2007-09-23

Tänker Hillevi Larsson på vad hon säger


Igår skrev jag om kungens förläningar av medaljer. Läs här.

I dag rullar debatten vidare på SvD.se där bland andra den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson uttalar sig.

Jag utgår ifrån att det är i egenskap av ordförande i Republikanska föreningen som Hillevi Larsson kastar ur sig den illa övertänkta kommentaren:

–Kungen ska vara en galjonsfigur och därför är det olyckligt att han personligen har inflytande över vilka som ska få de här medaljerna. Det bästa vore helt enkelt att en jury på ett neutralt sätt får utse medaljörer.
Hillevi Larsson fortsätter sitt förenklade resonemang genom att dra slutsatsen att Sveriges statschef skall vara en symbol, utan politisk makt. Det är i och för sig riktigt och en av finesserna med vår konstitutionella monarki men nog drar hon lite stora växlar på vad utmärkelsemedaljerna har för betydelse. Med detta resonemang skulle kungen och drottningen inte kunna bjuda på middagar eller delta i officiella aktiviteter. I den Hillevianska världen är ju sådant politisk makt.

Men hade Hillevi Larsson suttit i konstitutionsutskottet hade hon nog behövt fundera lite mer över vad hon egentligen säger. Jag tror inte det är möjligt, utan grundlagsändring, att förbjuda kungen att hantera medaljer och i realiteten ger Hillevi Larsson utmärkelssystemet legitimitet då hon upprörs. Konsekvensen av hennes synpunkter blir att regeringen som representant för statsmakten måste förstärka sitt belöningssystem. I likhet med de flesta andra stater måste då Sverige återinföra ordensväsendet och börja dela ut Wasatrissor och hänga serafimerorden igen.
Själv är jag skeptiskt till ett statligt ordensväsende men om Hillevi Larssons tankar vinner gehör kommer även jag att tycka att den gamla ordningen ska återinföras.

Kan en socialdemokrat ta emot medalj
För några år sedan frågade jag en socialdemokratisk politiker hur han tänkte när han tog emot Konungens medalj av 12:e storleken i Serfimerordens band.

-Jag är glad, svarade han. -Nu för tiden kan en arbetargrabb som jag få medalj av kungen. Det är nya tider.

Men i Republikanska föreningens värld lever vi kvar i Oscar II:s tid. Vår kungs ordspråk är kanon - För Sverige i tiden.

Den 6 juni nästa år kommer Göran Persson att förlänas H.M. Konungens medalj i 12:e storleken att bäras i kedja runt halsen. Tro mig. Han kommer att ta emot den.

Andra bloggar om: ,

11 kommentarer:

deeped sa...

Framförallt är hon ologisk. Om nu kungen är en så pass ointressant symbol som Republikanisterna (många gånger lika Islamisterna) vill påskina - varför skulle en jury då välja ut vilka som ska få dem? Det innebär ju att Larsson ändå anser att kungens medaljer har en mening, ett värde - och antagligen just som kungens medaljer. Att riksdagen skulle ge medaljer skulle ju de facto minska värdet eftersom detta skulle innebära att det aldrig är säkert att medaljmottagaren skulle få en medalj om någon annan hade makten.

Anonym sa...

Jag tycker det låter som en bra idé att entlediga kungen från detta arbete. En medalj från kungen kommer att ses som en medalj från Sverige, därför att kungen representerar Sverige.

Och då får vi jobbet utfört av den som råkar stå i succesionsordning, vilket inte är optimalt, utan snarare känns slumpmässigt.

Om vi höll på traditioner och återupprättade valkungadöme, skulle problemet faktiskt försvinna.

Per Westberg sa...

Jörgen
Har du missat att vår kung är vald. Detta skedde 1810 i Örebro.

Anonym sa...

Nä, han är död. Det är en annan nu :-)

Per Westberg sa...

Då får Du kolla hur valet 1810 formulerades. Successionsordningen är klockren. Dessutom har valet 1810 bekräftats av riksdagen två gånger då man införde kognatisk tronföljd.

Anonym sa...

Jo, det är självklart att de gjorde så. Jag skrev ju successionsordning i min första kommentar. Det är inte det det handlar om. Jag påstår inte att kungen är olaglig.

Det är bara ett dåligt sätt att utse ny kung. Det finns ett mer traditionellt och bättre sätt än de däringa nymodigheterna.

Återinför valkungadöme. Under de korta århundraden vi har haft kungatiteln i arv har det inte gått så bra. Bättre att slänga bort denna frivolitet och återgå till sådant som fungerar bättre, dvs folkvald. Det är det enda rätta konservativa att göra. Nu är jag visserligen liberal, men det känns ju skönt när dessa synsätt så fint kan sammanfalla!

Peter Olevik Dunder sa...

Ja vem vet vad Hillevi Larsson tycker om det statliga ordensväsendet. Jag tog chansen och frågade henne under Almedalen i somras, efter en debatt mellan henne och Fredrick Federley.

Då min fråga enligt min bedömning inte rörde kungahuset som sådant valde jag att inte ställa den i plenum utan till Rep.för.ordf. personligen efteråt. Hennes svar var att hon inte hade något svar, det var inget rep.för. tagit ställning till eller ens diskuterat.

Kanske kan rep.för. börja fundera i de banorna nu. Hillevi Larsson borde åtminstone diskutera frågan även om jag inte i och med det avkräver henne eller någon annan ett ställningstagande. En organisation som rep.för. bör tala om hur de vill ersätta vår nuvarande konstitution med ALLT vad det innebär.

Anonym sa...

Tänk att ni som desperat kramar det ruttnande liket monarki har så svårt för att en kvinna (stor skam va?) går ut och kritiserar ert mentala onaniobjekt och hans urgamla göranden och låtanden.

Det är inte republikanska föreningen som lever kvar i Gustav II:s tid, det är ni som vill ha kvar den förbannade monarkin som gör det. OM jag kunde begripa vad det är i er som gör att ni så desperat älskar att få känna att någon står över er?

Per Westberg sa...

Peter
Som riksdagsman borde man veta vad man tycker om ordensväsendet. FRågan avgörs ju varje år då man avslår motioner om återinförande av ordningsväsendet.

Niclas
Gustav II vem är det?

LeoH sa...

Tror jag det, att Göran Persson tar mot medaljen. Han ansåg sig ju värdig en hedersdoktorshatt, var det inte i medicin?

Peter Olevik Dunder sa...

Möjligt att Hillevi Larsson har en personlig uppfattning i frågan men valde att inte uttala sig då hennes svar skulle kunnat framstå som representativt för rep.förningens hållning. Hon kan ju även varit genuint ointresserad av att besvara frågan och då riskera att få följdfrågor. Man kan ju även spekulera i att hon inte ägnar dessa motioner någon tanke utan rösta som hon blir tillsagt.