han i en högkyrklig kyrka. I och för sig utan att vara direkt högkyrklig själv, men evangelikal är han väl knappast.

Skytte fascinerar mig. Så länge han håller sig till kristna ämnen är han kvick, analytisk och stundom briljant. Så snart han övergår till politik blir han enkelspårig, dötråkig och rent korkad.

Faktum är att jag just idag råkade höra honom hålla föredrag (eller igår är det väl numera) — och han var då varken arg eller självgod. Prognosticerbar möjligen, men enbart för att jag redan läst flera referat av föredraget på nätet, och det är ju knappast hans fel. Och gubbe, tja, det beror väl på vad man har för ålderskriterier på "gubbar". Däremot var han förvånansvärt dålig på att artikulera.

Men framför allt var han innehållsrik, rolig och definitivt hörvärd. Gå och lyssna själv när du får chansen! Och har du missat hans och Bosse Branders bok (böcker) så skaffa dem, de är möjligen det bästa som gavs ut på den kristna svenska bokmarknaden förra året.

Per Westberg sa...

Jag kanske inte ska bidra till att degenerera ordet evangelikal. De är ju oftast lågkyrkliga. Och lite av väckelsekänsla finns det över Skytte.

Gubbe är man när man fyllt 20 och är allmänt sur.