2008-03-27

Missionskyrkan nu också ett registrerat varumärke


Patentbesvärsrätten har gett Svenska Missionskyrkan rätt att få sitt namn registrerat som varumärke.

Patent- och registreringsverket får nu bakläxa efter att ha nekat Missionskyrkan att registrera sitt namn som varumärke. Bakgrunden är att Svenska Missionsförbundet (SMF)2003 bytte namn till Svenska Missionskyrkan. I samband med detta ville man registrera sitt namn som varumärke men nu blev det stopp. Patent- och registreringsverket (PRV) läste Nationalencyklopedien och konstaterade "Missionskyrka" står för "kyrka för frikyrklig rörelse" eller "kyrka vid missionsstation". På den grunden menade PRV att namnet saknade särskiljningsförmåga.

Men nu upphäver prejudikatinstansen, Patentbesvärsrätten, PRV:s beslut och konstaterar att Svenska Missionskyrkan "är ett välkänt frikyrkligt samfund i Sverige" och att märket SVENSKA MISSIONSKYRKAN därmed är notoriskt för de tjänster som ligger inom ramen för ett frikyrkligt samfund.

Jag gillar Nationalencyklopedien men man kan inte dra alltför stora växlar på vad som står där. PRV slog upp ordet missionskyrka i obestämd form. Missionskyrkan i bestämd form är något helt annat och det ordet kommmer säkert inom kort att hänvisa till artikeln "Svenska Missionskyrkan".

Svenska Missionskyrkans tidning heter Sändaren. Denna veckotidning veckotidning är organ för Svenska Baptistsamfundet och Svenska Missionskyrkan. Tidningen grundades 1992 genom sammanslagning av den baptististernas Veckoposten och dåvarande Svenska Missionsförbundets Svensk Veckotidning.

Jag undrar om PRV vid beviljandet av utgivningsbeviset för Sändaren tittade i Nationalencyklopedien. Där anges att sändare är kortform för radiosändare och även benämning på den sändande parten i en dubbelriktad telekommunikation. ??? Men man anger även att sändare är en person som producerar ett meddelande eller dylikt.

Bloggar om , ,

1 kommentar:

Peter Olevik Dunder sa...

PRVs register över per.skrifter går inte längre tillbaka än 1940-talet. Tror att det har att göra med att den senaste Tryckfrihetsförordningen kom då. (Borde kanske komma ihåg mer, hade sommarjobb på per.skrift två år och sedan anställd några månader innan lumpen år 2000.)