2008-03-30

Bjereld om kristdemokraterna

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap skriver i dagens Sydsvenskan att kristdemokraterna kan komma att mer eller mindre tvingas att lämna regeringssamarbetet för att kunna hålla sig ovanför fyraprocentstrecket.

Jag tror att Bjereld har rätt i sin analys att misslyckandena i några profilfrågor kan vara avgörande om nu de övriga allianspartierna försöker tvinga kristdemokraterna att ställa upp bakom en könsneutral äktenskapslagstiftning. De sista veckorna har det blåst mycket kring kristdemokraterna och partiet har mött borgerligt motstånd i flera utspel. Det har handlat om fastighetsskattens komponenter, ett specifikt flyktingärende och krav på en civilkuragelag. Den uppmärksamme kristdemokratiske väljaren måste fundera över hur partiet uppfattas bland de borgerliga väljarna i gemen. Den kristdemokratiske väljaren blir knappast tryggare av att partiledaren Göran Hägglund inte når fram i media.

En liten randanmärkning vid bedömingen av professor Ulf Bjereld som vetenskapligt sanningsvittne är att han är aktiv socialdemokrat och ledamot av förbundsstyrelsen för Sveriges kristna socialdemokrater - Broderskapsrörelsen.

Ulf Bjerelds blogg
Dagen

Bloggar om ,

Inga kommentarer: